Отначало гостите мислеха, че това е вид кекс, а още не бяха вечеряли, но то се оказа далеч по-вкусно, отколкото предполагаха

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Искате да задоволите гастрономските си изисквания с нещо ново? Чудесно! Пригответе си зелева сърма в кексова форма. Преди всичко ще ви трябват листата от две кисели зелки. Започвате обаче приготвянето като нарязвате на ситно 2 глави кромид лук и два броя моркови; смесвате ги с 1 чаена чаша ориз и 1 кг кайма. Запържвате тази смес от вкусотии в сгорещено олио, като сте прибавили и чаша вода и разбърквате старателно. Добавяте и сол, чер пипер и чубрица – на вкус и „плънката ви е готова!

Сега, в намаслена тавичка с „кексова“ форма, подреждате по дъното и стените й зелевите листа и полагате „плънката“ върху тях. Завивате старателно листата отгоре и ги заливате с 2 чаени чаши вода. Печете във фурната на 180 градуса в продължение на около час. Изваждате и…си „облизвате пръстите!“ След това е добре ястието да поизстине и да поканите гости, за да се насладят и те на този истински кулинарен шедьовър. Можете да го ползвате и като предястие, както и като основно ястие. Най-хубавото е, че то няма сезонност и върви през цялата година.

Особено много се харесва на гостите заради оригиналната си форма и страхотният вкус. Цялото семейство го обожава, а съпругът винаги иска допълнително, защото страшно много му върви с биричката. Опитайте този специалитет – няма да съжалявате! А ето и една класическа рецепта: сарми от кисело зеле с кайма и ориз:

Нужните ви продукти, стигащи за 4 порции:
1 глава кисело зеле
1/2 кг кайма
1 ч.ч. ориз
1 морков
1/2 глава лук
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
2 ч.л. целина
4 с.л. олио

Как се приготвя:
Приготвя се плънката като се запържва лукът (1/2 глава) в малко олио, докато стане златист. Добавя се настърган морков (1 бр) и той също се готви за няколко минути. След това се добавя каймата (1/2 кг) и се намачква с вилица, докато се раздели на малки парченца.

След 3-4 минути се добавят оризът (1 ч.ч.) и водата, и се подправя със сол и сушена целина. Котлонът се намалява и се оставя водата да се поеме от ориза. Щом водата бъде поета, плънката се сваля от котлона и се оставя да изстине.

Във всеки лист от киселото зеле се слагат по 3-4 супени лъжици от плънката и листата се завиват на сарми. Те се подреждат в тава и се заливат с чаша вода. Добавят се 2-3 супени лъжици олио. Зелевите сарми се пекат за около 50 минути на фурна, докато водата се изпари.

 

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!