Човешкият ум не познава граници. Този човек избра за живот Северния полюс за цели 35 години, където изгради нещо нечувано

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Северният полюс е най-северната точка на Земята, диаметрално противоположна на Южния полюс. За негова географска ширина се дава 90° с.ш., като посоката, насочена към него, се счита за „истински север“. На Северния полюс във всички посоки е юг. Тук се събират всички меридиани, така че всяка географска дължина е вярна за Северния полюс. Докато Южният полюс се намира на материк, Северният е разположен в средата на Северния ледовит океан, като водите са почти целогодишно покрити от постоянно изместваща се ледена покривка. Поради това не е практично построяването на постоянна станция на Северния полюс. СССР и Русия правят много „дрейфни станции“, които са построени на или близо до полюса.

В началото на XXI век проучванията показват, че Северният полюс може да остане без лед за сезон поради топенето на ледниците, като това се предвижда за от след няколко години до след над 50. Човешкият ум и дух не познава граници. Ако някой иска нещо достатъчно силно, то това вече е гаранция, че целта ще бъде постигната. Колкото да изглежда невъзможна и направо… нека си го кажем – откачена. Точно такава е и историята на Тим Линхарт. Американец, роден в Таос, щата Ню Мексико. Там, където властва адска жега, водата е рядкост, да не говорим за леда. И точно може би липсата на последното го кара да избере житейския си път. Линхарт става скулптор, но материала, който най-често използва е… лед.

Преди доста години Тим заминава за Швеция, където получава оферта от известния Леден хотел. Там трябва да изработва различни скулптори за световноизвестния атракцион. Съдбата си знае работата. Именно в Швеция Тим среща Бригита, която по-късно става и негова съпруга.

Но с това мечтите на Тим не свършват. Преди години той си купува парцел на Полярния кръг и решава да сътвори делото но живота си. В пълна изолация тим изгражда подземна концертна зала. Всичките му близки го мислят за луд, но това не е причина да се откаже. А залата е истинска приказка. С вълшебна акустика, с достатъчно на брой места и естествено… дори инструментите са от лед.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!