Проф. д-р Златимир Коларов за ревматичните заболявания: Милиони хора по света страдат от артрит

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Известно е, че ревматичните заболявания се определят по много начини – като възпалителни, дегенеративни, хронични, автоимунни, системни. Възпалението на ставите и съединителната тъкан често се придружава от различни други болести – на щитовидната жлеза, витилиго, колит и гастрит, автоимунно заболяване на черния дроб, анемии. Освен това някои ревматични заболявания провокират развитието на атеросклероза и депресия.Древните тибетци знаят тайната: Просто упражнение настройва щитовидната жлеза, от която зависи здраветоЩитовидна жлеза – как да я излекувате със специално упражнение? Това е една необикновена гимнастика …May 17 2019vijti.com

“Ревматичното заболяване често се придружава от цяла “свита” съпътстващи заболявания. Физическата болка е почти непрестанен спътник на хората с ревматични заболявания. Освен че се превръща в най-сериозния проблем за тези хора, с течение на времето самата болка става болест, съпътстваща ревматичните заболявания.
Този “букет” от болести създава множество здравни, психологически, социални и икономически проблеми за хората с ревматични заболявания. Наличието на социални бариери от своя страна поражда инвалидност, загуба на работни места, влошаване на качеството на живот, понякога изолация и самоизолация”, обясни ревматологът проф. д-р Златимир Коларов, началник на отделението “Системни заболявания на съединителната тъкан” в болница “Св. Ив. Рилски” в столицата.

– Проф. Коларов, какво представлява ревматизмът?
– Peвмaтизмът e cтapoмoдeн тepмин, изпoлзвaн зa възпaлeниe нa cтaвитe, мycкyлитe и oкoлнитe тъкaни. Toвa вoди дo cимптoми нa бoлкa и cкoвaнocт в зaceгнaтитe cтaви или oблacти нa тялoтo. Шиpoкa гaмa oт здpaвocлoвни пpoблeми мoжe дa дoвeдe дo peвмaтични cимптoми. Този термин вeчe нe ce изпoлзвa oт мeдицинcките cпeциaлиcти.
Bъзпaлитeлният peвмaтизъм e тepмин, изпoлзвaн зa пoкpивaнe нa дeceтки нapyшeния. Toвa ca cъcтoяния, cвъpзaни c възпaлeни cтaви, мycкyли и тъкaни, кoитo cвъpзвaт или пoддъpжaт вaшитe opгaни и дpyги чacти нa вътpeшнoтo тялo.
Mнoгo peвмaтични paзcтpoйcтвa ca aвтoимyнни зaбoлявaния. Toвa ca бoлecти, кoитo ce paзвивaт, кoгaтo имyннaтa cиcтeмa нa opгaнизмa aтaкyвa здpaви тъкaни в opгaнизмa вмecтo микpoби, бaктepии и виpycи. Дpyги peвмaтични нapyшeния ca пpичинeни oт кpиcтaли – кaтo тези нa пикoчнaтa киceлинa пpи пoдaгpa.
Общо взето, рeвмaтизмът e инфeкциoзнo-aлepгичнo зaбoлявaнe нa cъeдинитeлнaтa тъкaн, пopaзявaщo cъpдeчнocъдoвaтa cиcтeмa, cтaвитe, вътpeшнитe opгaни. Това събирателно понятие включва цял куп различни заболявания, които засягат двигателния апарат, ограничават подвижността на човека и са изключително болезнени. Болестите, които спадат към ревматичната група, могат да се обособят в четири подгрупи: артроза – разграждане и изхабяване на ставите, заболявания, предизвикани от обмяната на веществата, например подагра, ревматизъм на мускулите и съединителната тъкан като фибромиалгия и ревматоиден артрит, който представлява най-голямата подгрупа.

– Наследствени ли са ревматичните заболявания?
– Предполага се, че има генетична предразположеност, но това не значи, че са наследствени. Ние, хората, сме резултат от милиони години еволюция и хиляди години цивилизация. Това не може да бъде игнорирано.
Съществува наследствен компонент
при повечето ревматоидни заболявания, но това не означава задължителна поява и развитие на заболяване. Все пак това не означава, че хора, в чийто род е имало ревматоидни заболявания, не трябва да бъдат особено внимателни за появата на необичайни за тях симптоми.

– Сезонът оказва ли влияние за проявата им?
– Ако болестта е добре контролирана и потисната, сезонът не влияе. Да, когато времето се променя рязко, ревматично болните от край време започват да ги болят ставите, да чувстват дискомфорт, скованост, но ако болестта е под контрол, това не се отразява. Като цяло нашите болести не обичат влагата. Когато е ветровито, сменя се барометричното налягане, ставите реагират.

– Милиони хора по света страдат от артрит. Как се открива това страдание?
– Първо отичат ставите на китката и пръстите на ръката, зачервяват се, температурата на засегнатите места се повишава. Симптомите се предизвикват от възпаление на ставната мембрана, което по-късно обхваща хрущялната тъкан и костите.
Най-лошата форма на артрита е хроничният полиартрит. При него се наблюдава трайно засягане не само на ставите, но и на съединителната тъкан в близост до тях, на сухожилията, мускулите, дори на нервните окончания. Понякога са засегнати дори вътрешните органи, например сърцето или белият дроб.
Голяма е разликата между артроза и артрити. Артритите са възпаления на стави и те са с по-сериозна прогноза. Те са характерни за по-младите хора. Пикът на тези заболявания е между 20 и 40 г., макар че има случаи и с ранно, и с по-късно начало. Различни са теориите в медицината защо пикът при тези заболявания е в по-млада възраст. Но характерното за тях е, че засягат хората в работоспособна възраст и може много бързо да бъдат инвалидизирани, ако болният не бъде диагностициран своевременно и със съвременни методи и не бъде лекуван адекватно. За тези заболявания принципът в съвременната медицина е “максимално ранна диагноза и максимално ранно лечение”.

– Каква е причината?
– Причините все още не са напълно изяснени, независимо от задълбочените изследвания в тази област. Лекарите сме категорични в едно –
имунната система играе водеща роля
Тази система мобилизира организма не само срещу външни инфекции, но и срещу самия него. Имунните клетки и веществата, които изпълняват защитни функции, се мобилизират срещу клетките на собствения организъм, образуват т.нар. антитела и предизвикват възпаление, което с течение на времето разрушава ставите.

– Как се поставя диагнозата?
– Когато имунната система се обърка, при много ревматични форми в кръвта се наблюдават т.нар. автоантитела. Става дума за вещества, които разпознават собствените белтъци. Тези ревматоидни фактори обаче не са напълно показателни, защото понякога се срещат и при здрави хора или при други заболявания. Най-точно диагнозата се поставя чрез ядрено-магнитен резонанс и изследване с ултразвук. Въз основа на тези изследвания може да се установи възпаление на костите, при което все още не е настъпило тяхното разграждане.

– Има ли лечение?
– Прилагат се два подхода. В първия случай се използват медикаменти, които атакуват симптоми като болка и оток. При втория подход се залага на средства, които потискат имунната система.

– Какво представлява фибромиалгията?
– Това е най-често срещаната форма на ревматизъм на мускулите и съединителната тъкан, като 90% от страдащите са жени. Причините за заболяването все още не са изяснени. Знае се само, че някои жени страдат от болки в мускулите и сухожилията по цялото тяло. Типични симптоми на заболяването са нарушения на съня и храносмилането, проблеми със съсредоточаването и състояния на слабост и умора.

– Кой е вероятният причинител?
– Предполага се, че има недостиг на веществото серотонин. Затова все повече се препоръчват медикаменти, които влияят на баланса на серотонина. Става дума за антидепресанти и препарати, разработени на базата на жълтия кантарион.

Спортувайте
Ако поне два пъти седмично карате по един час велосипед, можете да забавите с години настъпването на болестта. При вече поставена диагноза, болният от ревматизъм също може да забави възпалителните процеси чрез повече движение.
Изследвания показват, че специалният режим на хранене може да облекчи оплакванията на страдащите от ревматизъм. Яжте повече риба и по-малко червено месо, то съдържа арахидонова киселина, която стимулира синтеза на възпалителни вещества. Рибата, морските дарове, зехтинът, маслините са богати на омега-3 ненаситени мастни киселини, които забавят възпалителните процеси.
Източник: zdrave.toСтефан Данаилов с влошено здраве, репетира в инвалидна количкаЛамбо с влошено здраве, репетира в инвалидна количка, премиерата на „Актрисата” виси на косъм Стефан…May 10 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!