Най-голямото село у нас по население с настоящ адрес е край магистрала „Тракия“

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Най-голямото село у нас по население с настоящ адрес се намира на 18 км югоизточно от столицата, край автомагистрала „Тракия“. Това е село Лозен, което е част от район Панчарево и днес Sofia24.bg ще ви разкаже за него. Създадено е чрез обединяването на бившите села Горни Лозен и Долни Лозен през 1955 година. То е най-голямото село в България по население с настоящ адрес – 6181 души, и второ по население с постоянен адрес – 6014 жители към 15 септември 2022 година след силистренското село Айдемир, пспоред Уикипедия. С население над 6000 жители, село Лозен е по-голямо от почти 150 български града.

Селото на север граничи с Казичене, на изток със с. Нови хан, на запад граничи със село Герман, а на юг с Лозенската планина. Разположено е в полите на Лозенската планина, сред най-високите стопанско усвоени части. Надморската височина на селото е от 643 до 775 метра. През селото протичат 6 малки рекички, чийто малък отток се засилва със снеготопенето и намалява през пролетно-летните месеци.

То се намира в полите на Лозенската планина, която предлага красиви гледки в далечина към Витоша, Плана, Рила, Вакарелска планина, Стара планина, както и цялото Софийско поле. От връх Половрак се вижда язовир „Искър“. Половрак е третият по височина връх в Лозенската планина, висок е 1182 метра.

Неизменни забележителности на покрайните на селото са манастирите „Св. Спас“, „Св. Димитър“, „Св. Петър и Павел“. До 1900 г. „Св. Спас“ е бил мъжки манастир, но след това се преобразува в девически. Днес той е действащ и е обитаван от монахини. Стигането до манастира става за около 40 минути от последната спирка на автобус номер 5 от базата на БЧК, която се намира в селото. Любопитно, че манастирът е бил средище на националноосвободителното движение, като в него е отсядал дори Васил Левски.

В самото село има три действащи черкви, между които е и най-новата „Св. Атанасий“, изградена с активната работа на Свещеноиконом Цанко и Църковното настоятелство към храма „Св. Николай Мирликийски“. Средствата за строителството на храма са изцяло от дарения на частни лица, извършва се изографисването на храма по програма „Култура“ на Столична община.

Селото се обслужва от 2 автобусни линии на столичния Център за градска мобилност: 5 и 7. Автобус 5 свързва селото с метростанция „Цариградско шосе“ и автостанция „Гео Милев“ в София, за половин час. Автобусната линия е една от най-редовните крайградски линии в цялата страна – движи се целодневно на интервал от 15 минути в делник, в предпразник и празник на 30 минути. Автобус 7 – линията работи само в делнични дни на интервал от 2-3 часа и свързва селото с гара Верила – посока Елин Пелин и гара Искър в столицата.

Разбра се каква жестока смърт е застигнала 24-г. Митко от Стамболийски. Изчезнал преди седмица, след като гостувал на майка си в село Цалапица.24-годишният Димитър Малинов, чийто труп бе открит в землището на село Цалапица, е бил жестоко преби…Jul 27 2023vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!