Младо семейство избяга от Пловдив, направи ферма за ягоди на село

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Момчил и Симона Михалеви са младо семейство, което се е отказало от суетата на големия град в преследване на мечтата за дом на село и ферма за ягоди. Това пише Галина Георгиева в Борба.

Двойката пребивавала няколко години в Пловдив, но вече живее в Мерданя. В момента съпрузите са в очакване на своята първа рожба, която ще отглеждат в къщата си в малкото населено място, където връзката с природата е по-силна и дълбока. Бъдещите родители не бездействат в лясковското село, а инвестират средства, труд и време в общо 2,8 дка насаждения с червени плодове. Категорични са, че няма да реализират реколтата в чужбина, защото държат българите да се хранят с качествено родно производство.

Момчил е от Стражица, а Симона от Севлиево. Заедно учили в Аграрния университет в Пловдив, където той се дипломирал като агроном, а тя като микробиолог. Няколко месеца издирвали перфектния имот, който да стане техен дом, и случайно попаднали на подходяща къща в Мерданя. Харесали селото и факта, че локацията е поравно отдалечена от родните им места.

Юли 2023 г. засели първите ягоди в Мерданя.

Спрели се на сорта „Клери“, който се характеризира със специфични вкусови качества и здравина на плода. Успоредно с това е устойчив на суша, влага, болести и неприятели.

„Ягодите са ми страст още от студентските години. В началото, преди 4 години, ги отглеждах чисто експериментално. Първото насаждение беше в родния ми град в двора на семейната къща. Започнах с около 1200 коренчета. Прилагах идентична технология във всяка леха, изпробвах различни почвени подобрители и биологични продукти и опитах да изуча максимално биологията на цялото растение, размножителния потенциал и добива. Дори дипломният ми проект беше на тема „Ягоди и производство“, сподели Момчил.

Неговата съпруга споделя страстта към ягодопроизводството, затова и доскоро с удоволствие се включвала в земеделската работа. Тъй като в момента Симона е в шести месец на бременността си, цялата грижа за насажденията вече пада върху Момчил.

Той е категоричен, че ягодата е много интересно растение, защото има уникални способности.

„Обикновено от едно майчино растение се вадят максимум едно-две под формата на разсад, докато при ягодата са близо 20 нови. Тоест има огромен размножителен потенциал. Отглеждането не е лесно, но когато има желание, нещата се случват. Всеки ден съм сред насажденията и обследвам всяко едно растение. Изготвил съм си моя технология в отглеждането. Направил съм запитвания до хора, които от години се занимават с отглеждане на ягоди, пътувал съм до Южна България и в районите с най-големи традиции в отглеждане на ягоди у нас. От всеки стопанин съм взел по малко и следвам стриктно биологична технология“, заяви Момчил.

Твърди, че е свел до минимум тренирането с препарати за растителна защита, защото държи плодовете да са качествени, вкусни и полезни. Обясни, че през последните години са се увеличили насекомите вредители по растението и без химическа защита насажденията са обречени.

„В ягодопроизводството главното е ръчният труд. Най-трудоемко е в периода на беритбата. Първата такава започваме тази седмица, а втората е 28 дни след първото плододаване. След обирането на реколтата предстои изрязване на цялата листна маса, за да може да ограничим болестите“, уточни той.

Младият агроном прогнозира добив около 2600 кг/дка.

Твърди, че продукцията ще бъде реализирана изцяло в България, предимно в региона, защото е привърженик на това в търговската мрежа да се предлага родно производството и съответно да се развива българската икономика.

Михалеви планират да увеличат стопанството и в бъдеще да кандидатстват по европейските схеми за подпомагане на фермери.

За момента съпрузите възприемат начинанието като допълнителен източник на доходи, но не й като основно препитание. Затова Момчил работи и като търговски представител във фирма за препарати, торове и семена, а Симона е микробиолог в голяма компания за млечни продукти.

Сн.: Галина ГЕОРГИЕВА

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!