Днес задължително на трапезата трябва да сложите тези 4 неща, поверието гласи, че…

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Във вторник на 27 декември празнуваме Стефановден. Празникът е третият ден на Коледа и е затрупан от обредни ритуали.

Свети Стефан – един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте ученици на Исус Христос, избрани след Възкресението му.

Житието му разказва, че, притеснени от нарастващия брой вярващи, юдеите оклеветили светията, че хули Бога и по този начин го осъдили. В Йосафатова долина разярена тълпа го пребила до смърт с камъни. Въпреки ужасното дело, малко преди да предаде Богу дух, свети Стефан се помолил: „Господи, не им зачитай този грях“.

През V век част от мощите му са открити чрез видение, което получил един свещеник, и са поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Стефановден е последният християнски празник за годината, затова е важно какво ще сложим на празничната трапеза.

Традицията повелява, на празника да е пълна трапезата. Важно е на масата да има вино, баница, свинско с кисело зеле и много месо.

Задължително на масата трябва да има и погача. Също така може да сложите и панер с жито, за да е пълна и богата годината. Младите момичета спят с шепа жито под възглавницата, тъй като вярват, че ще сънуват бъдещите си съпрузи.

Празника се свързва с ритуала „ладуване“ – момичетата наричат китки с привързани към тях лични предмети на младежи и девойки, и гадаят по тях за бъдещите им съпрузи.

Относно менюто за празника, ви предлагаме няколко интересни рецепти.

На места в Средна и Северна България, вместо на 31 декември, именно на Стефановден се спазвал обичая „ладуване“. Всички моми за женене правят китки и привързват към тях пръстен или друг личен предмет, после го топват в менче, пълно с мълчана вода, което се покрива с червено було.

На другия ден мома, облечена като булка, вади едно по едно китките и докато другите пеят заклинателни песни (ладанки), предвещавала коя за какъв момък ще се омъжи.

Денят на светията е последният християнски празник за календарната година, а дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръга на старата година.

По традиция, младото семейството отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се хапват месни ястия. Приготвя се свинско с кисело зеле или баница с месо. От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите, характерни за Мръсните дни – жените не бива да метат, мият косите си, перат, не се правят венчавки, кръщенета, опела.

Името Стефан означава „венец божи“. Имен ден имат всички с имена:Стефан, Стефка, Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Стойчо, Стоимен.

В следващите редове ще ви дадем няколко чудесни рецепти за някои от традиционните ястия, които задължително, както вече споменахме, трябва да присъстват на празничната ви трапеза. Идеите са на sanovnik.at.

Свинско с кисело зеле

Продукти:

1 бр. кисело зеле една зелка

400 гр. свинско месо

2 с.л. червен пипер

2 с.л. дафинов лист

2 с.л. олио

10 бр. черен пипер на зърна

Начин на приготвяне:

1. Зелето се нарязва на дребно: месото на малки парченца. В тенджера се загрява мазнината и месото се запържва леко. Добавя се зелето.

2. Ястието се захлупва и се оставя да ври на слаб огън около 40-50 мин. След това се слага в тава, добавят се подправките и се запича в силна фурна за около 10-15 мин.

Пита за Стефановден

Продукти:

1 бр мая

1 кг брашно

3 бр яйца

0,5 л мляко

2 ч.л. сол

1 ч.л. захар

масло на вкус

Пита за Стефановден

Начин на приготвяне:

1. От горните съставки, освен маслото омесете меко тесто. Разделете го на три части и го оставете да втаса.

2. От едната част от тестото направете плитки, едната от които голяма плитка. Увийте я от вътрешната страна на тавата като венец.

3. Останалите плитки ги нарежете на малки парчета. От другите две части усучете плитки и ги сгънете като руло. Преди да оформите плитките, намажете ги с масло. След това нарежете малки парченца от рулото и ги подредете около плитката.

4. Когато подредите, погачата я намажете с жълтък. Пече се на 200 градуса за около половин час.

Баница с месо

Продукти:

1 кг брашно

300 гр вода

1 с.л. оцет за тестото

1 с.л. олио за тестото

10 гр сол

За плънкатта

400 гр месо или чревца

4 бр яйца

250 гр мас

Баница с месо или черва (Пирински край)

Начин на приготвяне:

1. От брашното, хладка вода, сол, оцет и олио се замесва банично тесто, от което се разточват 5 или 7 кори, които се нареждат една върху друга, като на всяка се слага плънка от нарязаните на дребно и предварително сварени месо или чревца, разбъркани с яйца.

2. Баницата може да се направи и нагъната, т.е. с поставени една до друга кори, събрани от краищата към средата, така че да се образуват гънки, в които се слагат плънката и мазнината.

ТРИ места в къщата, които трябва да се почистят преди Нова година, за да дойдат богатството и късметът! Скоро, скоро започва Нова година! Всички искаме лошите неща да останат в миналото, а през новата го…Dec 22 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!