Имамбаялдъ по манастирски: Рецептата на монах от Света гора, която ще ви накара да си оближете пръстите

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Манастирите са свети места и в тях човек може да намери душевен мир и спокойствие. Но и още нещо, което също е толкова ценно и не трябва да се подценява нито за секунда. В манастирите от векове се пазят уникално рецепти за божествено вкусни манджи. Някои от тях са достигнали до наши дни непокътнати.
Такава е и рецептата на отец Епифаний от Света гора за имамбаялдъ по манастирски. Монахът от дълги години готви манастирска храна. Също така той събира рецептите си в книга, в която има също така много интересни снимки и различни мъдрости. Една от тези рецепти е за имамбаялдъ по манастирски.
Приятел ме покани да гледаме дерби, но когато отвори фурната, всички зарязахме мачаИма такива ястия, които хем не са особено сложни за да бъдат приготвени, хем, когато ги извадите, пе…Nov 16 2018vijti.com

Необходимите продукти за пет порции са: 5 патладжана – големи, 4 глави кромид лук, 1 глава чесън (поне 10 скилидки), 5 червени домати, зехтин или олио, 1 връзка магданоз, сол, червен пипер, кимион, черен пипер.
ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕТЕ С ПОДГОТОВКАТА НА ПАТЛАДЖАНИТЕ
Обелете им кората и ги разрежете на две половини по дължина. Посолете ги хубаво и ги оставете в наклонен съд, за да им изтече горчивият сок. Посолените патладжани трябва да престоят така поне три – четири часа. След това ги измийте хубаво и ги наредете върху кърпа за да се доотцедят. Сгорещете мазнината и изпържете патладжаните и от двете страни.

Бъдете сигурни, че са вече напълно сухи преди да ги сложите в тигана, за да нямате проблеми с олиото. Наредете изпържените патладжани в тава. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете. Прибавете подправките, а също и доматите, които трябва да рендосате. Когато течността на тази смес се редуцира наполовина я махнете от огъня. Залейте с нея патладжаните и сложете в загрятата на 180 градуса фурна за 40 минути. Когато извадите ястието го поръсете с накълцания на ситно пресен магданоз. Това е! Добър апетит!
Такива пълнени патладжани досега не бях вкусвал: не спирам нито да мисля, нито да говоря за тяхЛятното меню е невероятно богато, а без съмнение една от централните роли в него се полага на патлад…Nov 15 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!