Край на ранното ставане и късните часове в училище

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Промените в закона са за намаляване на пътните инциденти – първият и последният час ще бъдат онлайн

Училищата, които са на двусменен режим, ще могат да сложат край на ранното ставане на своите възпитаници за първия учебен час и късното прибиране у дома след края на последния. За целта те могат да бъдат проведени дистанционно от вкъщи по друго време на деня.

Закуската в силистренско училище: Две филийки с 41 гр. лютеница и 24 гр. сирене Стигат ли 0,50 лв. за закуска на едно дете? Наскоро в рубриката „Аз, репортерът“ получихме снимка …Feb 10 2020vijti.com

Това може да се случи след решение на педагогическия съвет на всяко школо, което иска да подобри организацията на учебния си процес. Възможността ще бъде регламентирана с една от промените в Закона за предучилищно и училищно образование, внесени в Министерския съвет от просветния министър Красимир Вълчев. Той обясни, че това ще допринесе и за намаляване на пътните инциденти с ученици, прибиращи се в тъмните часове на деня.

„Един от часовете може да се провежда в електронна среда между 4 и 6 следобед, когато се предполага, че учениците се самоподготвят вкъщи“, даде за пример Вълчев за смяната, която учи сутрин. По този начин вместо да бъдат в училище в 7:30, учениците ще могат да влязат в класните стаи чак за втория час в 8:30. За тези, които учат следобед, пък последният час може да бъде взет онлайн като нулев няколко часа преди да са физически в школото си. Така подготвяйки се за урока по история, география, биология или пишейки домашно по математика, учениците могат да изкарат и онлайн занимания по час на класа или друг предмет, който може да бъде проведен дистанционно. В същото време те няма да стоят до 7:30, а още 6:30 ще са тръгнали обратно към вкъщи.

До 20% от учебния план след четвърти клас също ще могат да се провежда в електронна среда от разстояние. „Това означава един част извън учебния ден да се проведе дистанционно по всяко друго време“, обясни Вълчев. Това обаче ще важи само за училищата с одобрени проекти за подобни иновации. Те трябва да докажат, че

няма да има ученици, които да са изключени от учебния процес

и ще доведе до подобряване на резултатите им. Ако това не е така, дистанционното обучение ще бъде прекратявано.

Смесеното обучение – едновременно присъствено и дистанционно, също ще бъде регламентирано с промените.

„Когато се налага отделен ученик да отсъства, защото е с болест, която не му позволява да присъства в училище, например е със счупен крак, тогава детето може да учи вкъщи във виртуална класна стая, докато учителят преподава в реалната“, обясни Вълчев. От тази възможност могат да се възползват и ученици, на чиито родители им се налага да пътува и напуснат града.

При извънредни обстоятелства като „дървени“ и грипни ваканции пък всички школа веднага ще превключват в режим на обучение в електронна среда.

„След като вече го направихме за три дни, според нас системата вече е подготвена да превключи отново“, заяви министърът. Той посочи, че ежегодно учениците губели по 10% или 3-4 седмици от учебната година заради необходимост да отсъстват.

Училищните настоятелства също влизат в обсега на промените. С тях

няма да се допуска загуба на земеделски земи

при образуване и закриване на школа. Вълчев обясни, че при оптимизацията на училищната мрежа една част от дарените земи на училища са отивали към общините, а не в приемащите ги образователни институции. „Сега това го коригираме като пропуск. Ще регламентираме и контрол върху настоятелствата“, посочи Вълчев. Причината за това е, че ако в едно училищно настоятелство има приход около 20 000, те могат да не постъпят в школския бюджет, а да бъдат разпределени между членовете на организацията. Така ще се даде възможност да се следи дали всички приходи към тях влизат в полза на школата, към които са.

Отлагат с година предучилищната за 4-годишните

Обхващането на 4-годишните в задължително предучилищно образование във всички общини ще бъде отложено с година, след като първоначално то бе планирано за 2022/2023 г., обясни просветният министър Красимир Вълчев.

„Очаквам само Столичната община да се включи по-късно и след първата година. Това е тяхно решение и кореспондира с тригодишния срок на програмата“, каза той. В момента около 78% от 4-годишните ходели на детска градина, като това се отнасяло най-вече за хлапетата, чийто говорим език в семейството не е български. Те били 14% от всички. Безплатните такси за забавачките също ще мотивират родителите на децата от уязвими групи да ги водят на детска градина. „В бъдеще тази подкрепа ще се разшири. В момента от тази подкрепа са обхванати 51% от децата“, обясни Вълчев. Образователният министър сподели, че общините, включително и Столична, са декларирали, че могат да осигурят обучението на 4-годишните хлапета. „Това не означава, че ще изчезне недостигът за места в столицата, той ще се прехвърли при 3-годишните“, смята просветният министър. Затова от МОН вече предложиха 3-годишна програма на стойност 210 млн. лева за строителство и реконструкция на училища и детски градини. Според разчетите с нея могат да бъдат изградени 50 детски градини, а други 50 да бъдат надградени. Ще бъдат построени и поне 15 нови училища, а 20 надградени.

Коронавирус в България: скоро отново на работа и на училище, а през лятото даже на море? Скоро отново на работа и на училище, а през лятото даже на море? Въпреки коронавирус? Каквото и да…Apr 13 2020vijti.com

МОНИТОР

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!