Когато готвите, никога не мийте тези 5 храни

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Уважаеми домакини, свикнали сте да миете старателно почти всичко, което слагате във вкусните ви гозби и ястия.
Това минимизира количеството на бактериите преди и по време на готвенето.
Освен това, от особена важност е да измивате добре зеленчуците и плодовете преди да ги нарязвате или да ги обелвате, тъй като те, по правило са пръскани с химикали, защищаващи ги от паразити, но опасни за здравето на хората.
И все пак, има важни продукти, които се трябва да миете, тъй като с това може да предизвикате разпространяване на бактерии, причиняващи сериозни заболявания.
Ето кои са тези продукти.
Голи зелеви сарми на фурна – откакто мама ме научи ги приготвям най-редовно, защото готвенето им е истинско удоволствиеДнес ще ви предложим една изключителна рецепта, с която ще успеете да си спестите много време и усил…Dec 11 2018vijti.com

1) Яйца – тяхната черупка е силно микро-пореста, което създава условия за дълбока абсорбция в нея на различни бактерии.
Ето защо, произведените в инкубаторите яйца след това се подлагат на специална обработка, за да се покрие черупката им със защитен слой, с предпазващ ефект по отношение на проникване на бактерии във вътрешността им и оттам – последвало разпространяване в други продукти.
Измивайки яйцата, вие премахвате този защитен слой.
И все пак, ако държите да ги измиете за да премахнете защитния слой, както и ако сте ги взели направо от полозите на домашни кокошки, то направете това непосредствено преди да използвате съдържанието им, като водата трябва да е с температура по-висока от стайната (миенето със студена вода практически няма ефект!).

2) Пилешко, агнешко, говеждо и свинско месо – всички тези видове меса съдържат опасни за здравето бактерии. Естествено, те измират при готвенето, но преди това, в резултат от миенето, се разпространяват по ръцете, домакинските прибори и мивката… Специално при пилетата, най-често срещаната бактерия е салмонелата, която води до отравяне на организма. Затова, по добре е да не миете пилето, а да го сварете на два пъти, като смените водата от първото варене. При това второто варене трябва да е достатъчно продължително, за да сте сигурни, че салмонелената бактерия е била унищожена!
По същия начин постъпете и при другите видове меса – преди да ги сготвите, отстранявате сокът и влагата от повърхността на парчетата месо (които са развъдник на различни бактерии), с помощта на салфетки или хартиени кърпи. След тази операция, измивате старателно ръцете си с вода и сапун (може и да ги дезинфекцирате допълнително с натопено в спирт памуче).

3) Риба – и тук положението е същото, както при месата; да миете старателно рибата не означава да премахнете бактериите от нея, а само ще ги разпространяване наоколо. Затова изплакнете непосредствено преди готвенето и веднага си измийте ръцете и приборите с които сте боравили. А сега ето два продукта, които не трябва да миете преди готвенето им по други причини, различни от разпространяването на бактерии. Това са:
4) Паста (вид спагети). Не мийте спагетите от какъвто и вид да са те, защото по този начин ги лишавате от част от нишестето им. А точно нишестето помага сосът към пастата да се абсорбира ефективно и да придаде неповторимия й вкус! А именно благодарение на него сосът се абсорбира по-добре. Изплаквайте спагетите след като сте ги сготвили и ако правите салата или нудъли (тестени нишки от тесто, изготвено предимно от пшеница, ориз, но и от: елда, или нишесте от мунг боб, тапиока, сладък картоф, ориз, царевица).

И накрая – 5) Гъби – ако ги миете продължително време с вода (или ги киснете в такава), те, тъй като са порести образувания, ще абсорбират голяма количество вода. Затова, непосредствено преди готвене, просто ги изплаквате внимателно с вода и след това ги подсушавате с хартиена кърпа. Ако са пълни в с вода те много бързо се развалят и ще трябва да ги хвърлите!
Ако все сте уморени и нямате време, с бързо и вкусно ястие ще спасите положениетоЖивеем в забързан свят с напрегнато ежедневие. Понякога се връщаме уморени от работа и трудно намира…Feb 23 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!