15 тревожни признака, че сърцето ви изнемогва – имайте едно на ум, особено ако вече сте около и над 60

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Сърдечните проблеми са едни от най-срещаните, при това възрастта тук съвсем не е определяща. Коварното при заболяванията на сърцето е, че отначало са невидими и могат да се проявят напълно неочаквано. Това заявяват учени от Института за сърцето и кръвоносните съдовете на щата Пенсилвания.
1) Болка, простираща се до ръката
Това е и един от класическите симптоми. Ако болката започне в гърдите и се разпространи по лявата страна на тялото, завършвайки в областта на ръката – вероятно имате обостряне на заболяването. Понякога ръката може да боли повече от гърдите.Ако ви спохождат болки в сърцето, изтръпнали крайници и отоци, значи трябва да прочетете товаОрганизмът е добре смазан механизъм, където различни микро- и макроелементи са в хармонично взаимоде…Jun 7 2019vijti.com

2) Продължаваща кашлица
Такава кашлица може да е индикация, че белите дробове не получават достатъчно кръв.
Необходимо е посещение при лекар (кашлицата също не е много приятна сама по себе си).
3) Отичане на краката
Когато сърцето не изпомпва кръвта толкова интензивно, колкото би трябвало, тя може да се задържа във вените на краката, което води до подуване на крайниците. В допълнение, в случай на сърдечна недостатъчност, бъбреците работят по-лошо, което също може да се изрази под формата на оток.

4) Загуба на апетит
Натрупването на течност в коремната кухина поради сърдечна недостатъчност често е придружено от дискомфорт в корема и липса на апетит.
5) Гадене
Гадене, киселини в стомаха, лошо храносмилане и болка в областта на стомаха могат да бъдат причинени от проблеми със сърцето. Това се случва по-често при жените. Разбира се, разстроеният стомах може да няма абсолютно никаква връзка със сърцето, но ако сте изложени на риск, най-добре е да отидете на лекар.

6) Повишена тревожност
Случва се инфарктът да е придружен от тежка тревога и чувство на страх от смъртта. Оцелелите след инфаркт много често казват, че са преживели чувство за „обреченост“.

7) Епизоди на загуба на съзнание
Епизоди на внезапна слабост, замаяност, затъмняване на погледа, загуба на съзнание могат да съпътстват един инсулт (мозъчен кръвоизлив). Причина за най-тежките припадъци може да бъде дисфункция на сърцето, а загубата на съзнание може да бъде фатална.

Във всеки случай, дори и при незначителен припадък, след който успявате да се възстановите доста бързо, трябва да бъдете обстойно прегледани. Ако някой припадне пред вас, незабавно повикайте линейка.

8. Слабост
Няколко дни преди инфаркт, както и по време на него, някои хора изпитват сериозна, необяснима слабост. Понякога хората се чувстват толкова зле, че не могат да държат лист хартия между пръстите си.

9) Кожен обрив
Проучванията показват, че при хора с екзема рискът от високо кръвно налягане се увеличава с 48%, а рискът от високи нива на холестерол – с 29%. Наличието на херпес зостер увеличава риска от сърдечни проблеми с 58%.

10) Задух
Изпитвате ли недостиг на въздух дори след разходка? Неочаквано сте изпитали състояние, близко до бронхиална астма, но никога не сте имали това заболяване? Такива симптоми са характерни за сърдечна недостатъчност, наречена сърдечна астма. Опасна последица от сърдечна астма е белодробният оток. Спешно повикайте линейка!

11) Ранна плешивост
Учените са открили, че раната плешивост и ранното побеляване при мъже под 40-годишна възраст може да показват предразположение към сърдечни заболявания. Това е дори по-сигурен знак за сърдечни проблеми, отколкото затлъстяването.

12) Прекъсвания в работата на сърцето
Сърдечният ви ритъм често е накъсан – едва трепва, а след това замръзва, след което изведнъж започва да бие диво? Случва ли се нарушението дори когато просто лежите на дивана? Причината може да бъде остеохондроза, ендокринно заболяване и дори остър миокарден инфаркт и коронарна болест на сърцето. Не забравяйте да се консултирате със специалист.

13) Уриниране през нощта
Ставате ли няколко пъти на нощ, за да отидете до тоалетната? Може би сте имали настинка или пиете твърде много течности вечер? Може би е така. Въпреки това, същите симптоми издават и развитието на сърдечна недостатъчност.

През нощта, когато лежите, кръвта се издига до бъбреците, затова изпитвате по-често нужда от уриниране. През деня това желание се задържа поради застоялата кръв във вените.

14) Сънна апнея
Апнея е респираторен арест, който може да настъпи по различни причини. Прекъсването на белодробната вентилация за повече от 10 секунди се счита за апнея. За тези, които страдат от сънна апнея, такива паузи могат да продължат няколко минути и да се появят 10-15 пъти в рамките на един час.

Кислородният глад по време на паузите на дишането и освобождаването на хормоналния адреналин в кръвта по време на всяко събуждане водят до хронично увреждане на сърдечния мускул.

15) Изпотяване
Студената пот е доста често срещан симптом на сърдечен удар. Усещането е същото, както когато седите спокойно и внезапно ви избие пот, сякаш сте работили интензивно.Моята тайна за здраво сърце: Всяка вечер правя това и нямам никакви проблеми със сърцето, а на всичко отгоре кипя и от енергияНашето здраве е доста впечатляващо, защото зависи от много фактори, но много от тях разчитат на един…May 27 2019vijti.com

Източник: За Жената

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!