Ако ви спохождат болки в сърцето, изтръпнали крайници и отоци, значи трябва да прочетете това

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Организмът е добре смазан механизъм, където различни микро- и макроелементи са в хармонично взаимодействие. Недостигът на някой от тях предизвиква дисбаланс, който се проявява в различни симптоми.
Калият е един от най-важните макроелементи. Липсата на калий разрушава цялото тяло.
Ето защо е изключително важно да поддържаме нормалните му нива. В тази статия ще ви посочим най-честите симптоми на калиев дефицит и какви храни богати на калий могат да го компенсират.
Калий и неговото значение за организма
Как да се лекуваме с ягоди: Те са уважаван източник на здраве в народната медицинаСъс своя примамлив външен вид и отлични вкусови качества, ягодите си осигуряват място в списъка на л…Jun 5 2019vijti.com

Обикновено свързваме калия с бананите, защото знаем, че този жълт плод го съдържа в големи количества. Каква е биологичната роля на калия в организма, има ли симптоми на дефицит на калий?
Калият е електролит, положително зареден йон. Електролитите са минерали, съдържащи заряд, които са налични във всички телесни течности. Те провеждат електричество, предават електрически импулси, което е от съществено значение за нормалното функциониране на сърцето, мускулите и нервите. Те поддържат баланса на течностите и много функции на вътрешните органи. Липсата на калий е равносилно на сериозни здравословни проблеми.

Съдържанието на калий в организма е обратно пропорционално на количеството натрий: повече натрий, по-малко калий и обратно. За нормалния клетъчен живот е необходим и натрий.
Но прекомерното му количество влияе отрицателно на нашето здраве. Всички знаем например, че излишният натрий предизвиква повишаване на кръвното налягане.
Функции на калия в организма:

Градивен материал за протеини и мускулна тъкан
Стабилизатор на сърдечната честота
Поддържа нормалното рН
Доставя хранителни вещества до клетките
Регулира баланса на течности в тялото

Липсата на калий в организма най-често се дължи на неправилно и небалансирано хранене или на използването на голям брой солени храни.
Други възможни фактори за дефицит на калий са:
Бъбречно заболяване
Приемане на определени лекарства, като диуретици или антибиотици
Дехидратация поради прекомерно изпотяване, диария или повръщане
Магнезиев дефицит

Тъй като калият в организма в достатъчно количество е много важен за нормалното му функциониране, е необходимо да се определят симптомите на дефицит на калий, за да се поддържа оптимално ниво на този минерал.
Симптоми на дефицит на калий в организма
1.
Постоянна умора
Чувствате ли се уморени, изтощени през цялото време, не разполагате ли с достатъчно енергия, за да вършите обичайната си работа и сте загубили интерес към всичко? Причината за това състояние може да бъде липсата на калий. Калият осигурява воден и електролитен баланс в организма, производство на енергия, регулира използването и прехвърлянето му в клетките.

2. Повишено кръвно налягане

Калият се намира във вътрешността на клетката, той отпуска кръвоносните съдове. Натрият е калиев антагонист. Той пък запазва водата в тялото. Ако има недостиг на калий в организма, натрият незабавно се натрупва, което увеличава съдържанието на вода в тялото, а оттам и кръвното налягане.

Превишението на кръвното налягане е предшественик на сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания, намалено либидо и неврологични заболявания.

3. Мускулна слабост, спазми и крампи

Калият осигурява нормалната мускулна работа. Повече физически упражнения – по-висока загуба на калий. Ето защо, преди предстояща интензивна тренировка и след нея няма да е излишно да попълните запасите от електролити в тялото.

4. Сърдечна аритмия

Сърцето е много мощен мускул, който никога не е в покой. Калият е особено важен за функционирането на сърцето, тъй като е проводник на електрически импулси, които регулират контракциите на сърдечния мускул. Продължителната липса на калий може да причини сърдечна недостатъчност, която се проявява като аритмия или учестен пулс.

Способността на сърцето да се свива и да се отпуска се определя от количеството калий и натрий в организма. Без калий сърцето може да откаже по всяко време, тъй като ще спре да се свива. Липсата на калий е често срещана причина за неправилни сърдечни ритми, при които кръвният поток става прекъснат. Развива се сърдечна недостатъчност, съществува опасност от тромбоза.

5. Запек

Доброто храносмилане изисква мускулна работа, а калият е отговорен за мускулната контракция. Липсата на калий води до слаба перисталтика и лошо храносмилане. Резултатът е затруднено движение на червата.

6. Изтръпване, крампи на крайниците

Връзката между нервните клетки се осъществява с помощта на електрически импулси. Този процес се осигурява от електролити.

В тялото постоянно работи един вид помпа – натриево-калиева помпа. Нейната задача е да натрупва положително заредени калиеви йони вътре в клетката, да изпомпва отрицателно заредени натриеви йони. Това е необходимо за поддържане на потенциалната разлика в клетъчната мембрана.

В резултат на постоянно променящото се съотношение на калий и натрий се генерира електрически потенциал за предаване на нервните импулси. Ако калият се изчерпа от клетката, потенциалът на клетъчната мембрана се променя, което води до образуване на електрически импулси.

Тази разлика в потенциала, създадена от калиево-натриевата помпа, причинява съкращение на мускулните влакна и сърдечния мускул. Именно нарушението в предаването на нервните импулси причинява изтръпване и крампове на крайниците.

7. Замаяност

Ниският калий влияе отрицателно на кръвообращението. В случай на калиева недостатъчност мозъкът е слабо снабден с кислород, като резултат възниква замаяност. При постоянен световъртеж се консултирайте с лекар.

8. Подпухналост

Важен фактор в недостига на калий са преработените храни. Като правило те съдържат много натрий. Употребата на храни с високо съдържание на сол е за организма сигнал за натрупване на течност, за да се намали концентрацията на сол в кръвта. Липсата на калий не компенсира голямото количество натрий, доставян с храната. Натриево-калиевият баланс е нарушен.

По този начин симптомите на дефицит на калий в организма са разнообразни. Описаните симптоми могат да бъдат симптоми и на други заболявания. Ето защо, ако се чувствате зле, трябва да се консултирате с лекар. Симптомите на дефицит на калий трябва да се потвърдят чрез диагностичен метод. Не се самолекувайте!

За да се избегнат изброените симптоми на недостиг на калий, избягвайте причините за неговото появяване. Имайте предвид, че жените често имат симптоми на недостиг на калий поради спазването на различни диети, приемане на диуретици и лаксативи. При мъжете симптомите на дефицит на калий се появяват в резултат на значителни физически натоварвания и злоупотреба с алкохол.
Източник: lekuvai
10 безценни съвета за здраве и щастие от Лили ДимковаРецептата: „от сутрин до вечер благодаря за всичко“, казва дъщерята на прочутия лечител Петър Димков…Jun 5 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!