Световнизвестен кардиолог разкри кои стойности на кръвното налягане са наистина опасни за здравето

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Световноизвестния кардиолог, д-р Александър Мясников сподели при какви стойности на кръвното налягане съществува опасност и риск от сърдечносъдови заболявания и как трябва да се лекувате правилно, за да се намали този риск.
Многобройни изследвания и обширни клинични наблюдения откриват, че различни нива на кръвното налягане предполагат различна степен на риск и заплаха от сърдечносъдови заболявания. Ако е повишена горната граница, тя трябва да се понижи до ниво 140, а и по-ниско, при условие, че такова понижение (под 140) не изисква излишен прием на лекарства, когато рискът от техните странични явления стане неприемлив. В същото време при пациентите на възраст 60 г. и повече, горната граница (систоличното налягане) е възможно да се установи дори малко по-високо: 150 единици, но при условие, че такъв човек е със здрави бъбреци и няма диабет, горната граница също не трябва да надвишава 140 единици.
Важно за всички: Признат кардиолог обясни начините да разберем дали сме застрашени от инфарктОще в началото на студената вълна, която скова България, лекари предупредиха, че ниските температури…Feb 26 2019vijti.com

Ето при тези нива на кръвното налягане съществено се понижава рискът от инфаркт и инсулт.
Следваща ситуация – повишена долна граница (диастолично налягане). Като начало, ако съумеете да понижите долната граница до 85 единици, а за хората над 60 години – 90 единици, тогава рискът от сърдечносъдови инциденти също се понижава. Но ако тук се прекали с понижаването под 85 единици, в смисъл се стигне до крайности, рискът нараства. Това се наблюдава при устойчиво понижаване на долната граница под 85 единици. Понижавайки горната граница, ние паралелно с това понижаваме и долната, като невинаги можем да удържим правилното съотношение. Смята се, че е важно да се понижи горната граница до желаното ниво, но ако долната си остане над 85 единици, се налага да се примирим с това. Във всички случаи обаче, при болните с вече установени сърдечни заболявания, долната граница не трябва да е по-висока от 65 единици.

Въобще степента на понижаване на рисковете от сърдечносъдови инциденти при медикаментозно лечение зависи пряко от изходното ниво на повишаване на артериалното налягане като цяло и на долната граница в частност. При тежка хипертония (долна граница 115-129 единици) и изразена хипертония (долна граница 105-114 единици), няма никакво съмнение за необходимост от медикаментозно лечение. Докато при умерена хипертензия (долна граница 90-104 единици), както показва медицинската статистика, лечението с лекарства понижава риска в значително по-малка степен. Във всички случаи при такова ниво на артериалното налягане медикаментозното лечение трябва да се предшества от един по-дълъг период на опити да се промени ситуацията с нормализиране начина на живот: ограничаване на солта, на алкохола, спазване на диета, редовни физически натоварвания и т.н. Въобще, без спазване на тези мерки по принцип е невъзможно никакво адекватно лечение на артериалната хипертония. В задълбочените ситуации не е възможно да се чакат например 3 месеца, за да се види ефектът от немедикаментозното лечение. Тогава то върви паралелно с приема на медикаменти.

Принципите на такова поведение са известни: диета, понижаване на теглото, редовни физически натоварвания и отказ от вредните навици. Ако сте готови да възприемете съветите, да започнем с диетата. Изследвани са няколко модели на диета, които, ако се спазват, се наблюдава най-ефективно понижаване на кръвното налягане. В резултат на изработената диета, която така се и нарича: DASH – в превод: “диетични мероприятия, овладяващи хипертонията”.
А именно: ограничаване на общия брой калории, наблягане на плодове и зеленчуци, на обезмаслени млечни продукти. Ограничаване на солта, на алкохола, на месото. Пълно отказване от фаст фуд (бързо хранене) и нездравословните мазнини. Но има и детайли. За солта вече говорихме. Относно плодовете и зеленчуците – не по-малко от половин килограм на ден и от едното, и от другото.

На хипертоника му е необходима риба, а тези, които не я обичат, да приемат рибено масло.
Калцият също доказано понижава кръвното налягане. И тук е същата ситуация – в продуктите този минерал има благоприятен ефект, а в таблетките – съвсем. Отличен източник на този ценен минерал са обезмаслените млечни продукти. Но наистина задължително обезмаслени, иначе вредните млечни мазнини ще сведат ползата на нула.
И още един хипотензивен компонент на диетата са белтъчини от растителен произход – това са соята, бобовите продукти, фасулът.
Източник: За Жената
Известен кардиолог предупреждава, че кръвното налягане не трябва да е високо нощем, а хипертонията крие много рисковеД-р Александър Мясников припомня и обратния вариант като визира т.нар. “хипертония на белите престил…Feb 6 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!