У нас това растение е известно повече като плевел, но истината е, че е най-евтината суперхрана

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Тученицата е известна у нас повече като плевел, отколкото като суперхрана. Тя съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусите. Мастните киселини, омега-3 (α-линоленова киселина) в нея са пет пъти повече, отколкото в спанака. Богата е на витамини А, В6, В9, минерали – калций, калий, натрий, магнезий и фосфор, манган и желязо. Съдържа два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти – бетацианин и бетаксантин, благодарение на което предпазва организма от действието на свободните радикали.
На тученицата е посветено специално издание на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“, който ще се проведе на 11 септември пред Министерство на земеделието в София.
Кои яйца са по-полезни: Белите или кафявитеЗаради своя богат състав на витамини, минерали и хранителни съставки (в частност протеини), яйцата с…Sep 6 2019vijti.com

Растението произхожда от Индия и принадлежи към род Портулака (Portulaca). В България е известна и като тлъстига. Среща се повсеместно, а от нея е вдигнал ръце всеки втори фермер. И докато у нас се изкоренява и изхвърля, по света отдавна се употребява като листен зеленчук. Търговска верига отскоро я внася у нас, а цената <210> е 20 лв. за кг.
Причината да се гледа на нея като на плевел се дължи на това, че се разпространява много бързо – има дълги разклонени месести стъбла, достигащи до 50 см дължина, и образува много семена.
Едно растение може да произведе около 52 300 бр. семена.

Ако нямаме двор, тученица можем лесно да отгледаме у дома в саксия. Не е претенциозна към почва. Вирее и на по-кисели и на по-алкални отцедливи почви, но задължително на пряко слънце.
Необходимо е само едно пакетче със семена от тученица, подходящ почвен субстрат и саксия. В един грам има около 2200 бр. семена. Семената на Portulaca oleracea се засяват рано напролет през месец април. Разстоянието между семената е добре да бъде на около 10 см едно от друго при директна сеитба. Ако приготвяте разсад, можете да засеете семената на тученицата по-гъсто и при пикирането да отделите растенията на разстояние от около 10 сантиметра.
По принцип растението не израства високо – достига до 30 см, но за сметка на това може да покрие площ от 50 кв. см заради агресивния растеж на полегналото си стъбло.

Реколтата се събира в зависимост от периода на засяване на семената на тученицата. Обикновено три месеца след поникване на семената. При ранно засяване това е периода юни-октомври.
Най-добре консумирайте култивираната тученица, която можете да отгледате от семена в свежо състояние. Пресните млади листа на зеленчука са много по-крехки и имат приятен леко кисел вкус. Старите листа и стръкове от растението започват да нагарчат. Тученицата се използва най-често за направа на салата, овкусена със зехтин, сол, лимонов сок и чесън.
Заменете смело босилека с листа от ценния бурен – тученица. Използвайте я като заместител на спанака и копривата. Идеална е за приготвяне на плънка за баница вместо лапад например.

Перфектна е както за създаване на витаминозни напитки – смути или сок, така и да се приготвя на пара за гарнитура към основното меню. В някои страни консумират и семената на тученицата смлени на прах. Подходяща е за употреба от вегани и вегетарианци и за хора, които не консумират рибни продукти. Успешно може да заместите с нея магданоза от популярната салата табуле или дори краставицата от таратора.
Източник: Марица
С какво се е хранила Клеопатра: Тайната на митичната храна, която дарява младост и красотаБира Бира Древен Египет Бирата се е радвала на широка популярност сред древните египтяни. По времето…Aug 30 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!