Кои яйца са по-полезни: Белите или кафявите

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Заради своя богат състав на витамини, минерали и хранителни съставки (в частност протеини), яйцата са третирани като суперхрана. Според цели народи те са идеалната закуска, без значение от формата, под която са приготвени. Сред останалите им плюсове влиза и този, че много лесно се комбинират с други храни и може да бъдат не просто основа, а например добавка към други продукти, пише тялото.бг.
Има 2 вида разпознаваеми кокоши яйца – бели и кафяви.
Има ли разлика в цвета и състава на тези два варианта или не?
Някои твърдят, че кафявите яйца са по-здравословни, но това не е вярно.
3 тиквички, 3 яйца, 1 домат: Само за 20 минутки става перфектното ястие, изтрепваме се за последната хапкаТиквичките са вкусен и здравословен продукт, който през лятото е достъпен за всеки бюджет. Опитайте …Jul 16 2019vijti.com

Направени са куп изследвания, които се фокусират върху състава на двата цвята на продукта и до момента не са открити някакви грандиозни различния освен цвета на черупката.
Ето какво е общото между двата типа яйца и къде има разлики:
Вкус
Има съвсем минимална и неосезаема разлика във вкуса между кафявите и белите яйца.
Хранителен състав

По отношение на холестерола, протеините и калориите – и двата типа яйца нямат разлика. Кафявите са по-богати на омега-3 мастни киселини, но разликата е минимална. 100 г яйце съдържа около 13 г протеин.
Цена
Кафявите яйца са малко по-скъпи от белите. Това се дължи на разбирането, че заради цвета си, те са по-органични. Цената няма нищо общо със състава на яйцата и това разбиране е по-скоро в резултат на маркетингови трикове, отколкото истина.

Извод
Цветът на яйцето варира в зависимост от хранителните навици и живота на пилетата. На практика няма значение кое от яйцата избирате, подмяната му с друг вид няма да подобри здравето ви.
Яйцата предоставят всички основни аминокиселини за хората и осигуряват няколко витамини и минерали, включително витамин А, рибофлавин, фолиева киселина, витамин В6, витамин В12, холин, желязо, калций, фосфор и калий.
В яйцата се съдържа холин, който е важен хранителен елемент за развитието на мозъка и е изключително важен при бременни и кърмещи жени. Той осигурява здравословно развитие на мозъка на плода, а е полезен и в напреднала възраст.

Витаминозната бомба на яйцата представлява жълтъкът, защото в него се съдържа цялото количество на витамин А, D и Е. Яйцето е една от малкото естествени храни, които съдържат витамин D.
За сведение, един голям яйчен жълтък съдържа около 60 калории, а яйчният белтък съдържа около 15 калории. Голям жълтък съдържа повече от две-трети от препоръчваната дневна доза от 300 мг холестерол.
Източник: ПИК
Ако знаете това, никога повече няма да изхвърлите водата, в която сте варили яйцатаВодата, в която варите яйца, е просто незаменима в грижата за домашните растения. В нея се съдържа о…Apr 23 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!