С какво се е хранила Клеопатра: Тайната на митичната храна, която дарява младост и красота

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Бира
Бира Древен Египет
Бирата се е радвала на широка популярност сред древните египтяни. По времето на Клеопатра кралски особи били в състояние да внесат бира също и от други известни региони. Освен виното на трапезата на Клеопатра никога не е липсвала бирата и се е консумирала дори и от децата, а не само от възрастните.
Макар че е била редовно консумирана от богатите египтяни, бирата е и най-популярната напитка за бедните.
Бялата диета подлуди всички, топи по кило на денБялата диета е най-новият световен хит, който все повече набира скорост, особено в последните дни на…Mar 7 2019vijti.com

Не само трудът на работниците често се е плащал в бира, но строителите на пирамидите, живеещи в Гиза, също са получавали бира три пъти на ден. Интересно е да се отбележи, че бирата също се е предлагала и на боговете.
Легендите разказват, че Озирис научил народа си на изкуството за производство на бира, но тази работа е оставена и поверена след това изцяло на жените. Въпреки че бирата едва ли е била толкова опияняваща, каквато е днес, има някои доказателства, които показват, че тя е била доста по-мека и по-питателна.

2. Хляб
В допълнение към бирата хлябът е бил от основно значение за храненето на древните египтяни. От ранните сведения за тяхната история става ясно, че те се консумирали различни видове хляб при всяко хранене, и храната на всички е включвала винаги съчетанието от бира и хляб.
Хлябът е бил направен от всякакви съставки и почти всяка зърнена култура е могла да бъде използвана при производството му. Интересно е да се отбележи, че при консумацията на хляб от някои видове брашно се е стигало до силно износване на зъбите и всички класи са страдали от този проблем, дори Аменхотеп III.

Според Египетските храни и напитки, написана от Хилари Уилсън, древните египтяни са имали всички видове хляб, включително пърленки и хрупкави питки, конусообразните видове хляб, кейкове, бисквити и сладкиши. Авторът също така изтъква, че хлябът обикновено се е произвеждал от пшеница, но ечемикът е използван и за направа на по-груб хляб. Естествено, по-голямата част от ечемика се е използвала за производството на бира.
3. Смокини
Смокините без съмнение са важна част от легендата за Клеопатра, тъй като са свързани и със смъртта ѝ. Според Плутарх последното хранене на Клеопатра включвало кошница със смокини, под които се е намирала отровната змия.

Поради факта, че смокините са популярен плод в Близкия Изток и Средиземноморието, те не са били популярни само сред египтяните. Смята се обаче, че те са първите, които ги култивират. Интересен е фактът, че смокините са били на такава почит в Гърция, че били създадени закони, за да предотвратят износа им. Те също били считани за свещени плодове в древния Рим.
Съвременните медицински изследвания потвърждават, че диетата, богата на смокини, осигурява защита за кожата и косата. Такава диета може да помогне да се предотвратят кожни заболявания и да се поддържа цялостното здраве и красота на кожата. Другите ползи за здравето от консумацията на смокини включват понижаване на високото кръвно налягане, намаляване на риска от остеопороза и регулиране на теглото.

4. Ядки
Ядките са били заедно със смокините един от най-популярните изтънчени десерти в древен Египет. Поради факта, че ядките са отлични за здравето ни, няма съмнение, че Клеопатра е осъзнала многобройните им ползи и ги е включила в диетата си. Неотдавнашно проучване от Харвард потвърждава, че редовната консумация на ядки води до по-продължителен и качествен живот и предотвратява раковите и сърдечно-съдовите заболявания.
Освен това ядките имат многобройни ползи за здравето и могат да ви помогнат да преобразите кожата, косата и ноктите си.

Те са богати на антиоксиданти, които дълбоко хидратират кожата и помагат в борбата със сухата и раздразнена кожа. Освен това ядките спомагат за засилване здравината на косата и ноктите и за предпазването на косата от изтъняване и косопад.
Те също така предпазват от рак на кожата, увреждане от прекомерено излагане на слънцето и пигментни и старчески петна. И не на последно място, те ни поддържат сити за по-дълго време, като по този начин това спомага за загубата на тегло при спазването на диета за регулиране на теглото. Въпреки че те са богати на добри мононенаситени мазнини, те са с високо съдържание на калории, така че трябва да ги консумирате умерено.

5. Мед
Вкусните десерти в древния Египет се състояли от смокини и ядки, покрити с мед. Медът често се е добавял към виното и различните видове хляб. Освен че е вкусен подсладител, медът е свързан и с култа към вечна красота и вечен живот. Тъй като медът е свързан и с безсмъртието, не е изненадващо, че Клеопатра се е потапяла във вана с мляко и мед, които несъмнено са ѝ помагали да запази красотата и младостта си.
Нещо повече – древните египтяни са използвали меда в продължение на векове като лекарствено средство и са правели мехлеми за лечение на кожни и очни заболявания.

Те също така са ползвали пчелен мед за лекуване на рани, но трябва да се отбележи, че медът е бил и твърде скъп за селяните и слугите. Следователно тази суперхрана е била достъпна само за най-богатите членове на обществото. В последно време археолозите, разкопаващи древните египетски гробници, често намират съдове с мед сред съкровищата и артефактите на гробниците.
И това не е голяма изненада. Медът, който е бил погребан в продължение на хиляди години, е напълно запазен като качество и хранителна стойност и непокътнат от времето.

6. Грозде
Клеопатра вероятно е яла грозде, а също така е и пила вино, произведено от грозде. Гроздето е добре известно със силата си да се бори със свободните радикали, които могат да доведат до появата на белезите на старостта – бръчките, старческите петна и пигментация на кожата.
Една диета, богата на грозде, помага за защита на кожата срещу признаците на стареене, както и за правилното функциониране на различни системи на тялото. В допълнение освен за подсилването на процесите на регенерацията на клетките на кожата, гроздето е един наистина невероятен омекотител за кожата и често се съдържа като основна съставка в кремовете за лице против бръчки.

Диета, включваща повече грозде, помага за облекчаване на белезите от акне, както и за предпазване от слънчеви изгаряния. Тъй като гроздето поддържа нашите умове и телата ни здрави, то се счита за суперхрана. То вероятно е най-известно с това, че поддържа сърцето ни здраво и предотвратява множество сърдечно-съдови заболявания.
Освен това, то също ни предпазва от рак и диабет. Консумирането на грозде може да помогне за намаляване на симптомите на алергии и да поддържа нормалната перисталтика на червата.

7. Диня
Отглеждана в древен Египет от 2000 г. преди Христа, динята е избор за много египтяни, за да могат да издържат на палещите летни горещини. Дините обикновено се предлагали след хранене като десерти или като освежаващи междинни закуски. Въпреки факта, че динята всъщност съдържа повече от 90 процента вода, тя е с високо съдържание на хранителни вещества и е от полза за поддържане на нашето здраве и красота.
Дините имат изявени свойства в борбата против стареенето на кожата и също така съдържат елементи, които са естествен слънцезащитен фактор. Те овлажняват и хидратират кожата и могат да бъдат използвани като естествени средства за лечение на акне и на слънчеви изгаряния. Освен това те поддържат здрава сърдечно-съдовата система, стимулират костната здравина и предотвратяват появата на рака.
Те помагат при загубата на тегло, за подобряване на съня, за предотвратяване на обезводняването и за подсилване на имунната система. И накрая – те намаляват нивата на стреса и безпокойството и повишават жизнената енергия. Това, което прави дините още по-страхотни, е фактът, че една порция съдържа само около 50 калории.

8. Кокосови орехи
Кокосовите орехи са смятани за луксозен плод, който е достъпен само за най-богатите египтяни. Тъй като кокосовото масло е естествено, то прави чудеса за кожата и косата. Клеопатра със сигурност е била наясно с всички предимства от използването на кокосовите орехи, за да подобри външния си вид. Кокосовото масло е известено по целия свят не само в направата на масла за тяло и балсами за коса, но и с употребата му като масажно и лечебно масло.
Овлажнява кожата, намалява белезите и регенерира кожата. Освен това то може да се използва като крем за лице, балсам за устни, почистване на тялото и крем за почистване на грим. Много хора използват кокосово масло, за да защитят кожата си от вредните лъчи на слънцето, и се смята, че то забавя значително процеса на стареене.

9. Нар
Любим на кралете, нарът е много ценен и в Древния Египет и е част от доставката на плодове, изисквана от фараона. Подобно на много други плодове, нарът има и голямо разнообразие от приложения. Така например се е смятало, че сокът може да се бори срещу вътрешни паразити, глисти и тении, а цветът е използван при направата на червена боя.
С течение на времето наровете стават свещени плодове и изображения от тях са открити по стените на гробниците, представляващи сцени от задгробния живот. Тъй като те са били много почитани плодове, за тях се е смятало, че имат медицински лечебни сили, както и множество предимства за здрава кожа, коса и нокти.
Те спомагат за подхранването на сухата кожа, предпазват тялото ни от слънцето и имат антистареещ ефект върху тялото. Чрез стимулирането на производството на колаген наровете могат да ви помогнат да изглеждате и да се чувствате по-млади и свежи и има достатъчно доказателства, че те свеждат до минимум мимическите бръчки по кожата.

10. Мляко и сирене
Древните египтяни са дояли крави, овце и кози и са включвали мляко и млечни продукти в ежедневната си диета. Тъй като Египет е гореща страна, млякото бързо се е превръщало в кисело след няколко часа. Следователно всяко мляко, което не се е консумирало веднага, е било запазено като напитка, подобна на киселото мляко (въпреки че няма твърдо доказателство, че киселото мляко е произведено и използвано в Древен Египет) или превръщано в масло или сирене.
Както вече споменахме, Клеопатра се е къпала в мляко и мед и най-вероятно е консумирала мляко и млечни продукти редовно. Прясното мляко, киселото мляко и сиренето са богати на хранителни вещества храни, които са с високо съдържание на калций, витамин D, протеини и други основни хранителни вещества.
Освен че допринасят за младежкия външен вид, безупречната кожа и силната коса и ноктите, тези здравословни храни спомагат за поддържането на здрави кости, намаляват кръвното налягане и помагат за поддържането или загубата на тегло.

11. Месо
Въпреки че древните египтяни не са яли много месо, говеждото, овнешкото месо, патиците и гъските са били редовно сервирани на трапезите на кралските особи, включително и на Клеопатра. Обикновените египтяни също са похапвали говеждо, но само при много специални случаи. От друга страна, месо от домашни прасета се консумирали от египтяните най-вече от простолюдието и се считали за неприемливи за боговете. Според Херодот прасето е смятано за гнусно животно от египтяните.
Ако някой случайно докосне прасе, то е трябвало да отиде до реката, за да се измие и пречисти.
По принцип по-голямата част от месото, което са яли, е било сурово или изсушено на слънце в сол. Често за консерванти са използвани различни маринати, включващи в състава си мед, вино или бира.

12. Диви прасета и елени
В допълнение към споменатите по-горе домашни животни като основен източник на месо древните египтяни ловували и дивеч в блатата на делтата, както и в пустинята и особено бил популярен сред знатните прослойки ловът на диви прасета и елени. Докато ловът е развлекателна и забавна дейност за богатите, бедните също са ловували, за да получат допълнително месо. Според Плутарх Клеопатра веднъж поръчала осем диви прасета, които да бъдат опечени на банкет, организиран в чест на Марк Антоний, на който присъствали само 12 гости.
Въпреки че хората свързват консумацията на месо със увеличаването на холестерола, което вреди на здравето и на сърцето, реално няма такъв риск, когато се консумира еленско месо. Дивото свинско месо и еленското месо са богати на протеини и помагат за понижаване на холестерола. Не на последно място, месото от дивата свиня и еленското месо подобряват имунитета и цялостното здраве на организма.

13. Риба
Рибата е най-често консумираното месо в древен Египет. Въпреки че по-заможните египтяни и жреците вярвали, че по-голямата част от рибата е мръсна, то това е основната храна на бедните. Херодот твърди, че на жреците е било забранено да консумират рибни ястия и рибата рядко е използвана като дар за мъртвите.
Обаче някои видове риба често са присъствали на трапезата на богатите и дори се смятали за свещени. Също така осолената риба е своеобразен деликатес и богатите често я консумирали. Днес знаем, че консумацията на риба има много ползи за здравето и красотата. Първо, рибата предотвратява появата на сърдечни заболявания и увеличава мозъчната активност.
Освен това яденето на риба намалява риска от болестта на Алцхаймер и облекчава депресията. Когато става дума за красота, рибата е невероятна за кожата и косата – тя ще запази косата ви лъскава, здрава и хидратирана.

14. Диви птици
В допълнение към патиците и гъските, които са били опитомени, египтяните обичали да ядат диви птици като гълъби, пеликани и жерави. Те ловували в блатата на Делтата, където уловът е най-богат. Кралските особи се радвали на основни ястия от яйцата от диви птици, а също и различни на десерти, приготвени с тях.
Едно от любимите ястия на Клеопатра е бил пълненият гълъб – храна, която днес се счита за специалитет, идващ от Египет. Въпреки че това е рядко ястие в западния свят, пълненият гълъб (hamam mahshi) може да ви изненада положително като вкусен деликатес.
Разбира се, ние не говорим за градски гълъби, а птици, които се отглеждат специално за месото и за тях се грижат в специална среда. Тези диви птици са с високо съдържание на хранителни вещества, включително желязо, цинк и селен и също така са богат източник на протеини. Е, ако ястие, приготвено от пълнени гълъби, е достатъчно добро за Клеопатра, най-малкото, което можем да направим, е да опитаме вкуса му и ние.

15. Билки и подправки
Древните египтяни използвали ароматни билки и подправки широко в готвенето, медицината, балсамирането и за направата на парфюми. Билките и подправките, които се отглеждали на вътрешния пазар, включвали розмарин, магданоз, мента, градински чай, кимион, сминдух и черна горчица. Канелата също е популярна, но не е била култивирана в Египет. Освен че ги консумирали, билките играели важна роля и в религията, медицината и в ежедневието на обикновените хора.
Древните документи говорят за билки и подправки, които са били използвани в свещени ритуали и церемонии, изпълнявани в храмове и гробници. Те също са от съществено значение за медицината. Трябва да споменем, че египтяните са били майстори на парфюмерията и те били известни като най-добрите производители на парфюми в Близкия изток.
Когато Юлий Цезар завладял Египет и се върнал у дома с Клеопатра, той наредил на хората му да хвърлят парфюмни бутилки на събралата се тълпа, за да покаже, че е владетел на Египет.

16. Бобови растения
Има много доказателства, открити в надгробни йероглифи, че бобовите растения са изиграли основна роля в храненето на древните египтяни и те определено са важни източници на протеини. Докато хранителните им стойности варират при различните видове, то всички бобови растения са с богато съдържание на минерали, включително цинк, магнезий и желязо и те са невероятни източници на протеини и фибри.
Бобовите растения са едни от най-евтините и най-добрите козметични храни, познати на човека и със сигурност трябва да присъстват повече във вашата диета.
Тъй като те също са и с ниско съдържание на мазнини и не съдържат холестерол, те ще ви поддържат здрави и красиви. Бобовите растения намаляват риска от много видове рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет, подобряват външния вид на косата, кожата и ноктите едновременно. Най-хубавото е, че има около 400 разновидности на боба навсякъде по света и има големи шансове да заобичате повечето от тях още щом ги вкусите.

17. Фурми
По време на управлението си Клеопатра притежавала земи, в които били отглеждани най-добрите фурми в древния свят. Фурмите са пълни с полезни хранителни вещества, които помагали за доброто здраве на кралицата и ѝ помагали да запази младежкият си вид. Изследванията показват, че фурмите съдържат и хранителни вещества, които подобряват еластичността на кожата и също така поддържат силна, здрава коса. Фурмите се считат за отличен естествен афродизиак, а последните проучвания показват, че те повишават и сексуалната издръжливост.
В допълнение те поддържат сърцето здраво и намаляват риска от инсулт и други заболявания, свързани със сърцето. Проучванията сочат също така, че фурмите помагат за подобряване на функциите на нервната система и спомагат за поддържане на ума остър и активен. Като своеобразни природни енергийни бомби, фурмите намаляват стреса и ви помагат да се чувствате по-добре и заредени с по-позитивно настроение.
И не на последно място, те често се използват за предотвратяване на последствията от махмурлука и незабавно облекчаване на алкохолната интоксикация.

18. Праскови
Прасковите са по произход от Китай, където те се считат за символ на безсмъртие поради многобройните ползи за здравето, свързани с тяхното потребление. Семейство Птолемей, от които Клеопатра произхожда, със сигурност е консумирало много праскови. Със своето съдържание на витамин С прасковите могат да осигурят защита на кожата и организма като цяло.
Те спомагат за забавянето на появата и на бръчките. Освен това много древни египтяни вярвали, че те са мощни афродизиаци, а Клеопатра също е известна със своята сексуалност. В допълнение към ползите за поддържането на кожата здрава, прасковите също са идеалната храна за загуба или поддържане на теглото.
Една праскова съдържа между 35-50 калории и никаква мазнина, което я прави идеалната сладка закуска. Тъй като прасковите ни държат сити за по-дълго време, те предотвратяват и преяждането. Те също така намаляват загубата на коса и намаляват стреса и безпокойството. Не само подобряват физическата красота, но прасковите предпазват и от диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

19. Маслини
В момента по Средиземноморието зехтинът се консумира в големи количества, но той е бил също толкова популярен и по времето на Клеопатра. За зехтина е известно, че помага да се запази сърцето младо, но антиоксидантните му защити се простират и до кожата.
Най-вероятно Клеопатра се е възползвала от предимствата от консумацията на маслини и зехтин заедно с вани от мляко и мед. Днес знаем, че маслиновото масло подпомага превенцията на много заболявания – включително рак, и че забавя процеса на стареене. Тъй като маслиновото масло не причинява алергии, дори хората с чувствителна кожа могат да го използват безопасно и да се насладят на антистареещите свойства на маслените маски за лице.
Не само че маслиновото масло омекотяват кожата, но също така помага тя да запази своята гъвкавост и еластичност. И консумацията на зехтин може да понижи кръвното налягане, да намали нивата на затлъстяване, да помогне при остеопороза, за предотвратяване на инсулти и рак на кожата, а също предпазва от депресия и помага за намаляването на стреса.

20. Вино
Когато говорим за грозде, споменахме, че Клеопатра често е консумирала вино. Производството на вино започва много рано в историята на древната египетска цивилизация и опияняващата напитка е била консумирани само от най-висшите класи. По принцип само благородниците са притежавали лозя, докато по-ниските прослойки са имали възможност да опитат тази славна напитка само по време на обществени празници и религиозни празненства. Както можете да предположите, вино се свързва с боговете и се е смятало, че то притежава божествени качества.
Клеопатра определено се е отдавала на божествената напитка – консумацията и се свързва с дълголетие, подобрява психическото здраве и предпазва от рак и сърдечно-съдови заболявания.

21. Лук
В Египет лукът може да бъде проследен до четвъртото хилядолетие преди Христа. Обект дори на религиозни ритуали, лукът е символ на вечния живот заради неговата кръгова анатомия и форма.
Жреците често били изобразявани държейки листа или корени на лук и всеки голям празник или тържество той е присъствал. Колкото и странно да звучи, лукът е бил поставян навсякъде в гробниците, а Рамзес IV е бил погребан с лук. Освен че е имал свещена роля в древния Египет, лукът се използвал и за медицински цели.
Има повече от 8000 известни заболявания, които могат да бъдат облекчени при употребата на лук. Древните египтяни вярвали, че лукът подобрява издръжливостта и са консумирали доста големи количества от него. Най-накрая, въпреки че лукът е бил по-сладък от този, който ние познаваме днес, той и бил широко използван за готвене.
Източник: За Жената
Легендарната диета на Маргарет Тачър подлуди българките: Сваля до 20 килограмаТази яйчена диета е разработена от диетолози от английска клиника специално за бившия премиер на Вел…Mar 4 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!