Проф. д-р Тодор Кантарджиев сигнализира за голяма опасност за здравето ни, свързана със старите водопроводи

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Старите водопроводи са развъдник на опасната бактерия легионела (Legionella pneumophila). Тя води до Легионела пневмония, треска Понтиак и стомашно-чревно разстройство. За това предупреди пред Lupa.bg проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
„Когато се завръщаме от почивка, трябва да пуснем чешмите си за известно време да се изтече водата. През това време не бива да стоим в помещението или банята, за да не поемем от легионелата. Това трябва да правим, ако живеем в по-старо жилище”, обясни проф. Кантарджиев.
„Пневмонията, причинена от легионелата, се лекува с друг вид антибиотици. Лечението е различно, защото болестта протича по нетрадиционен начин.
Проф. Кантарджиев: 10 дни след ухапването от комар човек може да си забрави иметоОсвен Западнонилска треска, при която след ухапване от комар се стига до възпаление на мозъка, има и…Aug 18 2019vijti.com

Треската Понтиак също е вид пневмония, която минава по-леко. И стомашно-чревно разстройство може да се предизвика, но то е по-рядко срещано и продължава няколко дни”, изброи болестите, които причинява бактерията специалистът.
Засега у нас е регистиран само един човек с легионела. Той е озеленител и работата му е свързана с поливане. Така че е обяснимо защо бактерията го е разболяла.
Бактерията Legionella pneumophila за първи път е била идентифицирана през 1976 година. Епидемия на пневмония избухва сред ветерани отседнали в хотел по време на събрание на Американския легион във Филаделфия. Заразяват се 148 души и болестта причинява смъртта на 34 от заболелите.

Въпреки че хора от всяка възраст могат да се разболеят, най-често засягани са лица на средна до напреднала възраст, особено пушачите, страдащите от хронични белодробни заболявания и имунокомпрометираните.
Какви са симптомите на легионерската болест?
Заболяването започва 2 – 10 дни след заразяване, с висока температура, втрисане и мускулни болки. Белодробната инфекция предизвиква болка в гърдите, постоянна кашлица и затрудняване на дишането. Кашлицата може да бъде суха или съпроводена с изхрачване на секрет – спутум. Възможно е да се наблюдават още главоболие, умора, загуба на апетит, загуба на координация, гадене и повръщане, объркване и нарушаване на мисловните процеси. Въпреки втрисането, пулсът е нормален или леко забавен.

Смъртността варира в диапазона 5 – 30%. Смъртността по време на първото известно избухване на заразата през 1976 г. е била висока – починали са 34 души от 221 заразени, главно поради непознаване на антибиотичната чувствителност на причинителя по онова време и използването на неефективни срещу него антибиотици.
Източник: Лупа
Проф. Кантарджиев съветва как да се справим с комаритеЗападнонилска треска заради комарите, лаймска болест заради кърлежите, продължаващият вече няколко м…Jun 22 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!