Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс: Всички те са пълни с канцерогенния акриламид

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана на пробата на 500 храни за наличието на акриламид. В изследването са включени различни храни като вафли, чиспове, снаксове,бисквити за деца, бебешки храни, крекери, зърнени закуски
За който е чувал, че да се яде препържено и препечено не е добре, точно въпросния химикал се образува при пържене и печене над 120 градуса.
Доказано е, че акриламидът причинява рак при животните. Ясно е, че трудно ще се направи изследвания и върху хора, но учените смятат, че химикала има канцерогенно влияние и върху човешките същества.
Освен полезни, билките могат да са токсични и вредни: Нещата, които трябва да знаете за тяхМного вярвания в България отдавна са свързани с билките, с тяхната чудотворна и дори магическа сила.…Jun 29 2019vijti.com

Освен това акриламида предизвиква болести на нервната система.
Химикалът се намира в огромна част от индустриалните храни, включително и в хляба.
13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница акриламид, при картофените чипсове – 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца – 6.3%. Обикновените бисквити и вафли пораждат най-много притеснения, тъй като една трета от взетите проби сочат наличие на акриламид над определената норма.
Тези сведения са обезпокоителни, защото децата под тригодишна възраст най-често консумират такива продукти и те могат да съдържат повече акриламид, отколкото бисквитите, предназначени за бебета, например.

И ако да си мислите, че нашумелите напоследък зеленчукови чипсове от моркови, пащърнак, червено цвекло и т.н. са по-добрата алтернатива на картофените чипсове – затаете дъх – тестовете разкриват, че съдържа почти два пъти повече акриламид от картофения си събрат!
Акриламида се образува при реакцията между свободни захари, като фруктозата например, и аминокиселината аспаргин. За въпросната реакция се иска висока температура над 120 градуса. С увеличаването на температурата с още 50 градуса, отделянето на акриламид се увеличава до 300 пъти.
“Вероятно това няма да ви откаже от препечена филия с масълце, или страстен загар на вкусно домашно ястие – а и не бива.
Увеличаване на свежата храна, бавното готвене на ниска температура на продуктите, по-голяма бдителност и максимално премахване на индустриалните храни у дома е добра идея.”

Ето и малко по-точни данни:

Затова бъдете много внимателни с какво се храните и какви храни избирате, за да храните вашите деца. Здравето им винаги е на първо място.
Източник: Хера
За грижовни майки: Храните, с които децата ни растат по-умни и как да ги приготвямеПриготвяйте ястията им в приказни форми, за да ги приучите да ядат здравословно От момента, в който …Apr 14 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!