Вино от глухарчета: Елексирът на здравето и младостта

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Лечебните свойства на глухарчето са многобройни и включват използването му като тоник за прочистване на черния дроб и лек диуретик, а пресните листа – за лечение на анемия, авитаминоза, атеросклероза, диабет, за да споменем само някои.
Всички части на растението се ядат. Листата на глухарчето можете да използвате в салати, ястия с яйца, супи, печени ястия с месо и зеленчукови ястия. Берете младите листа преди растението да цъфне, тъй като по-старите листа или листата от цъфнало глухарче понякога са горчиви. Можете да ги използвате в рецепти вместо спанак. През есента корените могат да се нарежат, изпекат и да се използват като здравесловен заместител на кафето.
Златни рецепти с глухарче в помощ за всякакви болести – гарантирано ефективниВ народната медицина глухарчето се използва много широко. Билкарите препоръчват употребата му при за…Mar 31 2019vijti.com

Така че, не омаловажавайте това щедро, слънчево малко растение. Берете го и го използвайте, за да подсили здравословно организма ви.
Вино от глухарчета
Рецепта 1
Рецепта за наистина вкусно домашно вино от глухарчета! Догодина ще ви се иска да сте направили повече.
4.5 кг цветове на глухарче
9 л вода

3 лимона
3 големи портокала
900 г бяла захар
900 г кафява захар
350 г мед от детелини
900 г златни стафиди

Наберете цветовете по обяд, когато те са напълно разтворени. Махнете целите стъбла, но може да оставите малките венчелистчета. Сложете цветовете в керамичен съд. Оставете водата да заври и залейте цветовете с нея. Покрийте плътно с фолио или с плътно прилягащ капак.
Оставете така 2 дни, като разбърквате сместта по два пъти на ден. Изсипете сместта в тенджера и я оставете да заври отново. Добавете захарта, меда и корите от цитрусите и варете в продължение на един час. Върнете в керамичния съд и добавете сока и пулпата на лимоните и портокалите. Оставете да изстине. Добавете винена мая и винени дрожди и оставете сместта да отлежи 3 дни.
Прецедете сместта и сипете в съд, където да ферментира. Добавете стафидите и сложете въздушна запушалка. Оставете докато ферментацията премине, прецедете и налейте в бутилки.
Виното може да се пие след 6 месеца (по време на зимното слънцестоене), но е най-вкусно след една година (за първи май догодина!)

Рецепта 2
Рецептата на Гилбърт за вино от глухарчета
1.7 – 2.25 кг цветове от глухарче, набрани когато са напълно разтворени на слънцето, по обяд.
Вода да ги покрие
3 големи портокала (кората без бялата част и прецедения сок)
1.15 кг бяла гранулирана захар.
винена мая

Начин на приготвяне:
Наберете цветовете от глухарчета по обяд когато те са напълно разтворени. Махнете стъблата изцяло, но оставете зелената част под венчелистчетата.
Веднага залейте с вряща вода и ги оставете да киснат 48 часа.
С остър нож внимателно обелете кората на портокалите (без бялата мека част). Сложете я при глухарчетата и отлежалия им сок и оставете сместта да къкри на огъня енергично 15 минути. Прецедете през муселин незабавно върху захарта и бъркайте за да се разтвори тя.
Оставете сместта да изстине (покрийте съда плътно с памучна кърпа или с добре прилепващ капак).

Като изстине, добавете сока от портокалите, кипнала винена мая и винени дрожди. Разбъркайте добре и оставете пет дни на топло място. Изсипете в стерилизирана дамаджана и долейте с преварена и охладена вода до 4.5 л. Оставете сместта да ферментира покрита. Сложете на топло място за поне един месец. Прецедете и прехвърлете на по-хладно място, когато първоначалната ферментация премине. Оставете да отлежи поне една година.
Ако ферментацията е преминала и виното е бистро, прецедете в бутилки и го оставете да отлежи колкото можете да издържите (една година е идеалния период).
N.B. Аз използвам 900 г захар в първия етап и след това добавям 225 г (като захарен разтвор) след първото прецеждане за доливане на дамаджаната.

Ако се остави да отлежава както трябва повечето домашно вино става по-добро с годините. Опитвайте по малко на всеки шест месеца. Вино, което има ужасен вкус след една година, често се превръща в отлично вино след две години.
Водете си подробни записки (етикет върху дамаджаната е добра идея), за да можете да повторите рецептата. Всеки знае, че ако шест човека готвят по една и съща рецепта с еднакви съставки, всяко ястие има различен вкус. Същото се отнася и за домашното вино.
И така, изберете вашата рецепта, проявете творчество – тази пролет можете да се развихрите и са затворите собствени бутилки с вино от глухарчета, собствени спомени за магията на правенето на вино…
Стефи Коен
Източник: zdravivsekiden.com
Сега му е времето: Пригответе си сладко от глухарче и пречистете черния си дробС настъпването на пролетния сезон, не забравяйте да си приготвите целебното сладко от глухарчета. Бл…Apr 17 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!