Турция снима възмутителен филм за Наим Сюлейманоглу и променя световния му прякор

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Щангистът почина в Истанбул на 18 ноември 2017 г.
„Джобният Херкулес“ става „Турският Херкулес“
Шефът на щангите Неделчо Колев: Неприемливо е!
Филм за Наим Сюлейманоглу е на път да предизвика голям скандал! Лентата се подготвя от турски режисьор и ще бъде озаглавена „Турският Херкулес“, а не „Джобният Херкулес“, както е прочут олимпийският и седемкратният световен шампион по вдигане на тежести.
Очакванията са лентата за легендарния спортист, роден в момчилградското село Птичар, да чупи рекорди в киноиндустрията на южната съседка.
Здравословни проблеми вкараха Йорданка Христова в болница, певицата претърпя неотложна операцияЙорданка Христова се оттегли от сцената Йорданка Христова претърпяла неотложна операция. Заради напр…Dec 10 2018vijti.com

Това става ясно от изявление на популярния турски филмов продуцент Мустафа Услу, който обяви, че премиерата на филма ще бъде на 18 ноември 2019 година.
Тогава се навършват две години от кончината на Наим Сюлейманоглу.
„Той е легенда и единственият турски спортист, който се е появявал на корицата на списание „Тайм“.
Във филмите ми предпочитам да разказвам за факти и случаи, за които всеки си мисли, че знае, но всъщност не знае“, твърди Услу, който е убеден, че ще пожъне огромни успехи с „Турският Херкулес“.

Мустафа Услу – турският продуцент на филма
Името на продукцията предизвика възмущение и гняв у нас. Близки и приятели на спортиста, които живеят в България са категорично против заглавието на филма да е „Турският Херкулес“. Наим е българин, нищо че по-късно стана турски гражданин! – категорични са близките на звездата.
Щангистът е роден на 23 януари 1967 г. в семейство на български турци от село Птичар, Момчилградско. Започва да се занимава с вдигане на тежести от ранна детска възраст и още на 15 години печели титли и подобрява рекорди. На 16 печели сребърен медал за България от световното първенство в Москва. Следващите две години той стъпва на най-високото стъпало в света в своята категория и печели две титли за България. Последната е на световното първенство в София през ноември 1986 година. Това е по-малко от месец преди Наим да избяга в Турция.

„В крайна сметка Сюлейманоглу е роден и израснал тук, в България. И като готов продукт, печелил световни титли за своята родина, е отишъл в Турция. Реално те са го използвали като завършен продукт на българската школа“, сподели пред „България Днес“ заместник-кметът на община Момчилград инж. Севдалин Огнянов.
Наим е почетен гражданин на родопския град, а наскоро откритият спортен комплекс в Момчилград носи неговото име. В съоръжението започнаха тренировки по вдигане на тежести младите надежди на града, като с това се възражда този спорт.

„От турска страна могат да заснемат филм за живота и успехите на Наим, но не мисля, че името „Турският Херкулес“ е коректно. По-подходящо е „Джобният Херкулес“, категоричен бе пред вестника инж. Огнянов.

В края на юли 2019 г. предстои откриването на паметник на Наим Сюлейманоглу пред спортния комплес в Момчилград. Тогава традиционно се провежда празникът на града.

„Монументът ще бъде висок над 2,50 м и ще е бронзов. Много по-висок от реалния ръст на Наим – 1,49 метра. Прави го местен склуптор, който казва, че Наим е нашата гордост и затова трябва да се извисява. Помага му и друг скулптор от Шумен. Ще ни струва над 70 000 лв. Ще поканим на откриването Христо Стоичков и Гриша Ганчев, с които беше голям приятел“, разказа пред „България Днес“ кметът на Момчилград инж. Сунай Халил и добави, че монументът ще бъде излят в леярна в Сопот.

Халил е категоричен, че община Момчилград няма нищо общо с готвения филм за Наим Сюлейманоглу.

Шефът на българските щанги Неделчо Колев също не приема Наим да бъде наричан „Турският Херкулес“.

„Това е далеч от истината. И е, меко казано, на дипломатичен език притеснително и неприемливо. Едни хора явно са решили да печелят на гърба на Наим. Той напусна България вече станал световен шампион по щанги. Затова нека продуцентът се съобразява с този факт“, категоричен бе пред вестника Колев и добави, че неговата позиция съвпада с тази на Българската федерация по вдигане на тежести.

Неделчо Колев също не приема името на лентата

Познати и приятели на Наим в Родопите също се бунтуват срещу името на филма, но предпочитат да не изказват на глас своето възмущение, за да не навредят на традиционно добрите отношения между български и турски общини, показа още проверката на „България Днес“.

Полемика създаде бъдещата лента и в родното място на легендарния щангист. В малобройното селце Птичар, в което са останали да живеят едва 50-ина души, са със смесени чувства.

„Дори да е избягал в Турция, Наим е роден и пораснал тук. Той е бил български гражданин и това име не е особено подходящо според мен. Тук е останал жив един негов братовчед. Бай Шабан е на над 80 години“, сподели пред „България Днес“ кметът на родопското селце Нуриттин Исмаил.

Бяга заради смяна на името

По време на „възродителния процес“ името на Наим е променено на Наум Шаламанов. Това го провокира да емигрира в Турция през декември 1986 г., по време на Световната купа в Мелбърн.

„Аз нараних дълбоко Тодор Живков, като избрах Турция, но вътрешно той е бил подготвен, че това рано или късно ще се случи. Нямах 18 години, когато ми смениха името, а това е рана за цял живот. Да се събуждаш сутрин и да не помниш как се казваш по документи – това не го пожелавам и на враговете си“, споделя Сюлейманоглу приживе.

Така Сюлейманов се озовава в Турция, където е посрещнат като национален герой.

Война за наследството

Тайнствената японка Секаи Мори е наследник на Сюлейманоглу. Незаконната щерка на „Джобният Херкулес“ е продукт на любовта му с журналистката Киоко Мори. Налага се ексхумация на тялото му, за да се докаже бащинството и истанбулски съд да признае родствената им връзка.

Секаи Мори (вдясно) и адвокатката й

Не се знае какво точно е оставил като наследство Наим на четирите си дъщери. В общественото пространство в Турция се носят слухове, че той е похарчил всичко приживе заради любовта си към хазарта, купоните и алкохола. Това включва няколко апартамента, вили, пари в брой и медали.

Очаква се след всички съдебни искове, дела и претенции да бъде отворено завещанието.
Източник: bgdnes.bg
Примата Лили Иванова разкрива своя трик за здрава коса и как да имаме перфектна фигура, вижте съветите йПримата Лили Иванова е в отлична форма, въпреки натоварения си график. Ясно е, че тя живее по опреде…Dec 9 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!