Детето на Скатов остава с празни ръце, алпинистът нямал застраховка

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Роднините на загиналия в подножието на връх К2 екстремен турист Атанас Скатов спокойно могат да се простят с всяка надежда за финансова компенсация след трагедията с любимия си човек, показа разследване на Lupa.bg. Експедицията на българина е разполагала единствено с медицински застраховки и осигуряване в случай на нужда от спасителен екип, но не и със застраховка живот.

Журналист: Защо държавата плаща за прибирането на тялото на Скатов, нали си има спонсори?Правителствено решение – да прибере тялото на алпиниста Атанас Скатов. Добре, но той е имал спонсор,…Feb 11 2021vijti.com

От туристическата агенция „Алпайн адвенчър гайдс“, която организира щурма на втория най-висок връх на планетата, потвърдиха пред наш репортер, че участниците в групата на Скатов са сключили само задължителните премии плюс покриване на разходите при издирване с хеликоптер на височина до 7500 метра. Случаи на смърт и трайни увреждания не се покриват от застрахователя.

Смъртността при изкачване на К2 според специалистите е точно 29%, на които може да завиди и най-свирепият коронавирус. По тази причина осигурителните компании избягват да осигуряват дори опитни алпинисти, да не говорим за ентусиаст като Скатов, започнал кариерата си преди 10 години.

От организаторите потвърдиха, че застраховка живот за изкачване на К2 излиза между 60 и 70 000 долара – сума, непосилна за повечето алпинисти, включително и за нашенеца. За сравнение цялото участие на загиналия трагично Скатов в похода към върха е на стойност около $16 000.

Атанас запали по алпинизма и 12-годишния си син Васко

До лятото на 2010 г. 42-годишният Атанас никога не беше ходил по планините и не беше тренирал никакъв спорт. Той беше веган от 2012 г., а новата му любов към алпинизма го превърна в първия почитател на растителната храна, който е изкачил Еверест. В кариерата му има и други значителни постижения. Такова е например изкачването му на седемте континентални първенци (Седем върха) между 2013 и 2017 г.

През 2019 г. Скатов успя да се превърне в първия българин, изкачил 4 върха над 8000 метра в рамките на една календарна година, което е друго историческо постижение. На 15 май 2019 г. той покори връх Кангчендзьонга (8586 м); на 12 юли – връх Гашербрум I (8080 м); на 18 юли – връх Гашербрум II (8034 м); и на 3 октомври – връх Дхаулагири (8167 м).

42-годишният сливналия успя да направи това абсолютно сам, без треньори, водачи, консултанти, съветници, наставници и всякаква вид друг помощ и курсове в планинарството и алпинизма. Точно затова обаче приживе той бе критикуван от редица други български алпинисти, които неведнъж са изказвали своите опасения, че Скатов може да пострада.

Годеницата на загиналия алпинист Атанас Скатов прибира тялото му-Написа разтърсващ пост Годеницата на загиналия под К2 алпинист Атанас Скатов – Шени Бензеш, написа разтърсваш пост във фе…Feb 7 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!