Съседката ме покани на кафенце, но като ме почерпи с тази вкусотия, веднага й поисках рецептата

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Представете си следната картинка – следобед е, комшийката тъкмо ви е звъннала, че идва да ви каже най-новата квартална клюка, а вие нямате какво да сложите на масата! Е, кафе ще направите, това е ясно, но нещо да има и покрай него все пак. Ние обаче ще разрешим този проблем, при това изключително ефикасно. Днес ще ви предложим една рецепта за понички. Страшно е лесна, става за минути, а крайният резултат е зашеметяващ. Между другото тези понички (или бухтички) не трябва да са ви непознати. Доста често майките и бабите ни ги приготвяха в нашето детство, просто в последно време тази рецепта като че ли се позабрави. Ето какви продукти са ви необходими: 1 консерва кондензирано мляко, 2 яйца, щипка сол, сода за хляб – на върха на ножа, пшеничено брашно – колкото поеме тестото, мазнина за пържене.Супер трик: Ето как да си направим лудо тесто, което издържа дълго в хладилникаЧесто ни се случва да си приготвим нещо вкусно след работа, но да се откажем, защото няма време да с…Nov 28 2018vijti.com

Първото нещо, което трябва да направите е да разбиете яйцата с миксер. Постепенно добавете кондензираното мляко, като не спирате да разбивате. Добавете содата за хляб и солта и разбъркайте с дървена лъжица добре. След това постепенно започвайте да добавяте и пресятото брашно, докато не получите меко, но не лепкаво тесто. Разточете тестото във формата на салам, дебелината му трябва да е колкото пръст. След това нарежете „салама“ на парчета с дължина 2-3 см. Самите парчета оформете с ръце като топки. Загрейте достатъчно количество олио в тиган за пържене. Пускайте само по няколко броя понички, за да не се залепват. Трябва да се изпържат добре от всички страни. Готовите понички поставете върху кухненска хартия, за да се отцеди ненужната мазнина. Можете да ги поръсите с пудра захар, да ги поднесете допълнително със сладко, конфитюр или със сирене. Добър апетит!

А ето и още една страхотна рецепта: домашни понички с шоколадова глазура
Продукти, достатъчни за 12 порции
1/2 кг брашно, 45 г масло, 2 яйца, 170 г захар, 240 г кисело мляко, 1 ч.л. бакпулвер, 1 щип. сол, 200 г шоколад, 1 с.л. масло
Как да ги приготвите:
Маслото (45 г) се разтопява. Яйцата (2 бр) се разбиват със захарта (170 г), а след това се добавят брашното (1/2 кг), бакпулверът (1 ч.л.) и солта (1 щип.).
Киселото мляко (240 г) се разбива и след това се добавя към сместа. От тестото се оформя топка, която се поставя в купа и се покрива с прозрачно фолио. Оставя се в хладилник за 30 минути.

След това тестото се оформя като руло. Нарязва се на еднакви парчета. Всяко парче се оформя на топче, като се търкаля между дланите. След това с ръце се сплесква, за да получи форма на поничка. С пръст се пробива дупка по средата и се оформя с пръсти, така че да се получи ринг.

В тенджера се загрява олио до 170 градуса. Поничките се пускат в горещото олио и когато изплуват на повърхността, се обръщат с решетъчна лъжица. Пържат се само по 3-4 понички наведнъж. Нареждат се в чиния върху салфетка.

Щом топлите понички леко се охладят и отцедят от мазнината, се потопяват от едната страна в разтопения с малко масло (1 с.л.) шоколад (200 г). След това се оставят да изстинат напълно, за да стегне шоколадът.

Потапят се в затопления повторно разтопен шоколад и от другата страна. Оставят се да се стегне глазурата и се декорират с натрошен или настърган шоколад.Супер вкусен домашен шоколад – става само за 15 минутки, а всички вкъщи го обожаватДомашните лакомства безспорно са по-полезни от купешките, но рядко имаме време да ги приготвяме. Тоз…Nov 28 2018vijti.com

Източник: 1001 рецепти

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!