Поглезете сетивата си: Лесни десерти с грозде, чийто вкус няма да забравите никога

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Гроздето е един от плодовете с много високо захарно съдържание – около 20%. Съдържа изключително глюкоза и фруктоза, които директно навлизат в кръвта и чрез нея до всяка клетка от нашия организъм. Освен че е един от най-примамливите плодове на пазара, гроздето има богато съдържание на органични киселини като ябълчена, винена, лимонена, фосфорна и др., които стимулират всички етапи на обмяната на веществата. Само по себе си то е десерт и най-често се използва за направата на алкохолни продукти, но не бива да го подценяваме и в сладкарството.
Тарт
ПРОДУКТИ: 130 г брашно, 100 г краве масло, 50 г кафява захар, 50 г смлени орехи, 1/2 ч. л. канела, 1 кг грозде (без семки), 3 стръка розмарин, 3 с. л. захар, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. балсамов оцет, 1 щипка сол. За крема: 250 г сирене „Маскарпоне“, 50 г захар, 80 мл животинска сметана.
Летни десерти с праскови: Който ги е опитал, не може цял живот да забрави вкуса имПрасковите са не само онзи сладък и сочен плод, който обожаваме да ядем през лятото, а и източник на…Aug 14 2019vijti.com

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото се разтопява и се разбърква със захарта, канелата и орехите. Добавя се брашното и се разбърква отново, докато се получи хомогенно тесто. Поставя се във форма за тарт, като се притиска добре към дъното и стените, за да се оформи блат. Покрива се с хартия за печене и се засипва с морска сол. Пече се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор 15 минути с хартията и още 10 минути без нея. Охлажда се. Зърната грозде се слагат в тава, прибавят се зехтинът, захарта, балсамовият оцет, щипка сол и целите клонки розмарин. Пекат се 12–15 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Охлаждат се и клонките розмарин се отстраняват. Маскарпонето се разбива със сметаната и захарта. Кремът се разпределя върху охладената основа, а отгоре се слагат зърната печено грозде. По желание сосът от печенето на гроздето се редуцира и всяка порция се поднася с получилия се сироп.

Кексчета
ПРОДУКТИ: 230 г брашно, 1 щипка сол, 80 г краве масло (на стайна температура), 160 г захар, 3 яйца, 2 портокала, 2 ч. л. бакпулвер, 80 мл олио, 200 г тъмно грозде (без семки), кората от 1 лимон.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото се разбива със захарта. Добавят се яйцата и отново се разбива. Прибавят се настърганата кора на лимона и на единия портокал, както и сокът от двата портокала, олиото, брашното, солта и бакпулверът. Разбърква се добре. Гроздовите зърна се разполовяват и се добавят в тестото. Сместа се разбърква и се разпределя във форма за мъфини, в отворите на която са поставени хартиени формички за мъфини. По желание кексчетата се поръсват със захар. Пекат се 15 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.

Пудинг
ПРОДУКТИ: 250 г брашно, 250 г извара, 100 г пудра захар, 1 жълтък, 1/2 ч. л. бакпулвер, 1 ч. л. канела, 200 г боровинки, 1 круша, 1 зелена ябълка, 200 г бяло грозде без семки, 200 г сини сливи, 150 г пудра захар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се смесват брашното, бакпулверът, захарта, канелата, изварата и жълтъкът. Разбърква се. Омесва се тесто и се оформя топка. Разделя се на четири и всяка част се разточва и се разстила в голяма форма за крем брюле. От тестото се оставя за капачета. В купа се смесват обелените, почистени от семките и нарязани на малки кубчета ябълка и круша. Добавят се зрънцата грозде, боровинките, почистените от костилките и нарязани на малки кубчета сини сливи и пудрата захар. Разбърква се. Плодовата смес се разпределя в купичките с тестото. Отгоре се поставят капачета от заделеното тесто, като се правят няколко дупчици с клечка за зъби. По желание се намазват с олио. Сладкишите се пекат за 40 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Оставят се да се охладят, обръщат се в чинии и се поднасят.

Сладка фокача
ПРОДУКТИ: 400 г бяло брашно, 1 кг черно грозде без семки, 200 г пудра захар, 25 г жива мая, 1 ч. л. пудра захар за разтваряне на маята, 1 ч. л. брашно за разтваряне на маята, 1 ч. ч. топла вода, 1 щипка сол, зехтин за поливане, пудра захар за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се разтваря в малко от водата заедно с малко захар и брашно. Оставя се да шупне. В уред за месене на тесто се слагат брашното, солта, 4 с. л. от захарта, шупналата мая и останалата вода. Замесва се тесто, то трябва да е меко и еластично, но не лепкаво. Слага се в намазана със зехтин купа и се покрива с пластик, оставя се да втаса за около 1 час, докато удвои обема си. Тестото се разделя на две. Разточват се правоъгълници, като се поливат със зехтин, единият трябва да е малко по-голям. Той се поставя на дъното на тава, покрита с пергаментова хартия, намазана със зехтин, отгоре се разпределят 2/3 от зрънцата грозде и 2/3 от останалата захар. Покрива се другата част от тестото, краищата на долната кора се прегъват навътре, за да се затвори фокачата, следват останалото грозде и захар. Напръсква се с малко зехтин. Оставя се да почине за около 30 минути. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 45 минути.
Източник: Ретро
Любимият десерт на папа Йоан Павел II се казва Кремка: Това е най-популярната торта в ПолшаИсторията на създаването на този десерт е неясна. Първата версия гласи, че прототипът на Кремката е …Apr 13 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!