Внимание, пазете се! Започнаха ухапванията от кърлежи

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Започнаха ухапванията от кърлежи – тази година по-рано, заради топлото време. Според статистиката малките кръвопийци хапят по-често деца, отколкото възрастни, както и домашни животни, като кучета. Четириногите са хапани по-често от децата. Освен че пробиват кожата и смучат кръв, кърлежите могат да заразят хората с тежки болести. Това важи особено за децата, чийто имунитет още не толкова силен, както на възрастните.

Независимо че не скачат и не летят, кърлежите попадат върху жертвите си от храстите и високите треви, най-често на височина 50 см -1 м от земята. Те се захващат за дрехите, а после пропълзяват по кожата, водени от нейната миризма. При децата, които са по-дребни на ръст, най-често се захващат по главата и зад ушите, но може и по шията, гърдите, ръцете, подмишниците. Любими места при възрастните са гърдите, ръцете, подмишниците.

Лаймската болест е най-честата бактериална инфекция, която кърлежите могат да предадат на човека при ухапване заедно със слюнката си. Ранните й симптоми са треска, слабост, силно главоболие, характерен обрив, който в медицината се нарича мигрираща пръстеновидна еритема. Обривът е във вид на червени кръгове около мястото на ухапване. Те възникват от 3 до 30 дни след заразяването.

В началните стадии болестта се лекува успешно с антибиотици и човек развива стабилен имунитет. Ако лечението закъснее, инфекцията бързо се превръща в хронична и на практика нелечима, нанасяйки тежки поражения на нервната система, сърцето и ставите.

Кърлежът не влиза изцяло под кожата. Там се оказва главата му, докато тялото е отвън и постепенно се раздува и потъмнява заедно с поетата кръв. Причинителите на инфекции и токсините се намират в тялото на кърлежа. Затова има вероятност дори той да е инфектиран, да не причини вреда, ако бъде изваден бързо и по възможност цял. Не е задължително да го пазите за изследване, но си запишете датата и часа на ухапването.

При изваждането не пипайте кърлежа с голи ръце. Внимавайте да не го разкъсате, защото тогава съдържанието на телцето му ще се излее под кожата и съответно – в кръвта. Ако нямате под ръка пинсета, можете да хванете кърлежа и със сгъната хартийка, но внимавайте това да стане не за тялото му, а за шията, която се намира максимално близо до кожата. Дърпайте перпендикулярно нагоре, без да въртите наляво и надясно.

Битува теорията, че ако кърлежът се намаже с нещо неприятно – олио, газ, той сам ще се отдели от кожата. Някои слагат лак за нокти, лакочистител, бензин, олио. Тази стратегия е доста опасна, защото кърлежът, почувствал опасност за живота си, инстинктивно впръсква в кръвта на жертвата токсини и заедно с тях – причинителите на инфекции.

Ако отстраните тялото, а главата остане под кожата, това не е толкова страшно. Все пак сте премахнали резервоара с евентуалната зараза. Обгорете върха на игла или я дезинфекцирайте с йод или спирт и разровете кожата, както вадите трънче. Дори нищо да не направите, главата сама ще изскочи след няколко дни. Във всеки случай, след като отстраните кърлежа, промийте мястото на ухапването със сапун и го обработете с 5% разтвор на йод.

Извадения кърлеж или част от него не хвърляйте където ви падне и не мачкайте, а най-добре изгорете, като пазите очите си. В продължение на 30 дни следете за появата на червени кръгове около мястото на ухапване и, ако ги забележите, веднага потърсете лекар.

За да се предпазите, спазвайте някои правила. Не се разхождайте из горите. Ръцете и краката трябва да са покрити, крачолите на панталоните е добре да се напъхат в чорапите. На главата носете шапка или кърпа. Желателно е дрехата ви да е светла, още по-добре – бяла. На нея бързо ще забележите кърлежа. След като се приберете вкъщи, внимателно огледайте себе си, децата, домашните любимци.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!