Лападът е най-полезният от всички пролетни зеленини: С него можете да приготвите истински вълшебства

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

По света са познати над 100 вида лапад, а у нас разновидностите му се свеждат до 20. Още в Античността бил предпочитан от римските войници за здраве и сила. Дори не е нужно да даваме пари за полезния зеленчук, защото той вирее под път и над път и можем сами да си го наберем. Лападът е най-полезният от всички пролетни зеленини, защото е богат на калций.
Бистра супа
ПРОДУКТИ: 1 морков, 2 стръкчета пресен лук, 2 средни картофа (или 1 голям), 1 тиквичка, 5-6 листа лапад, 1/2 връзка магданоз, сол на вкус, 3 с. л. зехтин, фиде, биволско (или овче) кисело мляко.
Сирни Заговезни наближава: Да се подготвим за трапезата отрано с вкусни ястияСирни Заговезни е един от най-почитаните празници в празничния календар на българина, православен хр…Mar 5 2019vijti.com

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кипваме 1 л вода и добавяме последователно нарязаните морков, лук, тиквичка, картофи.
Варим 10 минути и добавяме наситнения лапад. Подправяме със сол
и добавяме рапичното олио.
Варим още 10 минути,
добавяме фидето и магданоза и след 3-4 минути супата е готова.
Сервираме с лъжица биволско или овче кисело мляко.

С яйца и сирене на фурна
ПРОДУКТИ: 1 кг лапад, 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 200 г краве сирене, 1 скилидка чесън, 1 суха червена люта чушка, 80 г краве масло, 2 с. л. брашно, 1/4 връзка магданоз, 1 ч. л. червен пипер, сол и черен пипер на вкус, краве масло и галета за формите.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лападът се измива, почиства се и се нарязва. Слага се в загрятото маслото и се поръсва с червения пипер, брашното, сол и черен пипер. Оставя се леко да се задуши. После се налива затопленото прясно мляко. Съдът се сваля от котлона и сместа се пресипва в купа.

Слагат се натрошеното сирене и нарязаният чесън и се разбърква.
Оставя се леко да се охлади.
Чукват се яйцата и се разбърква.
Сместа се разпределя в намаслени и поръсени с галета форми за брюле (или в тава).
Поръсва се със стритата люта чушка и магданоз.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 25 минути.

Дробсарми
ПРОДУКТИ: 1 агнешки комплект, 150 г ориз, 3 връзки лапад, 2 връзки пресен чесън, 2 връзки пресен лук, 1 връзка магданоз, 1/2 връзка джоджен, 1/2 връзка копър, 2 с. л. олио, 1 с. л. пушен червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Агнешкият комплект се измива със студена вода. Черният дроб се отделя, а останалите дреболии се заливат с вода, колкото да ги покрие, и се сваряват до готовност. Охлаждат се. Бульонът се запазва. Черният дроб се попарва в гореща вода за 3–4 минути. Охлажда се. Всички дреболии се нарязват на малки кубчета. Лукът, чесънът, копърът, джодженът и магданозът се наситняват. В загрятото олио се запържват дреболиите и нарязаните зеленини. Прибавя се оризът, разбърква се и се подправя с червения пипер, сол и черен пипер на вкус. Наливат се 500 мл от бульона от варенето и се оставя оризът да поема течността. Дърпа се от огъня. Лападът се попарва с кипяща вода. След това се шокира в леденостудена. От плънката и листата лапад се завиват стегнати сарми. Подреждат се в тенджера, налива се бульон, колкото да ги покрие, притискат се с чиния, похлупват се и се готвят на тих огън около 30 минути.

Бутерки
ПРОДУКТИ: 1 пакет бутертесто, 100 г лапад, 100 г магданоз
100 г сирене, 2 яйца, 50 г смлени орехи, черен пипер, 100 г настърган кашкавал.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: След като тестото се размрази, леко го разточваме и го режем на вертикални ленти. След това нарязваме всяка лента на квадратчета, върху които да сложим плънката. За да приготвим плънката, бланшираме лапада във вряла вода, изцеждаме го добре, режем го на ситно и го слагаме в купа. Към лапада добавяме наситнения магданоз, орехите, черния пипер, кашкавала и сиренето и разбъркваме добре. Накрая прибавяме яйцето и разбъркваме отново. Разпределяме тънък слой от плънката върху квадратчетата от тесто и ги навиваме на руло. Намазваме ги с яйце и ги поръсваме със сусам (по желание). Печем бутерките в предварително загрята на 250 градуса фурна, докато се надуят и станат златисти – около 10 минути.
Източник: Ретро
Нова, сто пъти по-здравословна рецепта за тиквеник: Викат му приказка с тикваВсички обичаме тиквеник, обаче той има точно една негативна черта и тя е, че е прекалено калоричен и…Feb 28 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!