Нова, сто пъти по-здравословна рецепта за тиквеник: Викат му приказка с тиква

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Всички обичаме тиквеник, обаче той има точно една негативна черта и тя е, че е прекалено калоричен и от него много се пълнее. Ако се замислите обаче, тиквеникът е вреден за хубавата фигура не заради главната си съставка – тиквата – а заради тестото, корите или в каквото там увивате плънката, за да си изпълните една от традиционните рецепти за тиквеник. Днес и ние ще ви предложим една рецепта за тиквеник, но тя няма да е нито традиционна, нито калорична.
А напротив: очаква ви супер нетрадиционна и здравословна рецепта за тиквеник, от която да не ни е срам и която можем да ползваме даже ако искаме да отслабваме!
Страхотен трик за печена тиква, с който тя не губи нито един от витамините сиКогато ядем тиква, трябва да знаем, че има специален начин за усвояване на бета каротен, който трябв…Oct 1 2018vijti.com

Първо, нарязваме на по-дребни кубчета обелената тиква. Слагаме всичко в голяма тенджера и заливаме с вода, колкото да ги покрие. Сега добавяме около 50 грама масло или маргарин и още толкова захар. Всичко това го варим или печем за не повече от 20 минути.
Продължаваме, като поставим цялата микстура в тавичка за кекс (може и друга форма, ако нямате такава) и печем за около 15 минути на средна степен във фурната. През това време разбиваме 2 яйца с още 50 грама захар. Към тях ще си прибавим и смес от половин литър мляко, 4 супени лъжици захар и малко канела. Вадим си тиквата от фурната и заливаме с млечно-яйчната смес, а отгоре поръсваме с пудра захар. Преди да поднесем слагаме една лъжичка мед за цвят!

И още една много хубава рецепта за сочен тиквен пай
Необходими продукти:
За корите:
300 гр. брашно
7 с.л. захар
85 мл вода

60 мл олио
1/2 пакетче бакпулвер
щипка сол
За плънката:
2 кг тиква
кората на един лимон

100 гр. захар
1 ванилия
2-3 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
Първо пригответе тиквата: обелете я и я настържете на ръка или в кухненски робот. Сложете олиото в тенджера и поставете вътре тиквата, захарта, ванилията и лимоновата кора.

Оставете сместа на слаб огън, докато тиквата омекне и водата се изпари. Може да сложите и канела, ако искате, чудесно си пасва с тиквата. Но за да запазите жълтия цвят на сладкиша, не добавяйте канела.
За корите: смесете всички продукти до получаването на тесто, което е хомогенно и може да се меси. Не го месете прекалено – само колкото да бъде хомогенно. Оставете го да почине пет минути.
Разделете тестото на две, разточете първата част на лист и го поставете в тава, покрита с хартия за печене. След това разпределете отгоре тиквата и покрийте с кора от второто тесто.

Набодете тестото с вилица на няколко места и пъхнете пая да се пече около 40 мин. в загрята предварително фурна. Извадете готовия пай от фурната, поръсете го с пудра захар и охладете. Нарежете на квадрати и се насладете на най-ароматния сладкиш, който сте опитвали.

Не случайно се кацва „Царица“. Децата ми обожават тази баница, правя им я всяка неделяОбичате баници, нали? Има ги от всякакъв вид – и със сирен или извара, и със спанак или коприва, и с…Feb 7 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!