21 г. след като златното находище в Челопеч бе дадено на концесия, прокуратурата твърди, че сделката е неизгодна за държавата

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

На 13 август Софийска градска прокуратура изпрати документите от проверка в специализираната с данни за престъпление от лица, сключили допълнителни споразумения. Това са четирима бивши и един настоящ министър – Петър Жотев, Лидия Шулева, Петър Димитров, Трайчо Трайков и Теменужка Петкова. Проверката е започнала след сигнал на Николай Едрев от Бургас. (Кой е той – виж по-долу.)

Патрик Смитьойс – Един холандец, който се опитва да спаси България от българите! (ВИДЕО) ВИЖТЕ И ЧУЙТЕ ЛЪЖАТА НА 21 ВЕК!!!ИСТИНАТА ЗА „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС“ – КАНАДСКА ЛИ Е ТАЗИ КОМПАНИЯ ИЗ…Aug 13 2020vijti.com

Златното находище в Челопеч е обявено за концесия с решение на Министерски съвет от 26 март 1999 г. по времето на премиера Иван Костов. Следват допълнителни споразумения от 2000 до 2015 г., които променят и допълват концесионния договор.

ПЕТЪР ЖОТЕВ

ПЕТЪР ЖОТЕВ

Преди 7 години Сметната палата прави одит и анализира периода 2011-2013 г., като немалка част от сегашните заключения ги има и тогава. През 2013 г. прокуратурата обаче не намира причина да се самосезира.

След няколко промени в собствеността, сега това находище се оперира от глобалния лидер в минната индустрия – компанията със седалище в Канада – “Дънди прешъс металс”.

Първата промяна в концесионния договор е от септември 2000 г. и е подписано от вицепремиера и министър на икономиката Петър Жотев и компанията “Наван Челопеч”, която е собственик след като през юни 1999 г. държавното дружество е приватизирано.

Намалени са парите по задължителната екопрограма от 9,6 млн. на 1,347 млн. долара и инвестициите – от 37,136 млн. на 8,303 млн. долара.

Срокът за изпълнение на екологичната и инвестиционната програма обаче е съкратен от 5 на 3 г., констатира прокуратурата. Мотив за промените е несъответствието между концесията и приватизационния договор.

ЛИДИЯ ШУЛЕВА

ЛИДИЯ ШУЛЕВА

Второто допълнително споразумение е от 27 февруари 2002 г. при вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева по времето на премиера Симеон Сакскобургготски. То е пак с “Наван Челопеч”, която иска освобождаване от плащане на концесионно възнаграждение на държавата от 1 януари 2006 до края на 2010 г., като поема ангажимент за инвестиции през 2003-2007 г. от 25 млн. долара. В доклад зам.-министър пише, че ако това не се случи, предстоящата сделка с канадската “Дънди прешъс” няма да се финализира, а “Наван” ще фалира.

Затова концесионното възнаграждение се намалява с 50% от 1 януари 2004 до 31 декември 2010 г. Договорени са инвестиции за 2004-2008 г. за 18 млн. долара. Но от прокуратурата днес посочват, че добивът е увеличен почти двойно през 2004 г. е бил 624 310 тона, а през 2010 г. става 1 088 431 тона, което е в противоречие с обосновката на намалената концесионна такса. В края на 2002 г. “Наван” все пак фалира и през септември 2003 г. за купувач е избрана канадската компания “Дънди прешъс металс”.

ПЕТЪР ДИМИТРОВ

ПЕТЪР ДИМИТРОВ

Третото споразумение е парафирано от министъра на икономиката Петър Димитров при премиера Сергей Станишев. То е от 10 юли 2008 г. и е по повод намерение на инвеститора за инсталация за производство на метали. През 2008 г. министърът информира с доклад правителството, че е необходима промяна на договора поради нарушаване на икономическия баланс между страните в полза на концесионера. В подписаното споразумение отпада клаузата за намаляване на концесионното възнаграждение с 50%. А парите за държавата стават 2% от стойността на металите при 10% или по-ниска рентабилност и 8% при 60% или по-висока рентабилност.

През 2010 г. обаче Върховният административен съд отменя решението на екоминистерството, с което се дава разрешение за инсталацията и проектът не стартира. Така клаузата за по-високи концесионни възнаграждения не се задейства и остава тази от 1,5% от стойността на металите.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ

Четвъртото споразумение е подписано от министъра на икономиката Трайчо Трайков и “Челопеч майнинг” на 28 декември 2009 г. при премиера Бойко Борисов. С него е удължен от 18 на 20 месеца срокът за ликвидация и рекултивация на терени. Последното, пето споразумение е от 11 август 2015 г. и е подписано от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. За него няма информация в постановлението на прокуратурата. От Министерство на енергетиката отговориха, че според подписан документ двете страни третират като поверителна цялата документация по чл. 13 от Закона за подземните богатства за дейностите по концесията.

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА

Днес Лидия Шулева съветва да се видят документите в Министерския съвет, в които са посочени аргументи защо е правена промяна в концесионния договор. Бившият ѝ колега от БСП Петър Димитров не помни какво е било точното основанието за споразумението по негово време. Тогава той имал въпрос към г-жа Шулева защо е намалено наполовина концесионното възнаграждение. Затова днес му изглежда нелогично да се е съгласил с нещо подобно. Трайчо Трайков отбелязва, че прокуратурата не е посочила какво нередно е извършил той и затова препоръчва също като г-жа Шулева да се изиска информация от Министерство на енергетиката, където имало пълно досие по сделката.

До редакционното приключване на броя Петър Жотев не бе открит за коментар.

От “Дънди Прешъс метълс” не са търсени от прокуратурата, но са готови да окажат пълно съдействие на компетентните органи. От канадската компания допълниха, че дейността им в България е напълно съобразена с действащото законодателство.

Едрев е икономист, плажуващ до Доган и рейнджър в Камбоджа

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

НИКОЛАЙ ЕДРЕВ

НИКОЛАЙ ЕДРЕВ

“Концесията в Челопеч е огромен грабеж, за който са виновни не само министри, но и всички партии и премиери. Икономист съм, направил съм анализи, че досега държавата е загубила 30 млрд. лева от договора. Когато той е подписан, цената на тройунция злато е била 300 долара, а сега е 1769 долара. Но очаквам компетентните органи да си свършат работата, заяви Николай Едрев. По негов сигнал е започнала проверката на прокуратурата.

Битката на гражданското сдружение, в което той участва, срещу концесията, започва преди 5 години. “Алтернативна енергия” завежда дело за отказан достъп до обществена информация и го печели – енергийното министерство предоставя договора за концесия и допълнителните споразумения към него.

Едрев е икономист, бивш рейнджър от Камбоджа през 1992 г., редовен плажуващ в парк “Росенец” до лятната вила на Ахмед Доган.

През април 2014 г. Николай влиза в криминалните сводки след екшън в нощен бар в Бургас. Там стреля със законен пистолет в асфалта, но осколки улучват в гърдите 24-годишен мъж. Николай сам подава сигнал в МВР и твърди, че пострадалият го ударил с юмрук в ребрата.

Година по-късно прокуратурата оттегля обвиненията срещу Едрев, определяйки инцидента като неизбежна отбрана.

Николай е брат на Андрей Едрев – участник в риалитито “Островът на изкушенията”.

Източник: 24 часа

След направена ревизия на концесията: злато за над 1 трилион и 500 млрд. евро е изнесено от ЧелопечЕвропейският съюз и Съединените американски щати, Канада и Австралия са на издръжката на България от…May 29 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!