Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къща лъсна болезнената истина

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Крута организирана престъпна група за измами гастролира на територията на страната. Това твърди читател на Plovdiv24.bg, който се свърза с медията ни, за да ни изпрати снимки и да разкаже подробно:

„На 21 април в 08:10 часа, докато пътувахме по първокласен път I-5 от Републиканската пътна мрежа на България в участъка между град Бяла (област Русе) и град Русе, на около 20 километра преди Русе забелязахме два автомобила с румънски регистрационни номера, от които единият беше бяло BMW, спрели на една от отбивките с вдигнат капак на BMW-то, а трима мъже жестикулираха по начин, който подсказва, че са аварирали и им е необходима помощ.

Чистосърдечно и хуманно решихме да спрем до тях с цел да разберем какво се случва и каква помощ им е необходима. След като спряхме, до нашия автомобил дойдоха две лица; първото беше на около 40 години, а другото между 25-30-годишно. Първият започна да обяснява на развален английски език, че са две коли и им е свършило горивото на двата автомобила и дали може да ни продадат златен пръстен 18 карата за 200 евро, като той бил дал 200 паунда за този пръстен, който тежал 10 грама чисто 18-каратово злато.

След това най-демонстративно с цел да ни увери, че пръстенът е златен, ни даде да го видим и посочи, че на него е отпечатана щампа с номер и обозначение за каратите. В хода на този разговор другото лице на руски език се представи, че е от Беларус, като той на укоримо извади от джоба си банкоматна карта и най-демонстративно я размаха, че била блокирана и няма достъп до финансите си.

Тъй като в момента бързахме да стигнем до крайната си дестинация, но хуманизмът в нас не се поколеба от това и бяхме спрели със спътницата ми, за да помогнем. Набързо анализирахме ситуацията, като имахме обосновани съмнения, че може това да е ловък опит за измама, тъй като преди години сме чували за този стар трик.

В момента на размишление, първото лице отново започна да се моли и разчувства, заяви, че и децата му били с него и били гладни. След което другото лице отново на руски език заяви, че наистина бързат да стигнат до Шумен, защото майка му е там хоспитализирана в лечебно заведение и им трябват около 36 литра дизел за двете коли, за да стигнат до там. След последното възбудиха в нас още по-дълбоко съчувствие и съжаление и стремежът ни да им помогнем надделя над съмненията за евентуална измама.

В този момент съвместно решихме да им купим пръстена, но тъй като в нас нямаше сумата от 200 евро, а и нямаше в близост банкомат, им заявихме, че можем да го купим за 200 лева. Лицата се съгласиха, дадохме им сумата от 200 лева и закупихме „златния реквизит“.

След като завършихме ангажиментите, които налагаха пътуването ни до град Русе, се върнахме обратно в Пловдив. Тъй като беше неделя и работиха малко бижутерии, отидохме до заложна къща на бул. „Руски“. Заявихме на служителя, работещ там, че имаме пръстен, който желаем да проверим дали е златен, защото все още не бяха отшумели съмненията в нас за евентуална измама, въпреки че бяха съществено притъпени от представената житейска ситуация от измамниците, провокираща човешко съчувствие.

Но не влязохме в излишни подробности, след което дадохме пръстена. Служителят започна да го оглежда, като дори и той на пръв поглед не заподозря измамното „бижу“. Наложи се дори да среже малко пръстената, за да проникне във вътрешността му и така след 2-3 различни тествания на „благородния“ метал по различни методи, включително чрез втриване в естествена плочка за тестване на злато и киселинен разтвор за тестване на злато за установяване на признаци на разяждане, в този момент вече измамата лъсна. Следователно и ние установихме, че сме станали жертва на ловка измама с добре измислена и изиграна амплоа от страна на „авариралите“ измамници.

За нетренираното око и обикновения човек представеният фалшив пръстен е неразличим от истинския, тъй като е изработен по начин, който показва същите характеристики на истинско злато и минава битовите тестове за злато. При първоначалния оглед от всички страни нямаше потъмнели или изтъркани места, което говореше за истинско злато, тъй като то е изключително устойчив метал, който не взаимодейства и не се окислява от въздух, вода или киселини. Също така златото е много тежък метал, и в този случай това условие отговаряше. Освен това, на пръстена имаше и отпечатан печат за чистотата на пробата.

В този случай ни беше предаден добър житейски урок по смисъла на максимата, че няма ненаказано добро, но в действителност не съжаляваме, защото имаше вероятност действително да са закъсали и особено в чужда държава е доста неприятно, тъй като лично съм го преживявал подобна житейска ситуация.

Може би и тази случка засенчи бдителността ми, защото се поставих на тяхно място. Моля да се даде гласност на случая, защото този стар, забравен подход за измама, явно отново набира популярност. В случая обосновано предполагам, че не сме първите жертви на престъплението, а и явно няма да бъдем и последните.

Трябва да се даде гласност на случая, на първо място хората да бъдат бдителни към подобни случаи, а и правоприлагащите органи да вземат мерки за предотвратяване и пресичане на подобни престъпни посегателства“.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!