10 000 домакинства се обзавеждат с фотоволтаици с пари от Плана за възстановяване

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

За обновяване на сградния фонд Планът за възстановяване отделя малко над 1 милиард и 800 милиона лева. Това включва цялостно енергийно модернизиране на многофамилни, търговски и публични сгради.

Друга цел, заложена в документа е изграждане на фотоволтаични системи за 10 000 домакинства, както и професионално управление на етажната собственост.

За да намали сметките си за ток, управителят на мебелна фирма инсталира соларни панели в цеха.

„След като инсталирахме фотоволтаици, вече нещата са доста по-добре“, посочва Гено Генов по bTV – управител на фирма за мебели.

След пакета „Великден“: Кабинетът готви нови бонуси заради високите цениПравителството подготвя нов пакет от антикризсни мерки за домакинствата и фирмите, заради високите ц…Apr 7 2022vijti.com

Предприемачът казва, че би се възползвал и от средствата по Плана за възстановяване, за да си направи фотоволтаична система вкъщи.

Експерти са категорични – България трябва да финализира промените в енергийното законодателство, за да могат домакинствата да кандидатстват по облекчени процедури за производството на енергия за собствени нужди.

„Както всеки си поръчва интернет, кабелна телевизия, да се обади на фирма и тя да дойде и да я инсталира – това трябва да е процедурата, а не да се обикалят ЕРП-та, общини и т.н.“, посочва Малинка Николова от Българска соларна асоциация.

„Ключовото за всеки един от нас като потребител на ел. енергия е промяната на регулацията, за да може всеки един от нас да бъде и производител и да продава енергията, която не консумира, от фотоволтаичната централа за собствено ползване“, казва и Меглена Русенова от Българска фотоволтаична асоциация.

От бранша предупреждават и за проблема с кадрите – според тях няма достатъчно квалифициран персонал, който да поставя домашни соларни панели.

„В момента се забелязва голяма тенденция при фирмите, които искат да се занимават с фотоволтаиците или вече се занимават с тях, а такива кадри няма в момента на пазара“, обяснява Веселин Тодоров от Соларна академия „България“.

Около 10 000 домакинства ще могат да се възползват от парите на Брюксел за домашни соларни панели.

Борисов: Българските домакинства и икономика са подготвени за кризата „За последните 11 години България е увеличила три пъти своите нетни активи на глава от населението…Oct 14 2020vijti.com


Източник: Марица

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!