След пакета „Великден“: Кабинетът готви нови бонуси заради високите цени

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Правителството подготвя нов пакет от антикризсни мерки за домакинствата и фирмите, заради високите цени и ръста на инфлацията.

Те ще бъдат готови до десетина дни, а после ще бъдат обсъдени в Народното събрание. Идеята е да започната да действат преди актуализацията на бюджета от юли, обясни вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след заседанието на Министерския съвет.

Клиент на голям магазин: Не съм за 54 стотинки, ама как все забравят старите цени? / СНИМКИИзключително разочарован от голяма хранителна верига остана неин клиент. Покупката е извършена от ма…Mar 22 2022vijti.com

Инфлацията не е временно явление, военният конфликт в Украйна най-вероятно няма да бъде разрешен в следващите няколко седмици или месеца. Той ще бъде продължителен. Затова трябва общоевропейски подход за енергоносители и координарани мерки, за да не се получат дисбаланси в отделните страни-членки“, обясни Василев, цитиран от „24 часа“.

Припомни, че бизнесът е получил до момента най-широката антикризисна програма в ЕС като дял от БВП – компенсациите за увеличената цена на тока, помощите за топлофикациите заради газа, както и компенсациите на ЕРП-та заради задържаните цени на тока за бита на нивото от юли 2021 г. Всичко това е на стойност почти 4 млрд. лв. или около 3% от БВП, каза Василев.

КЕВР и енергийното министерство са подготвили редица мерки и ще внесат законови промени. Мерки свързани с цената на газа очевидно ще са необходими, в момента работим с министерството на енергетиката, за да видим какви могат да бъдат, каза още Василев.

Ще има и такива свързани с цените на хранителните продукти. Министерството на земеделието пък работело по мерки за осигуряване на по-евтини торове за земеделските стопани, което също ще се отрази на цените на хранителните продукти.

Шофьорите ликуват – цените на горивата падат! Ето с колко и кога: Добри новини за всички шофьори след истерията по бензиностанциите миналата седмица. Дългоочакваното…Mar 21 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!