50 лв. за козунак? Златен ли е?

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

400 грама козунак за 25 лева предлага една от пекарните в Пловдив. А майсторите й твърдят, че вече записват, за да смогнат да ги приготвят. „За 21-и, 22-и и 23-и – само с поръчки! Тогава очакваме буквално да ни затрупат. С наближаването на празника интересът се засилва“, обясняват от фурната.

Ако заявката е за двоен козунак от 800 грама, тогава цената скача на 50 лева.

Нов модерен и мързелив козунак с миксер (ВИДЕО)Обикновено говорим за рецепти, чиято история се простира стотици години назад. Например, наскоро обс…Apr 22 2021vijti.com„Конкурират козунаците на премиершата Линда Петкова“, коментират пловдивчани. И допълват, че съпругата на министър-председателя приготвя безглутенови, затова били толкова скъпи.

„Нашите също са специални“, отвръщат от пловдивската пекарна, която е разположена на ул. „Стойчо Мошанов“ (бившата „Изток“).

„Скъпи са, но са уау“, твърди Марина Велева, която ги е опитвала. И допълва, че тази година щяла да си поръча два от 400 грама именно от това място. Нейната приятелка я изгледа учудено.

„Със златно брашно ли ги замесват“, пита тя. От фурната обясняват, че ги правят в три варианта – с шоколад, със стафиди, смокини и орехи, и чисти.

„Замесваме ги с квас, а горната коричка я мажем с жълтъци и ръсим с кафява захар с бурбонска ванилия от шушулки, доставени от о. Мадагаскар“, разкриват майсторите. Яйцата били от свободни кокошки, а брашното – тип 700. Слагали още кисело мляко и масло.

Каквито и продукти да влагат, 50 лева за козунак е прекалено, категорични са опитни домакини.

Проверка по магазините в Пловдив показва, че нормален козунак може да се купи за 12 лева от 550 грама. Има и по-евтини. В пекарната до Пожарната например ги продават за 5,50 лева бройката. „В момента имаме свободна продажба. Но за Великден – само с предварително записване“, обясниха продавачките. Техните тежат по 600 грама. Но и те не могат да повярват, че козунак се предлага за 50 лева. „Е, това вече е прекалено! Каквото и да има в него, не може на такава цена“, коментира една от жените зад щанда, пише „24 часа“.

Обяснението на повечето майстори е, че спрямо миналата година поскъпването е с около 30%. Брашното, олиото, маслото, захарта, яйцата – всичко било нагоре. „Цените растат всеки ден и не е сигурно дали до самото Възкресение козунаците няма да поскъпнат още“, казват пекари. Някои клиенти отсега се запасявали, като си купували и ги пъхали във фризера, за да ги запазят за празника.

Бърканият козунак обиколи форумите за готварство: не се блъска, тегли или удря, а резултатът е супер, с големи конциБърканият козунак обиколи форумите за готварство: не се блъска, тегли или удря, а резултатът е… Пр…Apr 16 2021vijti.com


Източник: plovdiv24

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!