Случаи на маймунска шарка са засечени във Франция и Германия, заразените в Испания вече са 21

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Във Франция е бил засечен първи случай на болен от маймунска шарка, предаде ДПА. Мъж на 29 години в района на Париж се е заразил с вируса, без да е пътувал до страна, където той циркулира, съобщиха местните власти, цитирани от БТА.

Заразеният няма сериозни симптоми и се е изолирал у дома си.

В Германия също беше засечен първи случай на зараза, предаде ТАСС, позовавайки се на Института по микробиология на германските въоръжени сили. По информация от института вирусът е бил открит вчера при пациент, при когото са били забелязани характерните за болестта кожни изменения.

Велислава Петрова, която откри как шарката изтрива имунитетаВирусът, причиняващ дребната шарка, изтрива имунната памет на човешкия организъм, събирана след всяк…Jan 9 2022vijti.com

Регионалните власти в Мадрид съобщиха за 14 потвърдени случая на маймунска шарка днес, с което общият брой на случаите в Испания става 21, предаде Ройтерс. В страната има още 20 случая, за които се подозира, че са на това заболяване – 19 от тях са в централния регион на страната около Мадрид, а един е на Канарските острови, съобщиха здравните власти.

Няколко случая са били засечени и във Великобритания, където властите предлагат на здравните работници и други хора, за които се смята, че може да са били изложени на заразата, да се ваксинират с ваксина срещу дребна шарка. Били са засечени и няколко случая в Португалия. Вчера постъпиха съобщения за открити единични случаи на заразата в Италия и Швеция.

Властите в канадския град Монреал съобщиха за 17 случая на предполагаема зараза с маймунска шарка. Здравните власти в американския щат Масачузетс вчера съобщиха за случай на заразата, като става дума за мъж, който наскоро се е завърнал в САЩ от Канада. За случай на човек, заразен с маймунска шарка, съобщиха и властите в австралийския щат Нов Южен Уелс.

Маймунската шарка е вирус, предаващ се сред диви животни като гризачи и примати, който понякога инфектира и хора, обяснява Асошиейтед прес. Повечето случаи на заразени хора са в Централна и Западна Африка, където болестта е ендемична. За първи път тя е описана от науката през 1958 г., когато са открити две огнища на „подобна на шарката“ болест при лабораторни маймуни – оттам идва и името на болестта. Първият известен случай на заразен човек е от 1970 г.  и това е 9-годишно момче в отдалечена част на Конго.

Маймунската шарка е от същото семейство вируси като дребната шарка, но причинява по-леки симптоми. При повечето пациенти тя протича само с треска, болки в тялото, втрисане и умора. При хора с по-тежки симптоми може да се появят обриви по лицето и ръцете, които могат да се разпространят и до други части на тялото. Инкубационният период на заболяването е от пет дни до три седмици. Повечето заболели се възстановяват в рамките на около две до четири седмици, без да става необходимо да бъдат хоспитализирани. Маймунската шарка може да доведе до фатален изход в до един на всеки десет случая и се смята, че тя се прекарва по-тежко от децата. Смята се, че ваксините срещу дребна шарка ефективно предпазват и срещу маймунската шарка. Това е първият път, когато болестта изглежда се разпространява сред хора, които не се пътували до Африка. Повечето от случаите са при мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже.

Радо Шишарката показа наследника: Легендарният изпълнител стана баща на 53 години СНИМКАЕто го бебето на Радо Шишарката! Малкият Самуил за първи път се появи в мрежата, видя HоtArena. Леге…Aug 21 2019vijti.com

Мая Йорданова

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!