Министър Ангелов заяви: Чакаме до четвъртък. Ако болните са по-малко от 200 на 100 000, ето как ще постъпим

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Не се обмисля влизане в България с антигенен тест. За цялата територия на ЕС важи влизане с отрицателен PCR тест.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред журналисти в Бяла.

Идеята не е да затрудним хората, а да осигурим сигурността, подчерта Ангелов.

Министърът уточни, че целта на желанието на здравните власти за тестване на учениците е по-дълго да има присъствена форма на обучение.

Преболедувалите коронавирус имат право на безплатна рехабилитация и престой в санаториумХОРАТА, ПРЕМИНАЛИ COVID-19, МОГАТ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ СПЕЦИАЛНО РАЗРАБОТЕНАТА НОВА ПРОГРАМА „ПОСТКОВ…Feb 7 2021vijti.com

Той призна, че нежеланието на родителите е голям проблем. Министърът обясни, че при антигенен тест не се взема кръв, а се взема материал от носа с четчица.

Министърът посочи, че ваксината на „АстраЗенека“ ще се прилага и на пациенти над 55 години, тъй като това били европейските препоръки. Вчера беше решено количеството, пристигнало от нея, да бъде поставено като първа доза, за да се ускори ваксинацията.

По думите му има известно нарастване на заболяемостта и ще се изчака до четвъртък, когато ще има данни за двуседмичния период.

„Ако числата на 14-дневна база са под 200 на 100 000 души, няма да взимаме никакви мерки, тъй като тези мерки в момента дават резултат“, обясни Ангелов.

На въпрос за коментар на критиките от президенството, че е обявил информация за сина на президента Румен Радев – Георги, министърът беше лаконичен, че е казал истината.

Попитан защо носи маска, след като вече е ваксиниран, Ангелов обясни, че това не означава, че не може да разнася вируса.

В Бяла, Русенско министърът на здравеопазването даде начало на програма за развитие на спешната медицинска помощ, които се осъществяват по Оперативната програма „Региони в растеж“. Проектът в града предвижда за филиала да бъде построена изцяло нова сграда.

В рамките на проекта ще бъдат напълно обновени и модернизирани 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, включително 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения.

Общият бюджет на проекта е близо 164 милиона лева. Почти 400 000 лева от тях са национално съфинансиране, останалите средства са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!