Преболедувалите коронавирус имат право на безплатна рехабилитация и престой в санаториум

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

ХОРАТА, ПРЕМИНАЛИ COVID-19, МОГАТ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ СПЕЦИАЛНО РАЗРАБОТЕНАТА НОВА ПРОГРАМА „ПОСТКОВИД“. Тя дава възможност за безплатни допълнителни прегледи, изследвания, рехабилитация и дори предстой в санаториум. Право на тези услуги имат всички преболедували инфекцията, без значение в коя болница са били хоспитализирани и степента на симптоматика.

Желаещите да се възползват трябва да бъдат насочени от личен лекар с направление и етапна епикриза или чрез епикриза от болница.

Целта на програмата е да помогне за връщане към нормално състояние на преболедувалите пациенти, които чувстват дискомфорт след заразата. Според последните проучвания негативните последици от коронавируса оставят траен отпечатък върху здравето. Доказано е, че при някои от засегнатите от инфекцията до шест месеца след острата фаза продължават да изпитват мускулни болни, схващания, психически смущения и депресии.

За одобрените за ползване на грижите в санаториум стойността на един леглоден е 85 лв., а курсът е 10-дневен.

„Постковид“ ще се финансира вероятно чрез клинична пътека. Услугите по програмата ще започнат да се предлагат от 8 февруари.

Галина ГЕОРГИЕВА

Проф. Чорбанов: Над 50% от хората няма да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавирусиНад половината от хората, които се срещнат с К19, няма да реагират на вируса, защото имат преимуните…Jan 26 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!