Министърът на образованието се обърна към училищата-Не събирайте пари от родители

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Да не се събират пари от родители призовава в писмо министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той е изпратил уведомление до началниците на регионалните образователни управления по области, информира „Монитор“.

Писмото е спуснато и до директори на държавни и общински детски градини и училища, до министрите на културата и младежта и спорта, до кметове на общини. Образователният министър Красимир Вълчев напомня, че институциите нямат право да събират допълнителни средства от родителите на децата и учениците, които обучават. В уведомлението се посочва че безплатното образование включва, както правото да не се заплащат такси за обучение, така и безвъзмездното ползване на материалната база и развитие на интересите и способностите на децата и учениците.„Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за подобряване на материалната база и други текущи разходи по издръжката на процеса на възпитание и обучение в общинските и държавните училища и детски градини няма правно основание. Родителите на деца и ученици имат задължение да заплащат само нормативно регламентираните такси”, пише Вълчев в писмото.

Той прави уточнение, че настоятелствата също не могат да бъдат ползвани за събирането на допълнителни пари. А набирането на средства под формата на дарения може да става единствено при спазване на принципа за доброволност и лична воля на дарителя. В заключение Вълчев припомня, че „вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума, като дарение от всички родители, не е в съответствие с доброволния характер на дарителството“.

Директор на училище: Не носиш маска, учиш седмица от домаСтроги мерки готвят в някои училища при нежелание да се носят маски. Пример е столичното 51-о училищ…Sep 15 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!