Днес е Голяма Задушница. Отдаваме почит на мъртвите

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Задушница е ден, в който отдаваме почит на мъртвите. Това е древна традиция, която се спазва до днес. В църквите се провеждат специални панахиди, с което се почитат загиналите ни близки.

Голяма Задушница

Голямата задушница през 2021 година се пада на 6 март, събота, ден преди Месни заговезни.
Месни заговезни е важен празник с подвижна дата, който се празнува винаги в неделя, осем седмици преди Великден. На този ден за последен път преди началото на Великия пост е позволено да се яде месо.

На този ден православните християни извършват помен в чест на мъртвите. Както името “Задушница” показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст. Близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души”.

За помена се приготвя “коливо” – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души”.

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. Великият пост започва от понеделник след Сиропустната неделя (Сирни заговезни).

Другата събота е Архангелова Задушница: ТРИ неща, които задължително трябва да направите в този ден! Църквата е определила специални дни в памет на починалите. Те винаги са в съботен ден, защото тога…Oct 31 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!