Архангелова задушница – 7 ноември – една от трите най-големи в православния християнски календар

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Задушница е денят, в който отдаваме почит на мъртвите.

През 2020 година Архангелова задушница е на 7 ноември – събота. Нарича се още Хрангеловото одуше и Рангелова задушница. Тя е една от трите най-големи задушници според православния християнски календар. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден (8 ноември), защото съботата е отредена за ден на мъртвите.

Мощна молитва към Богородица Скоропослушница, която чува всички молби в трудни моменти Днес ви представяме една молитва към Божията майка Скоропослушница, за която се твърди, че чува вс…Sep 20 2020vijti.com

Във всеки православен християнски храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите. Молим се за душата на мъртвите, като палим свещ в църквите на определеното за тази цел място, или на гроба на починалите.

На задушница се посещаваме гробищните паркове. Почистват се гробовете на близките, прекадява се с тамян и се поставят цветя.

В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правят се кръга около гроба.

На Архангелова задушница, както при другите задушници, се правят трапези. Тя е наричана още Голяма задушница и е последната за годината. За това на общата трапеза на гробищния парк се поставят 7 различни ястия (от които и онези – любими на покойника). За да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости.

Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива (прелива – не се пие). Споменават се починалите с думите „Бог да прости“. Старите хора казват, че видим ли мушица или пеперудка да кръжи около нас на този ден, значи душата на покойника е дошла.

На Архангеловата задушница се правят помени и още – раздаване, подаване. Раздават се на близки, съседи, роднини, и всички дошли на гробните места. Може да се раздаде и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.

В раздавката за Рангелова задушница традиционно има червено вино, варено жито, питки (или хляб), агнешко, пилешко и въобще месо, сладки, бонбони, ябълки и др. плодове, кекс и др. Но всеки може да подаде, каквото иска.

Житото символизира възкресението, виното и хляба – са упоменание на Христовата жертва за нас хората.

Молитвата на майката е най-силна и може да промени кармата на детето-Има две молитви-за дъщери и за синовеВ света няма нищо по-силно от връзката между майката и детето. С мислите и правилните думи майката м…Aug 21 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!