Ди велт“: Картел от олигарси и политици управлява еврофондовете в България

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Европейският съюз е заплашен от появата на втора Унгария в редиците си, защото по подобен начин почти безконтролно фондовете от Брюксел изтичат към картел от олигарси и политици. Страната пропада в дълбока криза заради корупция и гневни протести. Но има една надежда, която все пак може да спаси страната.

Многобройни стават твърденията, че МВР е арестувало и тормозило целенасочено определени протестиращи и журналисти„Това, което видях, беше брутална полицейска агресия, предизвикана от политическа репресия”. В това …Sep 4 2020vijti.com

Това пише „Ди велт“ в репортаж от София, който започва така: „Яйца, домати и туршия. Когато премиерът използва социалните мрежи, за да каже на съгражданите си, че могат да хвърлят всичко това по него, стига да освободят кръстовищата, има две възможности – или човекът е превъзбуден, или вярва в помирителната сила на чувството си за хумор.“, предаде Дневник.

Авторът Филип Фолкман-Шлюк описва за читателите си протестите, исканията им, продължителността им и сблъсъците с десетки арестувани, както и непримиримия конфликт на управляващите с президента Румен Радев.

„В Брюксел хората гледат със загриженост към България. Втора Унгария ли се оформя там? Една страна, в която парите текат от Брюксел понякога без контрол“, продължава статията.

Всичко, което трябва да знаете за:

Германското издание обръща внимание и на парадокса българите от години да искат промяна и реформи и отново и отново да избират Бойко Борисов. Но и му отдава заслуженото в поддържането на популярен и почти култов имидж, докато кара джипа си из страната и по няколко пъти излъчва във „Фейсбук“.

„Но Борисов е с по-малко власт от Орбан. Реалното управление е в ръцете на картел от олигарси и хора по политическите постове“, обяснява Димитър Бечев, който отскоро работи за Института за изследване на човека във Виена. Той описва порочен кръг: олигарсите дърпат конците на правителството, правораздаването не е независимо, главният прокурор Иван Гешев преследва политическите опоненти на властта, независимите медии са почти ликвидирани.

„И цялата тази система е крепена със средствата на ЕС. (…) От 2017 г. на власт са крайнодесни партии, поради което днес на уличните протести се оказа необичайна комбинация от прозападни българи и постсъветски носталгично настроени демонстранти.

Това само демонстрира как премиерът изобщо не се интересува от някаква национална идеология. Той най-прагматично преследва парите.

Димитър Бечев пред Die Welt

Филип Фолкман-Шлюк обръща внимание на факта, че на европейско ниво България действа предпазливо и дори елегантно, а не като предизвикателния Орбан. „Българското правителство иска ЕС да не контролира провала му във върховенството на закона. Борисов много се старае да демонстрира на европейската сцена лоялност към Ангела Меркел и ЕНП“, казва Гайер.

„Когато България бе приета в ЕС, в Брюксел се надяваха, че напредък с върховенството на закона ще доведе и до отваряне на страната. Това не се случи. Вместо това фондовете от ЕС стабилизираха корумпираната система“, казва Даниел Фройнд, евродепутат от Зелените и експерт по корупцията.

Евроком: Пратиха НАП и Икономическа полиция в магазини „Хиполенд“, чиито собственик протестира срещу власттаМасирана проверка започнаха властите срещу веригата магазини за играчки Хиполенд ден след като собст…Sep 4 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!