Многобройни стават твърденията, че МВР е арестувало и тормозило целенасочено определени протестиращи и журналисти

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Това, което видях, беше брутална полицейска агресия, предизвикана от политическа репресия”. В това е убеден Борислав Сандов, съпредседател на Зеленото движение, част от „Демократична България”. Припомняме, че той беше един от арестуваните на големите протести в София на 2 септември.

Според него, е имало камери на полицията, които правят профилиране на хората. „Много е възможно да е имало целенасочено действие срещу хора – това бях аз, беше координаторът на блокадата на „Орлов мост”, заяви Сандов пред bTV.

В акта ми пише, че съм ритал, скачал върху полицейски автомобили и не съм изпълнявал полицейско разпореждане. Не е вярно – със сандали да скачам върху полицейски автомобил? Над 25 часа бях в ареста, видяхме измъчване, слагане на коляно върху главата, задушаващи хватки, обясни Сандов. Това беше явно действие да изведат хора, които имат някакви координационни задачи в този протест, добави политикът, пише actualno.com.

Той смята, че е възможно полицията да се е целила и в предварително определени журналисти. „България има нужда от премахване на този ерозирал модел – определени хора на властови позиции да нареждат това да се случва”, подчерта Сандов. Според него, целта е била да се накарат хората да се страхуват да отидат на протеста. Ще заведа обратни искове към държавата, каза той.

Пострадалият много сериозно журналист Димитър Кенаров повтори разказа, който разпространи и през социалните медии, като обясни, че поради опита му в размирни зони като Турция и Беларус е носел дори противогаз и каска с надпис “Press”. Журналистът се е идентифицирал с журналистическа карта – те много добре знаеха, каза той. И добави, че е бил ритнат в окото от полицай, за щастие в долната част.

„Става въпрос за целенасочен побой и за целенасочен полицейски произвол срещу журналист”, подчерта Кенаров. „Не ми бяха предявени обвинения – на няколко пъти питах за това”, каза още той.

Извадих си медицински актове и смятам да съдя полицията за това, което ми се случи, заяви Кенаров.

Музикантът Васил Гюров публикува кадри с полицейско насилие: Полицаите нападат в гръб мирно протестиращиМузикантът Васил Гюров, който е от самото начало на протестите, публикува видео, на което ясно се ви…Sep 3 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!