Губиш детето си, незаконно изведено от България, ако до 1 г. не задействаш процедура по връщането му

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
  • Съдът може да сe мотивира, че е живяло 365 дни в другата страна, социализирало се е, създадени са му добри условия за живот, щастливо е и има приятелчета
  • Родителите трябва да реагират бързо – дори да е законно изведено с упоменат срок, но е задържано там, може да го загубят, съветва адв. Добромира Полименова

Шест деца са изведени незаконно от България, откакто страната ни стана част от Шенгенското пространство по въздух и вода в края на март т.г. Това съобщи адвокат Добромира Полименова пред „24 часа“. Проблемът се появи, защото при напускане на нашата територия със самолет вече не се извършва граничен контрол. И се оказа, че родители в конфликт са се възползвали.

Имената им, както и тези на децата, се пазят в тайна. Сред тях има непълнолетни и малолетни. Единият случай е в Белгия.

„Всичките са в страни от Шенгенското пространство“, обяснява адвокат Полименова, която работи в сферата на семейното право. По думите не при всички детето е изведено незаконно. Имало и такива, при които то е напуснало страната законно, но не е било върнато в договорения срок.

„Има разрешение от съда да отиде на екскурзия в чужбина или да посети роднини в страна от Шенген заедно с единия родител, но за определен период. Накрая този родител не връща детето. В документите от съда е упоменато времето – може да е за месец, за три, за година. Може дори да има безсрочно съгласие, както и конкретни държави, където ще бъде. В случай че изтече времето и детето не бъде върнато, се прилага същата съдебна процедура, все едно не е имало срок“, обяснява адвокат Полименова.

адвокат Добромира Полименова
адвокат Добромира Полименова

Не по всички от тези шест случая е задвижена съдебната процедура. Възможно е единият родител да е влязъл в личен контакт с другия и да се опитва да решат проблема без институциите.

Адвокат Полименова допуска като причина и финансова невъзможност да се плати за юридическата помощ.

Защитници обаче напомнят, че съществува Национално бюро за правна помощ, към което хората, които не разполагат със средства, могат да се обърнат. Както и да получат безплатна консултация.

Любопитен момент е, че ако до година родителят не направи опит по съдебен път да си върне детето, е възможно и да не успее по-късно. Причината е, че магистратите може да преценят, че то е свикнало с новата среда.

„Добре е родителят да реагира максимално бързо, защото, ако детето бъде оставено прекалено дълго в страна от Шенгенското пространство, 1 година и повече, българският съд може да разпореди, че няма основание за връщането – обяснява Добромира Полименова. – Мотивът ще бъде, че детето е живяло 365 дни в другата страна, социализирало се е и са му създадени добри условия за живот. Там е щастливо, осигурява му се всичко необходимо, създало си е и приятелства. Водещ е неговият интерес. Разбира се, всяко правило си има изключение. Все пак преценката е на съдилищата. Но да се има предвид, че продължителното незаконно пребиваване на малкия извън България може да доведе до такива последици, ако родителят е бил пасивен“, казва адвокатката.

Според нея българските власти могат по своя преценка или на случаен принцип да правят полицейски проверки на документите на нашите летища.

Проверките на летищата за страните от Шенген отпадат.
Проверките на летищата за страните от Шенген отпадат.

„В момента се пътува по въздух и море в рамките на Шенген, но това е все едно единият родител да вземе детето от София и да го заведе в Бургас. С тази разлика, че при полети се проверява багажът. Паспортен контрол няма – казва адвокатката. – Проверките не са задължителни и не се проверяват всички деца. Как може да се разбере, че едно дете е отвлечено? Единият вариант е, ако вече има информация в шенгенската система за него – водят се дела, има забрана и т.н. Другият е, ако проверят родителя и той не носи декларация. Тогава със сигурност детето не се пуска да пътува. Сиреч – правилото за декларацията остава, но няма кой да го контролира на границата. Остават и съдебните решения, с които има дори процедура за забрана да се изкарва детето извън страната“, казва още тя.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!