Млада пловдивчанка е изключително възмутена от масовото погазване на правилата за задължително носене на маски на закрито. За това сигнализира тя самата в редакцията на GLAS.bg. Ето какво разказва момичето.

Сигурно много сигнали получавате, но аз онзи ден си дойдох за кратко и съм изумена от неспазването на мерките. Изпращам снимки от бензиностанция ОМВ-Поповица. Там масово клиентите влизат без маски, персоналът не носи маски правилно, никой не прави забележки.

Всички настръхнаха от думите на д-р Тодоров за хората без маски „С маска съм, но дишам… и живея…Болните с Ковид-19, които са в лечебно заведение, вече нямат н…Oct 23 2020vijti.com

Вчера имах друго ужасно изживяване в Кауфланд на „Пещерско шосе“, но там се обадих на полицията, защото наистина нямаше мерки. Но за една бензиностанция, при положение, че КПП има там, не мисля, че някой ще ми обърне внимание.

Аз наистина съм просто много възмутена и като гледам в болниците какво е положението, много е тъжно, че нямаме никакво самосъзнание.

Броят на случаите с COVID-19 в Пловдив продължава да расте. За последното денонощие в болница са приети 15 души. Петима от заразените са медици. В една от общинските болници вече недостигат легла и медицински персонал.

„Осигурени са предпазни средства, осигурени са необходимите лекарства, но за съжаление проблемът с персонала както навсякъде съществува, но отделението работи и за съжаление е пълно с пациенти”, каза за GLAS.bg директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон” д-р Константин Сапунджиев.

Надеждите на лекарите са да получат помощ от студентите по медицина. Доброволци от 5 и 6 курс от Медицински университет-Пловдив вече имат готовност да започнат работа в отделенията за лечение на коронавирус.

„Смятам, че е лична кауза на всеки лекар да бъде солидарен с колегите си и да окаже помощ при нужда. Смятам, че това ще бъде един безценен опит, който ще придобия”, казва Стефан Иванов, който е студент в 6 курс и вече е работил в Инфекциозна болница като доброволец през пролетта.

В момента свободните легла в Пловдив са малко над 100, а болниците могат да поемат не повече от 20 тежки случая.

Според началника катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации” проблемът на тази пандемия е факта, че вирусът се предава от човек на човек чрез въздушно-капкова инфекция.

„Аз като епидемиолог съм се страхувала и съм очаквала да заболее медицински персонал. Трябва да вложим големи усилия да запазим и общопрактикуващите лекари и тези в болничните заведения, защото са подложени на голям риск”, заяви пред GLAS.bg проф. д-р Йорданка Стоилова, която е началник катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации” в МУ-Пловдив и национален консултант по Епидемиология на инфекциозните болести.

Според проф. Стоилова, грипни пандемии имаме средно на всеки три десетилетия.

„На мен ми се иска в резултат на това, че вирусолозите казват, че вирусът не се изменя толкова много, циркулацията му да се забави и в един момент да постигнем оптимално положение”, прогнозира оптимистично тя.

Според нея тази пандемия е по-различна от предишните. За своята дългогодишна практика тя лично не е виждала пандемия с подобен мащаб.

„Най-важното е, което не се случи при птичия грип, то тук се случва, е, че този вирус се предава от човек на човек. Най-вероятно виждаме точно това, защото става тази голяма пандемия с въздушно-капкова инфекция. Интензивен механизъм на предаване – невероятен”, каза още проф. Стоилова.

Тя е на мнение, че медиците в болниците и личните лекари трябва да бъдат максимално предпазени от заразата.

„Здравната ни система се надявам, че с всички тези усилия и всичко, което имаме, се надявам да издържи.”, каза още националният консултант по Епидемиология на инфекциозните болести.