5 начина да спрем да хълцаме

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Защо хълцаме и как да спрем досадната прищявка на нашия организъм.
Ето няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза.

1. Останете няколко минути със сгънати към гърдите колене.Без да бързате, но и без да спирате, изпийте на малки глътки чаша със студена вода. Това трябва да направите без помощта на ръцете – сложете ги зад гърба и хванете пръстите си.А сега поставете чашата на края на масата или помолете някой от близките ви лекичко да я накланя.

2. Натиснете силно диафрагмата за 30-40 секунди.Тя се намира малко по-високо от талията.

Опитайте да задържите дишането. Поемете си дълбоко въздух и не дишай те 10-15 секунди. Обикновено след 3-4 такива опита от хълцането не остава и следа. Ефектът се засилва, ако след като сте задържали поетия въздух, го издишвате колкото може по-бавно.3. Седейки, направете 6-7 бързи и дълбоки вдишвания и издишвания.Опитайте се да кихнете (при това също се получава рязко свиване на диафрагмата).

4. Можете да посмучете парченце лед или резенче лимон.На някои е достатъчно да подържат в устата си бучка захар.

Добре помага загряването на подлъжичната област (там, където свършват гърдите и започва коремът). Сложете върху това място грейка за няколко минути.5. Не обръщайте на хълцането никакво внимание.Заемете се с някаква домакинска или служебна работа – хълцането ще мине от само себе си.

Ако работите в офис е неизбежно да попаднете в ситуация, която ви налага да седите в една поза дълго време, което често дава резултат в…

Интересни факти за хълцанетоХълцането може да бъде връщане към древните прародители на човечеството, които са дишали с хриле, съобщават учените. Нашето хълцане е внезапно свиване на мускулите, използвани за вдишване. Щом мускулите започват да се съкращават, гласовият отвор се стеснява, закривайки дихателната тръба, и се получава характерният звук “ик”. Това става без никаква видима причина. Двойнодишащите риби и много амфибии, при които все още хрилете са се запазили, правят същото, за да започнат да “дишат”. Те изхвърлят водата през хрилете, стискайки устната кухина и едновременно с това затварят гласния отвор, за да не попадне вода в белите дробове.Но защо хълцането се е запазило повече от 370 млн. години след излизането на животните за пръв път на сушата? И защо зародишът хълца в утробата на майката, още преди да бъде забелязана каквато и да е дихателна дейност?Изследователите предполагат, че този навик се е преобразил и сега помага на млекопитаещите да се научат да сучат от майката.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!