Запознайте се с пловдивчанката, която се изкачи на световния кулинарен връх

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Силвена Роу пристигнала от Дубай в нощта на понеделник срещу вторник. Легнала си в два часа, а в 6,30 сутринта вече била на крак. Работният й ден в петия сезон на MasterChef България започнал почти по зазоряване с професионален грим преди снимките на готварското шоу. Почивката е само за обяд. Остават още три дни снимки с почти военна организация – до петък вечерта. После отива на летището и взима полет обратно за Дубай. След няколко дни сценарият се повтаря. В него обаче успява да включи и една много бълнуваща среща с читателите на DIVA!.
Тя е родом от Пловдив и е най-известната българка в Англия. Преселва се там, когато е 19-годишна, минава буквално през ада, но успява да стигне световния връх в кулинарията.Шеф Манчев готви на папата: Монахини приготвиха ястията, но под ръководството на топ кулинаряЧервено вино, лазаня, пресни зеленчуци и кисело мляко похапна папа Франциск в България. Светия отец …May 7 2019vijti.com

Ръководи луксозен ресторант, участва в най-гледаните английски кулинарни предавания, пише книги с авторски рецепти, които са издадени и у нас, и се превръща в суперзвезда на Острова. Преди 5 години се мести в Дубай, за да отвори там свой ресторант.
„Вчера готвих за един шейх и му направих вариант на нашата шопска салата, но с веган сирене“, разказва Силвена и посяга към телефона си, за да покаже снимка на кулинарното изкушение.
“Занимавам се изключително с веганско хранене и суперхрани. Инвестирам цялото си време в работа с антиоксиданти, които са най-доброто средство срещу остаряването.

Искам да живея до 100 години, но когато ги достигна, да се чувствам на 60. А във възрастта, в която съм в момента, искам да се чувствам и се чувствам на 30. Това се постига най-вече с храната. Любимата ми максима е, че човек е това, което яде. Храната е лекарство. Ако се храниш правилно с биологично чисти храни, най-вече на растителна основа, животът може да бъде прекрасен, пълен с енергия, дух, невероятни постижения и позитивизъм“, убедена е кулинарната магьосница. Самата тя избягва животинските продукти заради хормоните в тях. Казва, че е 70 процента веган. „Ям месо, но само веднъж в месеца. Понякога си хапвам риба“, споделя Силвена. Обича българското сирене, с което е израснала, но търси негова достойна алтернатива на растителна основа.

„Тя трябва да е също толкова вкусна, колкото оригиналът. Повечето готвачи не успяват да го постигнат. Алтернативният продукт обикновено е сух, като картонен“, смята кулинарката. И отново посяга към телефона си, за да намери статистически данни, че един веган спасява 365 животни и 1000 кв. метра гори за година. „Ролята ми като шеф е да образовам хората в тези неща. Аз съм абсолютно убедена, че 80% от всички болести, особено раковите, идват от начина, по който се храним. Или приемаме много глутен, или захар, или мазни и млечни продукти, пълни с генетично модифициращи вещества, хормони и антибиотици“, пламенно обяснява Силвена.

Генерал в кухнята

Кулинарната звезда споделя, че в живота си се придържа към строг режим, а има сили да го спазва благодарение на спорт, който практикува, и на суперхраните, които приема. Държи да изглежда добре, но много повече я занимава мисълта дали е здрава. „Искам всичките ми органи да са като на младо момиче“, твърди тя. В Дубай се чувства чудесно. „Времето е разкошно – всеки ден отваряш прозореца и виждаш слънце! Никога няма да ми омръзне! Това е много прогресивно, позитивно място, в което нещата се случват. Малък е, в него има интимност, а в същото време -космополитност. Енергията на Дубай е заразителна и ако имаш позитивен поглед над нещата, мястото е точно за теб. Въпреки че бизнесът никъде не е лесен. Аз не съм кралица там, имам много проблеми, но се справям.“ Силвена цял живот е работила основно с мъже. В ресторанта й в Дубай е единствената жена. Не е съгласна с всеобщото мнение, че слабият пол в емирството има по-малко права в сравнение с мъжете. „Там няма такава дискриминация към жените, както на Запад. Никога няма да кажа, че жените в арабския свят имат по-малко права в сравнение мъжете, защото това не е вярно. Покрити са, но по свой собствен избор, свързан с религията и културата им. Зад един невероятен шейх, принц или цар винаги стои една шейхкиня, принцеса или царица. Жената в Близкия Изток е уважавана. Там никога не съм се чувствала обезправена. Аз съм единствената жена в Топ 10 на готвачите в целия Близък изток, защото правя нещо интересно и това се оценява. Като готвач никога не ми е било лесно, защото на жените навсякъде гледат като на по-слабите в кухнята. Мъжете са арогантни, силни, могат да псуват, да хвърлят разни неща, да крещят и да показват отношение. Ако някой се държи така, казват: „Гледай какъв пич е! Супер! Има топки!“ Но ако аз направя същото, реакцията е: „Ау! Госпожа, много сте груба! Как може така?“ Всъщност кухнята е военно поле – или имаш дисциплина и ставаш генерал, или нищо няма да излезе от теб. Не се оплаквам, гледам на себе си като на готвач, не като на готвачка. Не съм по-лоша от мъжете.“ Кулинарната звезда не би приела да й отпускат аванси. В сравнение с това предпочита да я поставят на по-ниско стъпало от представителите на силния пол, защото е сигурна, че може да навакса разликата. „Моят подход е с много сила, може би дори агресия. Но аз просто винаги съм заредена с огромен хъс, имам балкански характер, много съм честна, достойна, не лъжа, не правя нищо, което да накърни собственото ми самочувствие. Когато си на моите години, знаеш колко струваш, ако имаш моя опит, не взимаш „заложници“ – или действаш по тях, или ги унищожаваш. Повечето жени в кухнята не са такива и не могат да устоят на предизвикателствата в тази професия. Обикновено плачат, оплакват се, трудно им е. Но към мен се отнасят с респект, защото съм си го извоювала.“

Храната като лекарство

В миналото си Силвена е готвила за много световни звезди като Клаудия Шифър, Орландо Блум, Тина Търнър, Мила Йовович. Сега редовни клиенти при нея са арабските шейхове със своите високи изисквания за перфектна храна. Българката е популярна сред тези, които ценят здравословната кухня. Често я търсят хора с проблеми, които искат да се лекуват не с хапчета, а с диета, изготвена специално за тях. „В Дубай има страхотни биологични ферми в пустинята, откъдето купувам най-невероятните зеленчуци, и си казах, че трябва да ги използвам в своя полза и 6 полза на останалите хора. Имам клиенти, които търсят от мен съвет, защото имат нисък тестостерон или увеличена щитовидна жлеза. Правя им схеми, програми за хранене. Не мога да претендирам, че съм диетолог, но когато се придържат към моите съвети, има резултат. Сега е много популярно да си правят ДНК тестове. Те може да определят какъв е рискът да се разболееш от нещо, но не ти казват как да избегнеш този риск. Трябва ти някой, който да изготви режим специално за теб. Този човек съм аз. Не съм лекар, но как са се лекували хората навремето? През викторианската епоха не е имало много медици. Когато си болен, приготвят ти хубав бульон и той те лекува. Аз правя прекрасен телешки бульон, който се вари 24 часа. Колкото и да подкрепям веганството, никога няма да се откажа от него! Много работя и с куркума, с мача – това са храни-лекарства“, убедена е българката.

Разказва, че е станала готвачка, защото обожава вкусните ястия. Още като дете била много лакома и искала да опита от всичко, което види. От баща си, който е етнически турчин, наследила интереса към ориенталската кухня, а от майка си – страстта към приготвянето на всевъзможни гозби. Кухнята е нейната страст не само когато е на работа, но и когато си почива. „Много се глезя с храна! Глезя и хората около себе си. Само за ядене говоря и мисля. Не пуша и не пия, за мен яденето е всичко. Да седнеш на хубава маса, е като… сюблимния момент в секса. Освен това винаги трябва да има ритуал. Всичко в живота ми е базирано на ритуали и традиции – сутрешни, обедни, вечерни, нощни… Даже спането за мен е ритуал – знам по колко часа спя. Закуската ми пък е посветена най-вече на моята енергия и на колагена в тялото ми. Ям комбинация от няколко много мощни древни храни на ацтеките.

Има ги и в България – например акаи, баобаб, мака. Правя смес специално за себе си, която е много ефикасна, и вече съм увеличила колагена в кожата си с 42%. А най-голямото ми постижение е да намаля холестерола си. Отне ми около 3 години. Майка ми казваше, че високият холестерол е генетично заложен в семейството и едва ли ще се размина без лекарства. Аз обаче отсякох, че няма да пипна лекарства. За мен хапчетата са мафия, отказах да ги пия. Започнах да се храня така, че да подобря състоянието си по естествен път. В началото близките ми се отнасяха с лек цинизъм към тези принципи, но с времето разбраха, че съм права. Важно е да се знае, че нещата не стават изведнъж. Трябва да си упорит и постоянен.Мислех, че най-накрая съм намерил щастието, но случилото се ме накара да изгубя вяра в добротоПреди да се случи това, което ви разказвам, работех в чужбина. Днес – на един обект, утре – на друг,…May 16 2019vijti.com

Източник: Bgnow

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!