Юлиана Дончева: Всъщност животинската мазнина не е вредна

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Преди няколко години красивата телевизионна водеща и бизнес дама Юлияна Дончева отслабна драстично, но без диети и страдания. С промяна в храненето във форма влезли синът й Йоан-Дако, който отнел 20 кг от своето тегло, както й свекърва й. Събраният опит за здравословно хранене тя събра в книгата „Код червено: моята истина за храната”. Изящната майка на двама сина обяснява как да започнем борбата с излишните килограми, които често сме прибавили по коледно-новогодишните празници.
Юлияна, преди 70 години нашият народ е бил най-здрав в Европа, а сега сме най-болните на стария континент. Храненето ли е една от тези причини?Бялата диета подлуди всички, топи по кило на денБялата диета е най-новият световен хит, който все повече набира скорост, особено в последните дни на…Mar 7 2019vijti.com

Причините са комплексни, но храненето би трябвало да е една от основните. Българинът не се храни здравословно в последно време. Прекалено много навлязоха тези модерни опаковани храни, които са с ясно изразен нездравословен характер. Веригите за бързо хранене също влияят отрицателно на нашето здраве. Причина е и качеството на продуктите на пазара. След многократни скандали стана ясно, че ядем по-ниско качество продукти от западноевропейците.

Какви са грешките, които най-често допускаме в храненето?
За съжаление все още има канали, по които у нас се внася замърсена риба, зеленчуци и плодове с пестициди, дори имаше случаи на месо на 20 години. Проблемът е, че като нямат възможност да си купят нещо на достъпни цени, много хора прибягват до такива продукти с неясен произход. Трудно намираме истинско прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал. Ядем имитиращи продукти, тъй като у нас те не са ясно разграничени от качествените и контролът е нисък.

Препоръчвате ли да купуваме повече местни продукти, от производители, от манастири?

Аз самата пазарувам по този начин. Предимството е, че България е малка страна, и добре знаем кой от нашите региони е екологично чист. В Южна България има зони, където подпочвените води са изключително замърсени. Когато с тях се полеят плодовете и зеленчуците, е ясно, че цялата отрова преминава в тях. Смятам че всеки един от нас може да си направи проучване, и да подбере този източник, който да му достави качествена продукция. Така и ще стимулираме нашите производители.

Коя е първата стъпка в борбата с килограмите?

На всеки трябва да стане ясно, че без движение няма как да задържим здравословно тегло и да изразходваме калориите от приетата храна. Що се отнася до думата „диета”, тя не се използва в моето семейство, и съм я забранила. С диета може да се отслабне драстично за кратък период, но това е стрес за организма, а и след това често килограмите се възстановяват, дори стават повече. Важно е да консумираме мазнини, въглехидрати и протеини в правилното за тях време, както и похапването да е до 19 часа.

В книгата предлагам въглехидратите да се ядат до обяд. Ако искаме сутрин да имаме повече енергия, може да си позволим бързи въглехидрати, но на обяд трябва да изберем бавни – ориз, паста, пълнозърнести изделия. От обяд нататък е добре да се ядат зеленчуци и повече протеини, за да не се натрупат като подкожна мазнина.

Какво закусвате и препоръчвате да приемаме сутрин?

Сутрин закусвам 100-150 г кисело мляко. В него слагам малко сушени плодове от годжи бери или арония, малко счукано ленено семе и счукани какаови зърна. Целта на лененото семе е да достави омега-3 мастни киселини. Счуканите какаови зърна дават енергия и добро настроение. Годжи бери съдържа голямо количество витамин С, предпазва от всякакви настинки и грип. Това е нискокалорийна закуска, която дава всичко необходимо за стартиране на деня.

Какво хапвате на обяд?

Предпочитам да взема салата с авокадо или със сирене, или пълнозърнест ориз със зеленчуци. Вечерта препоръчвам салата с месо, но не пържено.

Преди време животинската мазнина беше демонизирана, но е важно да се знае, че тя не е толкова вредна. Дори действа благотворно, особено през зимните месеци. Неслучайно нашите баби и дядовци си хапваха и сланинка и свинска мас, и живееха до 100 години без сериозни здравословни проблеми.

Плодовете се ядат отделно от основните хранения и за предпочитане до обяд. Ядките са междинно хранене между обеда и вечерята, но трябва да се приемат в умерено количество – 4-5 ореха или бадема, като е добре да са били накиснати във вода.

Честа практика е пърженето в зехтин, но при висока температура то става канцерогенно. По-добре е да се ползва краве масло, свинска мас, пречистено краве масло Ги, или растително масло, за което се знае, че може да се ползва при висока температура.

Препоръчвате ли пиене на фреш?

Който иска да отслабне, няма как да пие фреш и смути на воля, защото в тях има много калории. Като ядем ябълки например, доставяме на организма си фибри, а във фреш машината те се разрушават и нямат очистващия ефект за организма, който помага за отслабването. Пиенето на фреш или смути може да се препоръча само за хора, които имат непоносимост към плодове и зеленчуци, каквато има моят син.

Доколко важни са супите?

Те са изключително важни, особено ако са зеленчукови и с богат състав. За обяд ми е достатъчна една супа с пълнозърнест хляб.

Откъде вземате риба, тъй като у предлаганата у нас често има олово, тежки метали?

Международни изследвания казват, че по-вредни са големите риби. Колкото по-нагоре в хранителната верига е една риба, толкова повече тежки метали има в нея. В последно време съм минала на пъстърва. Тя живее в чиста вода, над определена височина в студена вода. Вземам я от манастир. Тъй като в развъдниците за сьомга често на 1 декар има 2 млн. екземпляра, за да не се развиват болести, върху тях се изливат пестициди, които след това идват в организма ни.

Имала сте висок холестерол. Каква е била причината за появата му?

Може би при мен е съвпадение, но се случи, когато започнах да ям нискомаслени продукти. След като заместих животинските с растителни, холестеролът вместо да се намали, се вдигна. Значение също има стреса, както и наследствените фактори. Но смятам, че животинската мазнина трябва да бъде реабилитирана.Легендарната диета на Маргарет Тачър подлуди българките: Сваля до 20 килограмаТази яйчена диета е разработена от диетолози от английска клиника специално за бившия премиер на Вел…Mar 4 2019vijti.com

Източник: Мила

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!