Светило в кардиологията преобърна медицината с този неочакван съвет: Яжте повече сол за здраво сърце

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Изтъкнат кардиолог излезе с нова революционна теория, която разбива на пух и прах досегашните схващания по отношение на консумацията на сол. Шефът на Световната сърдечна асоциация професор Салим Юсуф съветва да се яде повече сол, за да имаме здраво сърце и да намалим риска от инфаркт и инсулт. Той предупреди, че препоръчваните в момента за прием нива на сол са много малки и това увеличава риска от тези тежки заболявания, съобщава „Дейли експрес“.
Проф. Юсуф прави препоръката си на база на изследване на група експерти, установило, че заниженото приемане на натрий крие опасности за здравето. Резултатите от изследването бяха публикувани в авторитетното медицинско списание „European Heart Journal“, чието съдържание е посветено на проблемите със сърдечно-съдовата система.
Лекарите вече откриха тайното оръжие срещу сериозните болести, да сме здрави било по-лесно, отколкото си мислимМного хора не харесват субпродукти, просто защото им звучи зле, че ядат шкембе, пилешки сърца или др…Jan 23 2019vijti.com

Професор Салим Юсуф препоръчва дневната доза сол, която приемаме, да бъде между 7,5 и 12,5 грама сол. Това би довело до ежедневния прием на между 3 и 5 грама натрий.
Революционната теория веднага срещна противници в медицинските среди.
Според диетоложката Алисън Тедстоун завишената консумация на сол ще доведе до повишаване на кръвното налягане,
а оттук и до по-голям риск от настъпването на инфаркт и инсулт.
Досега се считаше следното:

При висок прием на сол бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, той се свързва с вода и се увеличава кръвния обем. Това води до повишено артериално (кръвно) налягане.
Високото кръвно налягане има много сериозни последствия за здравето:
сърдечно-съдови проблеми, мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт; аневризма; сърдечна недостатъчност; нарушения във функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания, образуване на бъбречни камъни.

Солта нарушава горния слой на лигавицата на стомаха и увеличава контакта със случайно попадналите в стомашно-чревния тракт канцерогени, което повишава риска от рак на стомаха.
Колкото повече сол се приема, толкова повече калций се изхвърля с урината. Когато калцият е в недостиг, той може да започне да се извлича от костите, което води до загуба на костна маса, намаляване на плътността на костите и увеличаване на тяхната чупливост – заболяване, известно като остеопороза.
Учени: Лечебната сила на този зеленчук не отстъпва дори и на антибиотицитеТрадиционната медицина безспорно ни помага в редица болести. Това обаче не означава, че природните п…Jan 28 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!