Известен кардиолог предупреждава, че кръвното налягане не трябва да е високо нощем, а хипертонията крие много рискове

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Д-р Александър Мясников припомня и обратния вариант като визира т.нар. “хипертония на белите престилки”, т.е. у дома кръвното налягане е нормално, а при доктора – повишено. Затова в днешно време всички хора с подозрение за артериална хипертония биват изпращани на холтер с 24-часово мониториране. Това е много ефикасен диагностичен метод.
Според резултатите от 24-часовото мониториране данните се интерпретират по следния начин:
• Среднодневно артериално налагяне – ако е с показатели по-ниски от 135/80, е нормално, ако е с по-високи показатели, това вече е хипертония;Защо кръвното „играе“ през деня: Причини и факториРегулирането на кръвното налягане (артериално налягане) е сложен и комплексен проблем поради няколко…Feb 4 2019vijti.com

• Среднодневно артериално налягане при 24-часово мониториране – ако показателите са 140/90 е норма, ако са по-високи – е патология;
• Среднонощно артериално налягане – 125/75 – норма, по-високи показатели – патология.
Нощното артериално налягане си има своите нюанси. По принцип, нормално е през нощта то да спадне с 10-15% в сравнение с дневните показатели.
Това се отнася както за здравите хора, така и за хипертониците. Но има група хора, при които кръвното налягане не спада през нощта. И това трябва да изостри вниманието на лекаря: такъв пациент изисква по-внимателно наблюдение, защото изследвания показват, че при тях съществува повишен риск от съдови усложнения.

“В тази връзка – казва д-р Мясников – искам да ви попитам: все още ли се отнасяте с пренебрежение към медицинската статистика? Крайно време е да се ориентирате и да си дадете сметка, че с това шега не бива”.
Хипертонията има много мишени – не само главата, но и сърцето, и бъбреците, и очите! “Руската школа лекари, чийто ярък представител е и моят дядо – разказва д-р Мясников – е проследила директната връзка между възникването на артериалната хипертония и дейността на централната нервна система.

Всички ние в ежедневния си живот сме се сблъсквали със ситуации, когато стресът или както обичайно го казваме “нервите”, се “трансформират” в повишено артериално налягане. Моят дядо наричаше хипертонията “болест на потисканите емоции”! През хилядолетията стресовата ситуация се е обозначавала за човека като незабавна необходимост да се действа.

Днешните времена са други, емоциите са различни. Началникът, без да се е ориентирал в ситуацията, ви крещи и ви унижава, свивате юмруци, започва силно отделяне на хормони, кръвоносните съдове се свиват, сърцето започва да бие силно и… нищо! Преглъщате, обръщате се и излизате… Да не бяхте “навеждали глава”, а така кръвното налягане си остава повишено. Все още можете да помислите, можете да се върнете в кабинета на шефа… Но точно в този момент звъни жена ви… за някаква глупост. И ето ви поредната провокация. Вашите кръвоносни съдове просто нямат свободно време да се отпуснат. Въобще, в днешно време в нашето общество човек не може да излее емоциите си. А така хипертонията се задълбочава, сега барорецепторите възприемат това повишено артериално налягане като нормално – все едно “минало-заминало”!”

Разбира се, патогенезата на хипертоничната болест е значително по-сложна от обикновеното участие на нервната система. Основната роля принадлежи на многото хормони, ферменти и биологичноактивни вещества, които се изработват в бъбреците, в съдовата стена, в надбъбречните жлези и на много други места. Основният орган, регулиращ артериалното налягане, са бъбреците. При някои ситуации, често генетично обусловени, за да могат нормално да функционират бъбреците и да изкарват водата и солта, се нуждаят от повишено артериално налягане. Тук е типична ситуацията “стопанин-господар”, когато бъбреците започват да упражняват налягане, осигурявайки на себе си нормално ниво на филтрация, като при това страдат другите органи мишени. Затова в някои страни хипертонията се лекува не от кардиолозите, а от нефролозите.

Обсъждайки механизмите за развитие на артериалната хипертония, не трябва да заобикаляме темата готварска сол – натриев хлорид. Голямата консумация на сол е опасна не само за развитието на артериална хипертензия, но е и реална опасност от преждевременна смърт. Дори хората преди това да са имали нормално артериално налягане. Ние, хората от славянските страни, употребяваме повече сол, отколкото всеки друг на тази планета – 12 грама на ден. А нормата е 6 грама или една чаена лъжичка на ден. Това съответства на 2,3 грама натрий, който съставлява 40% от общото количество готварска сол. Това е максимумът за здравия човек, който иска да остане здрав и по-нататък в живота си.

Не употребявайте повече от 1,5 г натрий на ден (по-малко от 4 г) ако:

1. Сте на възраст 51 години и нагоре.

2. Имате повишено артериално налягане.

3. Страдате от диабет.

4. Болести на бъбреците.

5. Болести на сърцето и съдовете.

Истината е, че повечето от нас употребяват три пъти повече сол. Но ситуацията е още по-зле, защото 80% от солта получаваме с продуктите, затова трябва на етикетите да четем съдържанието на натрий в тях.

Вижте кои са най-наситените с натрий продукти:

1. Хляб.

2. Всички видове колбасни изделия, месна кулинария, кренвирши, наденици, бекон.

3. Супи в пакетчета и всички видове консервирани продукти.

4. Газираните напитки, от които “за омекотяване” отделят калция и насищат с натрий. В т.ч. и доматеният сок.

5. Пица и всички видове тестени изделия. Всички!

6. Замразено месо, кокоше и риба.

7. Многото разновидности на сирената, както и извара.

Какво да ядем?

Отговорът на този въпрос е доста труден!

Въпреки това все пак можем да направим нещичко за себе си, уверява д-р Александър Мясников.

1. Изхвърлете солниците и не купувайте сол. Звучи направо жестоко и трудно осъществимо, така е. Но като ще ходите на война за собственото си здраве да бъде като на война!

2. Наблягайте на зеленчуци и плодове. Напомням – по половин килограм на ден и от едното, и от другото.

3. Избягвайте заведенията за бързо хранене.

4. Вносните и редица родни продукти съдържат на етикета указания за съдържанието на натрий на единица обем: търсете този текст, четете и купувайте тези продукти, където е указано 140-200 мг. натрий.

5. И най-важното: не привиквайте децата си към пресолена храна, нашият вкус и без друго вече е изкривен, а какъв вкус ще формираме у децата, това зависи изцяло от нас!Горната или долната граница на кръвното налягане има по-голямо значение: Скорошни изследвания хвърлиха яснота по този въпросКръвното налягане е едно от нещата, които всеки човек трябва да следи постоянно. Освен това, ако се …Jan 7 2019vijti.com

Източник: За жената

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!