Домашен антисептичен гел за ръце – 3-те най-добри рецепти в мрежата, спират заразата с подръчни средства:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Заради повсеместната истерия покрай коронавируса , наблюдаваме нещо невиждано досега – от аптеките изчезнаха първо маските, а след тях и всички антисептични средства. Вярно, дезинфекцията е един от най-сигурните начини да се предпазим от заразата , затова днес решихме да ви дадем рецептите за 3-те най-добри антисептика , с които да предпазите себе си и семейството.

Светила в БГ медицината посочиха 2 мощни витамина срещу коронавирусаСлучаите на коронавирус както по света, така и у нас нарастват. Универсално лекарство и ваксина все …Mar 14 2020vijti.com

Доказано е, че щателното измиване на ръцете и обработката им със специални средства помагат да се предотврати предаването на патогенни микроорганизми.

Но водата и сапунът не винаги са ни на разположение. Какво да направите, ако застанете на опашка в кафене или се хванете за перилата в градския транспорт или вземете количка в супермаркета, чиято дръжка е пипана от хиляди ръце ежедневно?

АНТИСЕПТИЧЕН ГЕЛ ЗА РЪЦЕ

антисептичен гел

За тези, които нямат време и няма къде да мият ръцете си, има антибактериални гелове или, както ги наричат ​​още, дезинфектанти.

Но с дефицита по аптеките и дрогериите, те вече трудно се намират, а и цените им спекулативно растат.

За щастие можете да си приготвите такъв продукт собственоръчно, като изберете правилната основа и аромати, за да придадете на течността приятна миризма .

АНТИСЕПТИЧНА РЕЦЕПТА НА СЗО

антисептик СЗО

Световната здравна организация даде препоръки за това, как самостоятелно да си направите най-простия антисептик, съдържащ спирт.

ЩЕ ВИ ТРЯБВАТ:

833 мл етилов алкохол

42 мл водороден пероксид

15 мл глицерин

100-120 мл дестилирана вода

ПРОЦЕДУРА:

Смесете всички съставки.

Съхранявайте сместа в запечатан контейнер.

За удобство пресипете готовия антисептик в по-малък съд с дозатор.

ДОМАШНА РЕЦЕПТА №1

домашен антисептик

Честата употреба на антисептичен гел може да доведе до стареене на кожата, тъй като сухата кожа се уврежда по-лесно и е по-податлива на бръчки. За да избегнете това, в състава на антисептиците се добавят емолиенти: гел от алое вера , глицерин, етерични масла.

ЩЕ ВИ ТРЯБВАТ:

160 мл медицински спирт

80 гр. гел от алое вера

контейнер за смесване на съставките

етерични масла по избор

шпатула за смесване

бутилка за готовия продукт

ПРОЦЕДУРА:

Пригответе чиста купа, изсипете спирта в нея.

Добавете гел от алое вера в същия съд – той ще даде на крайния продукт гъста консистенция, както и ще намали агресивния ефект на чистия спирт върху кожата на ръцете и ще ги предпази от пресушаване.

Добавете около 10 капки от едно или повече етерични масла. За антибактериален гел са идеални масла, които имат антимикробни свойства: мента, канела, евкалипт, мащерка, карамфил, лавандула, розмарин.

Внимателно смесете всички съставки с шпатула. В резултат на това трябва да получите гъста хомогенна смес без бучки.

Вземете чиста пластмасова бутилка, в която ще съхранявате продукта. Най-добре е да използвате контейнер с дозатор или тясно гърло, за да е удобно да нанесете гела върху ръцете си.

Развийте дозатора или капачката, поставете фуния в контейнера и внимателно изсипете течността в бутилката. Антибактериалният гел е готов за употреба. Може би след известно време някои от компонентите ще се утаят на дъното, в този случай просто разклатете бутилката няколко пъти.

ДОМАШНА РЕЦЕПТА №2

гел с алое вера

Противогъбичните и бактерицидни свойства са присъщи на цветовете на невена, лайката, листата от градински чай. В аптеките можете да намерите както тяхната тинктура, така и сухите билки.

СЪСТАВКИ:

50 мл спиртна тинктура от невен

50 мл дестилирана вода

1 ч.л. гел от алое вера

1 ч.л. глицерин

10 капки етерично масло от чаено дърво

5 капки етерично масло от лавандула за аромат

ПРИГОТВЯНЕ:

Разредете тинктурата от невен с водата.

Добавете гел от алое, глицерин и етерични масла.

Разбъркайте всичко добре и изсипете в контейнер с дозатор.

ДОМАШНА РЕЦЕПТА №3 (БЕЗ СПИРТ)

антисептичен гел за ръце

Етеричните масла на много растения имат противогъбични, антисептични, тонизиращи и ранозаздравяващи свойства. Ето защо с тяхната употреба е възможно да се приготви антисептик без никакъв спирт.

СЪСТАВКИ:

120 мл дестилирана вода

1 супена лъжица гел от алое вера

10-12 капки масло от карамфил

10-12 капки канелено масло

10-12 капки евкалиптово масло

10-12 капки масло от розмарин

20 капки лимоново или портокалово масло за аромат

ПРИГОТВЯНЕ:

Смесете всички съставки и изсипете в бутилка със спрей.

Разклатете добре и използвайте.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ АНТИСЕПТИКА

антисептик предпазване

Изберете антисептик, който съдържа най-малко 60–80% спирт и поне 2% хлорхексидин.

Спиртът и антисептиците, базирани на него показват най-добри резултати, когато няма видими замърсявания по ръцете. Например, когато измиете ръцете си и след това ги третирате с антисептик. А ако върху кожата са останали прах, пръст или нещо мазно, тогава продуктът действа много по-зле.

Антисептикът трябва да покрие цялата повърхност на ръцете, за това възрастен човек се нуждае от поне 3 ml разтвор. Третирайте ръцете си с антисептик за повече от 30 секунди, в противен случай опасните микроби могат да оцелеят.

В случай на честа употреба на антисептик, нанасяйте крем за ръце, за да избегнете сухата кожа.

Пазете антисептика далеч от малки деца!

11 съвета как да опазим бабите и дядовците от коронавирусаЖивотът вече не е същият. Дори и да умрем всички от коронавируса, живеенето с мисълта, че всичко е о…Mar 14 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!