82-годишният Развигор Попов се изповяда: Махнаха ми тумора, без да ме режат!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Един от емблематичните родни дуети, този на Развигор Попов и Мими Иванова, наскоро преживя повратен момент, след като мъжката половинка на дуото, композиторът Развигор Попов, преживя операция по отстраняване на тумор . 82-годишният музикант сподели едва сега подробности от това изпитание:

„Оперираха ми туморно образувание в пикочния мехур и го отстраниха, без да ме режат. Днес медицината е на изключително високо ниво.

Лапароскопската операция се прави безкръвно, като вкарват разни тръбички в теб. Професорите успяха да изчистят всичко при мен, но манипулацията бе опасна, защото можеше да се пробие стената на пикочния мехур. Е, вече съм добре, освен че вече не ям месо и отказах цигарите.“

Дъщерята на Христо Шопов преборила туморГолямата дъщеря на звездата от „Братя” Христо Шопов от първия му брак с балерината Александра Георги…Apr 18 2022vijti.com

Това споделя легендата на родната музика, който в края на май стана на 82 години. Композиторът не е боледувал често в живота си.

Развигор Попов

„Постоянно съм в движение. Не съм имал проблеми след интервенцията“, казва мъжът на Мими Иванова. Ако има нещо, за което е благодарен, то е, че диагнозата го е отказала от цигарите.

„Сега чакам да дойдат дъщерята Ина с внучката Тайа Мей, както и зетят ми, който е от Ямайка и досега можеше да идва само с шенгенска виза. На въпроса дали му стига пенсията заедно с Мими Иванова, Развигор е категоричен: „Вече не вярвам на нито едно правителство. Всички хора вече са зле, не само пенсионерите заради тази война. Иначе не съм нито за Путин, нито за Зеленски. Как пък толкова време не се разбраха?“, учудва се Развигор.

Мими и Развигор

Мими и Развигор са любов завинаги

По време на пандемията работата на двамата с Мими Иванова доста е пострадала, тъй като имат музикални школи за деца, в които преподават пеене и пиано. „Постепенно ограничихме заниманията, онлайн уроците са сложно нещо. Сега се колебаем дали да не ги затворим школите, за да не се налага да поддържаме фирмата и да плащаме разходите по нея“, казва Развигор, който преподава и в детския театър към колежа „Любен Гройс“.

Едно от хубавите неща, които са се случили на гениалния композитор по времето на соца, бе, че най-сетне върна със съд попската си фамилия. Дълго време той се казва Стойнов, а на Попов.

„Защо си върнах фамилията? Защото, като получих първия си паспорт, капитанът от милицията се ядоса, че съм комсомолец, а поповете проповядвали религия и че според Ленин това е опиум за народа и трябва да изхвърлим тези имена. Обясних му, че дядо ми е поп, прадядо ми също, всички в семейството са Попови. Но не, той пита как се казва дядо ми. Казах – Стойне. „Ще го пишеш за фамилно име“. И така аз станах отведнъж черната овца на Поповскийо род с различна фамилия. Като Стойнов завърших гимназия, изкарах казармата и чак по-късно чрез съда водих дело за възстановяване на родовото си фамилно име“, споделя днес перипетиите си от соца талантливият композитор.

Другото му име Развигор пък дошло от приумица на майка му.

„Тя беше литератор – библиограф, и от някакъв снобизъм и оригиналничене обявила конкурс между колежките си от Университетска библиотека за най-рядко, оригинално българско име. Развигор е топъл южен вятър, който напролет разлиства гората, измислили всички. Освен улицата с това име през 30-те е излизал литературен вестник „Развигор“. Така още преди да се родя, вече съм бил озаглавен с това име“, смее се музикантът, който всички като малък в родното Ресилово наричали Горчо или Дотко.

„Имам два брака, две деца и две внучета. Жена ми е звезда и още е на сцената, само че аз пък си имам хоби. То е да свиря на пиано и да има кой да ме слуша“, продължава с шегите авторът на „15 лалета“ и безброй още шлагери. Композиторът казва, че хоби номер две за него е да „съчинявам песни, които да се пеят“.

„Пиша текстове, музика, свиря, понякога пея втори глас. Първия го пее винаги певицата. Най-често това е моята любима Мими Иванова, но може и друга да е. Винаги съм работил по поръчка. Писал съм за филм, за театър, за певци, за хор, за какво ли не. Любима ми е всяка последна песен“, казва Развигор.

Едни от най-веселите години за Попов са хлапашките. И той често си спомня за тях.

Присети ли се за соца, Развигор може много да разказва, но никога няма да забрави един от добрите си приятели – гениалния музикант Сашо Сладура. „Умирахме си от смях с неговите истории всяко лято, като бяхме на концерти. Обичахме го всички много и след време, когато беше пребит до смърт в лагера в Ловеч от садист – надзирател, много страдахме за него“, спомня си Попов.

 Първите му професионални изяви са с оркестър „Мелоди“ със солист Емил Димитров и звездата на шлагера Мария Косева, съпругата на покойния актьор Никола Анастасов.

„С Мими Иванова от професионална връзката ни преминава в лична, като първоначално дълго време се опитвахме да се разделим, за да не нараним предишните си половинки. Мими тогава беше с Астор. Но разбирахме, че не можем един без друг и подписахме брак по време на турне в Русенско“, спомня си Развигор.

Правят го там, защото, улисани в концертния маратон, в град Ветово осъзнават, че изтича срокът на валидност на медицинските им свидетелства. Малко преди това са създали своята група „Старт“ и с нея обикалят България.

„Направил съм 360 песни. А най-често хората искат да пеем тази за вълка и козлетата, какво нещо е животът“, смее се вечно усмихнатият Развигор Попов.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!