Поклон: Отиде си примата Мария Петрова

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Музикалната сцена скърби заради тежка загуба. Почина певицата Мария Петрова, която бе по-известна като примата на старата градска песен. Тъжната новина съобщиха от нейното семейство.

„Благодарим ѝ за любовта, грижите и всеотдайността ѝ! Нейния дух, морал и възпитание ще бъдат вечен пример за Нас. Обичаме те и ще ни липсваш безкрайно!“, написаха близките на Мария, предаде Факти.

През 2020 година Мария Петрова отбеляза своя забележителен 80-годишен личен юбилей и 25 години творческа дейност на професионалната сцена. Към тях трябва да прибавим и нейните 30 години педагогическа дейност в град Ловеч. Хиляди ловешки деца са научили своите първи житейски уроци именно под вещото ръководство на Мария Петрова в святата и духовна среда на българското училище.

В своята близо 30- годишна професионална дейност като певица Мария Петрова никога не е пропускала възможността да популяризира, утвърждава и възражда старите градски песни и шлагери. Не случайно тя е наричана Примата на старите градски песни и шлагери. Един неувяхващ жанр, който продължава да вълнува голяма част от българите у нас и по света.

Мария Петрова има издадени седем компактдиска и осем аудиокасети, записала е над 100 песни, повечето от които по неин текст и музика, което още повече говори за нейните високи човешки и професионални качества. Мария Петрова има редици награди от национални и световни конкурси, форуми, фестивали и др. Носител е на званието „Почетен приятел на Истанбул“, поради изключително големия успех, който има пред югоизточните ни съседи и изпълненията ѝ както на български, така и на турски език. Носител е на три златни медала за изпълнения в Москва, Русия. Носител е и на първа категория за изпълнител от Министерството на културата. А също тя е първият носител на наградата „Ловешки меч“, връчена ѝ през 2002 г.

Поклонението ще е в неделя, 11 юни, от 12 часа в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч, съобщават от общината.

Спипаха Лили Иванова на улицата без грим (и Фотошоп) – ето как изглежда Примата всъщност (СНИМКИ) Няма спор – Лили Иванова изглежда чудесно за своите 83 години – с фигура на момиченце и неизчерпаем…Nov 18 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!