Не, няма да сте „опитни зайчета” за новата ваксина, тя е тествана върху над 30 хил. човека и работи

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Много хора се страхуват, че медикамента е опасен, че ще им навреди, но това не е така, написа българката Мария Спирова, която е сред доброволните тестъри

Не, вие, познати и непознати, не сте опитни зайчета за ваксината срещу коронавируса. Аз съм, заедно с другите близо 30 хил. човека, които гарантират, че ви няма да сте. Че на вас ще ви се даде продукт, който гарантирано няма да ви навреди. Това написа българката Мария Спирова, живееща в Оксфорд, която бе сред първите доброволци, сложили си ваксината на Астра Зенека. Тя се обръща към всички вярващи и невярващи в ефикасността на медикамента с коментар, целящ да провокира разум и рационално мислене. Ето какво написа тя:

33-годишната Илиана почина от коронавирус няколко дни, след като роди здраво бебе Ден след раждането състоянието на младата жена рязко се влошило, преместена е в реанимация, където…Dec 1 2020vijti.com

Всекидневно получавам съобщения от уплашени хора, които не искат да бъдат „опитни зайчета“ за новите ваксини против ковид или се страхуват, че ваксините няма да се понесат добре от възрастните им родители.

Ще ми се да отговоря накратко тук.

Приятели и непознати, не вие сте опитните зайчета.

Аз съм (за ваксината на Астра Зенека, с близо 30 000 други хора). А за ваксината на Пфайзер, която вече получи одобрение във Великобритания – други 43 000 доброволци от цял свят. Те са опитните зайчета, които гарантират, че вие няма да сте такива. Моля ви, опитайте се да разберете какво значи това.

Тези доброволци са невредими досега. Не са претърпели телесна повреда отвъд обичайния дискомфорт след инжекция. Ако им имаше нещо или имаше съмнения, че им се случва нещо, експериментът щеше да спре. Както и спря два пъти при изпитването на Астра Зенека, за да се установи от независими медици дали симптомите на две доброволки са свързани с ваксината.

Сред доброволците на всички напреднали ваксини са подбрани и възрастни хора. Това е естествено при разработката на ваксина срещу вирус, който е особено разрушителен за възрастен организъм. Няма как да претендираш, че си разработил ваксина срещу болест, която е смъртоносна за дадена уязвима група, без да тестваш дали тя е безопасна и ефективна за тази конкретна група.

Всички тези данни от изпитвания се преглеждат внимателно от независимите експерти на държавни регулаторни органи. Всички те си дават сметка под какъв огромен натиск са да вземат правилното решение, без да заобикалят стандарти. Не всичко винаги опира единствено до акциите на определена компания.

В крайна сметка, вие сами ще решите дали да се ваксинирате или не.

Просто е важно да го решите на базата на действителни доводи, а не на базата на непознаване на процеса на разработка и тестване, в комбинация с всепомитащо недоверие към авторитети като правителството или фармацевтичните компании. Да, те са заслужили подозрението и скептицизма ни в други случаи. Но според мен е полезно се съсредоточим върху проблема тук и сега – излизането от кризисната ситуация с възможно най-малко щети. Колективният имунитет е път напред. Имаме го към редица болести, именно заради предотвратяването им с ваксини.

Колективният имунитет ще облекчи претоварените болници и ще ни помогне да се върнем към нормалното си ежедневие. Ваксинацията просто е най-бързият начин да го достигнем с минимална загуба на живот. Не знам за вас, но ако трябва да степенувам риска за свой близък от разболяване и лечение в българска болница сега и риска от поставянето на международно разработена и тествана ваксина, бих предпочела да предотвратя, ако мога, възможността му да се разболее.

Ваксините, които обсъждаме в момента, подлежат на регулаторна проверка в Европейския съюз. А Европейският съюз, както и което и да е национално правителство, не печели нищо от това да уврежда нарочно и злоумишлено здравето на гражданите си.

Нито една ваксина не е съвършена, нито пък е възможно и нужно всички да си я поставим на всяка цена. Но, както винаги, нужни са хладнокръвие и реалистична преценка за това кое в случая е най-малкото зло и кой най-приемливият риск. Сега повече от всякога.

Румен Радев: Българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса 10 години лекари и медицински сестри напускат страната, НЗОК се източва, нула реформи, закриват се…Nov 27 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!