Румен Радев: Българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
10 години лекари и медицински сестри напускат страната, НЗОК се източва, нула реформи, закриват се общински болници, а сега кабинетът се опитва да внуши, че виновни са болните

Българите умират не заради коронавируса, а най-вече заради хаоса при управлението на кризата

Хората с тази кръвна група са имунизирани срещу коронавируса: Учените отдавна са открили зависимост между кръвната група на човек и заболяванията, към които е п…Nov 26 2020vijti.com

„Умират от лошо качество на живот, от липса на превенция и профилактика и от блокиране на лечението на много други опасни болести“, подчерта пред журналисти президентът Румен Радев

Той отбеляза, че „10 години лекари и медицински сестри напускат страната, НЗОК се източва, нула реформи, закриват се общински болници, а сега кабинетът се опитва да внуши, че виновни са болните“, цитиран от bTV.

Той определи като „пожарни“ и „закъснели“ противоепидемичните мерки и посочи, че те е трябва да имат и социални и икономически аспекти от самото начало – а не да се мисли за тях в последствие.

Бюджет 2021 е разоряващ, а „следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация – опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи и реформи, вероятно и социални напрежения, защото при този бюджет проходите няма откъде да дойдат и социалните разходи неминуемо ще бъдат спрени“, предупреди Радев. Той все пак подчерта, че няма да стане първият български президент, наложил вето на държавния бюджет.

Той засегна и темата с неслучилия се нов основен закон.

„Конституцията на управляващите приключи още по-срамно, отколкото започна (…) Премиерът използва Конституцията, за да спечели още няколко месеца на власт с целта те да правят изборите по техните правила“.

По правила трябва да дойде и зелената светлина от София към Скопие за македонското членство в ЕС. „Правителството години наред излъчваше щедри обещания за безусловна подкрепа за членството на Северна Македония в ЕС. Резултатът го виждаме днес – твърде късно и с огромно закъснение правителството се сети, че трябва да отстоява националния интерес и затова сега изпадна в изолация“, коментира държавният глава.

Той подчерта, че след „открит и спокоен разговор“ всичко, наследено от Титовия режим трябва да отпадне от македонска страна и така ще стане възможно България да позволи на Северна Македония да преговаря с ЕС – но само при договарянето на механизъм с ясни критерии, възможност за верификация и ясни измерители на постигнатия прогрес.

По линия на външната политика Радев защити решението си да не приеме назначението на бившия външен министър Даниел Митов на дипломатически пост. Той отбеляза, че принципът му е „да изпраща утвърдени доказани професионалисти от кариерата“ и нашата страна трябва да изпраща хора, които да отстояват интереса на страната.

Президентът присъства заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова на церемония по полагането на темелен камък на нов православен храм в София. Той посочи инициативата като пример за съвместната работа на институциите.

След церемонията държавният глава се срещна и с жители на Район „Изгрев“, които протестират срещу заменка в района на детска градина.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!